söndag 10 december 2017

Höjd ränta av fel skäl

Upp och ner
Ur led är tiden. Vi har högkonjunktur samtidigt som Riksbankens styrränta är negativ. I dagarna gick Riksbankschefen Yngves ut och sa att det finns risk för att räntan måste höjas för att en svag krona pressar upp priserna på importerade produkter och tjänster... Det är en sjuk ordning. Vi kan med andra ord inom kort få en situation då vi har en inledande lågkonjunktur men med ökande importpriser, på grund av penningpolitikens deprecierande effekt av valutan, och en Riksbank som höjer räntan för att motverka inflation.... Alldeles oavsett vad man väljer att kalla den politik som förs anser jag att den på tok för lättvindigt fortsätter att devalvera den svenska kronan. Hur gick det till att riksdagen beslutade att Riksbanken enbart ska ha inflationsbekämpning på sitt bord? Jag är utbildad ekonom och gillar nationalekonomi men anser mig inte vara en duktig nationalekonom. Trots att jag inte är det vågar jag säga att den svenska ekonomin missköts. Riksbanken borde ha ett helhetsansvar för finanspolitiken. Uppdelningen mellan Riksbanken och Finansinspektionen verkar absolut inte fungera. Att Riksbanken enbart jobbar med inflationsmålet är helt i linje med deras uppdrag. De har inget annat uppdrag. Det är en mycket oklok, till och med farlig, ordning!
https://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/swedbank-hycklar-om-galna-lanefesten/
http://www.riksbank.se/sv/Penningpolitik/Prognoser-och-rantebeslut/Hur-paverkar-penningpolitiken-inflationen/
https://www.di.se/nyheter/ingves-rantan-hojs-sakta-2018/
http://www.fi.se/
http://www.riksbank.se/
https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/devalvering
Balans är alltid eftersträvansvärt! Inte minst inom ett lands ekonomi. För att kunna ta ett mer balanserat penningpolitiskt ansvar för Sverige måste Riksbankens uppdrag vidgas!

Mycket balanseras ut över tid i vår natur, eller så går utvecklingen framåt genom att arter, enskilda människor, klaner och så vidare dör ut. Den som anser att utrotning inte är en acceptabel strategi för egen dominans måste förstå vad som krävs för rimlig balans. För att ett generellt välstånd ska kunna upprätthållas inom ett särskilt samhälle måste till exempel rättigheter tydligt matchas mot skyldigheter. Gratis är inte en acceptabel ordning. Inget i vår mänskliga värld är gratis utan måste enskilt eller i grupp förtjänas.

Uppsalas och Sveriges positiva framtid förutsätter att en väldigt stor andel av våra asylinvandrade fortare än nu blir självförsörjande. En social- och ekonomisk hållbar framtid kräver det. Tydliga krav kopplade bland annat till språkinlärning är viktiga krav som kan matcha alla rättigheter som just vårt samhälle erbjuder oss invånare som fått acceptans för att vara en del av det samhällssystem som heter Sverige. För en hållbar välfärdsekonomi krävs en mycket bättre inkluderingspolitik än nu! Och kom ihåg att alla duktiga från Syrien, som vi hjälper för massor av miljarder, helst ska inkluderas så bra att de vill stanna kvar här i Sverige och bidra till vårt välfärdsbygge och inte dra tillbaka till Syrien så fort som möjligt. Om vi inte lyckas inkludera mycket bättre kommer vår generositet visa sig vara extremt dyr. Något som dagens barn får betala dyrt för. Jag vet att vi kan inkludera mycket bättre än hittills! Det brådskar, av många skäl! Lyssna och lär gärna lite av den syriska kvinnan som i bifogad artikel berättar vad som krävs för förbättrad inkludering. Redan 2014, innan det stora asylmottagandet 2015, var C Uppsala tydliga med vad som krävs för framgångsrikt inkluderingsarbete.
http://mobil.unt.se/nyheter/uppsala/vi-kan-inte-ga-i-tio-ar-och-inte-gora-nagot-4841551.aspx
https://m.youtube.com/watch?v=6lYBH19aQ9w
http://mobil.unt.se/val2014/c-vill-stalla-krav-pa-nyanlanda-3335957.aspx

Dagens kalkon
Donald Trump. Man ska tänka till innan man ger vallöften som inte leder mot en bättre framtid. Dumt! Jerusalem har i tusende år varit en krutdurk och önskad trofé för makthungriga. Den heliga staden ska hanteras betydligt varsammare än vad USAs president har vett att inse.
https://www.expressen.se/ledare/vettlost-av-trump-att-erkanna-jerusalem/
Dagens stjärna
Jonas Paulsson. Miljöpartiet är inte ett regeringsdugligt parti. Inte i något sammanhang. Politiken är för lite pragmatisk och dess nationella företrädare är långt ifrån det "virke" som krävs för att klara av det svåra och ansvarsfulla uppdrag som en ministerpost innebär. Därmed inte sagt att det saknas bra människor som är förtroendevalda miljöpartister. Vissa rörelser är helt enkelt gjorda för att vara i effektiv opposition.
https://www.dagenssamhalle.se/debatt/att-mp-aker-ur-riksdagen-det-basta-som-kan-handa-19835

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar