onsdag 31 augusti 2016

Prioriteringar, prioriteringar och prioriteringar


Hur ska landet ledas?

Svag, svagare och svagast. Så kan vi rimligt bra beskriva hur regeringsmakten i Sverige utvecklats under de senaste tjugo åren. Inte minst idag då regeringens utredare föreslår 8% "vinsttak" i välfärden... förstår man hur V tillåts ha allt för stort inflytande. Jag är lika förbannad som alla andra över slöseri med skattepengar MEN icke offentliga driftsformer är inte problemen och vinstmarginalerna sätts utifrån den offentliga produktionens effektivitet. Om man inte är ekonom eller har stor erfarenhet av att upphandla och driva verksamheter är det förstå dessa samband. Fokus ska vara på kvalitet och hårda straff om en leverantör brister i kvalitet. Straff som också ska kunna riktas mot enskilda individer som på felaktiga grunder berikat sig själva. Precis som i så många andra fall blir jag förbannad över att inte debatten kan föras på ett korrektare sätt. Svenska skattebetalare gynnas inte av att alla tjänster som skattemedel upphandlar ska vara skyddat inom offentliga monopol. Det är en dyr och dum väg framåt. Om V tillåts ha ett relativt starkt inflytande idag, är det SD som får det i morgon? Vad skulle det innebära?

Studiebesök i Rumänien

Nu ska tydligen politiker från Uppsala åka och besöka platser i Rumänien där många romer lever eller har sin hemmabas. Precis som journalisten frågar kan man undra varför en enskild kommun ska göra en liknande resa. Dessutom finns massor av dokumentation över både 1) romernas situation i dessa områden och i landet 2) hur många lever sina liv och konsekvenserna av detta och 3) hur de är organiserade. Om de nu åker dit ska det bli mycket intressant att ta del av deras slutsatser. Jag har varit i några av dessa områden. En fråga jag tänker ställa till ordföranden för Socialnämnden, om de åker, är om hon förstått hur de generellt är organiserade och hur flott klanledarna lever i förhållande till andra? Jag tänker också fråga hur mycket bättre de anser Sverige vara på att inkludera romska barn i löpande skolning jämfört med i Rumänien? Vi får se hur förvånande vi kommer att bli över svaren... Livet är fullt av prioriteringar och varje kommun och land måste prioritera att ta ansvar för sina medborgare och invånare.Ovärdigt stöd till egna väldigt svaga

Varje samhälle har enligt mig en skyldighet att hjälpa sina svagaste att få ett så värdigt och bra liv som möjligt, trots sina hinder. Det är inte bara en skyldighet utan för mig också en medmänsklig ära.

Kajan är en skola där mycket svaga elever går i skolan. Elever som behöver mycket stöd för att även de ska få en rimlig chans att nå så långt de kan. De ska självklart inte exkluderas från den möjligheten. När man försämrar för dessa grupper gör man väldigt dåliga prioriteringar av begränsade resurser. Om det är något vi betalar skatt för är det just för att våra svaga ska få ett rimligt liv. Ständigt dessa vägval och prioriteringar. Ja, det är så livet fungerar för oss alla. Bortsett från att vi alla dör så är det andra som är givet för oss alla att vi ständigt ställs inför det nödvändiga beslutet att prioritera. Du tror väl inte att det saknas annat att dra ner på för att säkra att dessa elever får ett rimligt stöd? Visst kan denna attack på våra svagaste också handla om "vinstjakt". Vänsterpolitik brukar slå mot våra svagaste trots att deras retorik oftast är en helt annat. Usch! Gör om! Gör rätt! Denna grupp barn och unga måste få ett värdigt stöd. Även deras föräldrar och syskon behöver det.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar