lördag 6 augusti 2016

Bibelbombning

Nyligen kunde vi höra och läsa att Livets Ord, en kristen församling med huvudsäte i Uppsala, planerar att bibelbomba IS styrda områden med hjälp av drönare. Reaktionerna har varit många och intressanta. Framförallt sätter tanken fingret på något som är viktigt att förstå när man förhåller sig till situationer där troende kristna eller muslimer är delaktiga. Det är ingen slump att kristendomen och islam är de i särklass största religionerna på vår jord. Någon variant av kristen beräknas runt 2,1 miljarder människor vara. Varianter av islam beräknas runt 1,5 miljarder människor bekänna sig till. De är expansiva religioner och samhällsskickstankar där de troende uppmanas att ständigt konvertera/rekrytera nya människor att bli en del av den sanna tron. Och den sanna tron är sannolikt den egna tolkningen av kristendomen eller islam.

Den aktiva rekryteringstanken skiljer sig mycket från t ex hinduismen och buddismen som man förvisso föds in i men annars av helt egen kraft får konvertera till. Alla varianter av kristna och muslimer konkurrerar alltså aktivt om våra mänskliga själar. Sug på den. Det enkla faktumet kan i sig vara en förklaring till alla historiska strider inom dessa ambitiösa religioner men också mellan dem. Visste du om dessa skillnader mellan hinduism och buddhism å ena sidan och kristendom och islam på den andra?
3,6 miljarder människor (kristna och muslimer) motsvarar nästan hälften av jordens befolkning! Ambition brukar ha betydelse.

Jag undrar jag hur många Daeshanhängare (ISIS) som ser det sanna ljuset när de elektroniska biblarna eventuellt haglar från skyn. Kanske möter några direkt nästa dimension om de får en bibel i huvudet. Tror du att bibelbombning är en bra marknadsföringsmetod? Kanske, vem vet? Sannolikt är det bättre med enbart kärleksbudskap, mediciner och bandage. Tror du jorden skulle bli fredligare om FN förhandlar fram att inte kristna eller muslimska församlingar längre aktivt ska försöka rekrytera fler troende?... Att det "bara" är upp till varje människa att själv komma fram till vilken trosuppfattning man har. Hur många människor har egentligen utifrån ordentlig prövning av alternativ valt trosuppfattning?
http://mobil.unt.se/uppland/uppsala/livets-ord-is-inte-framsta-malgruppen-4322909.aspx
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=6489516
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=6302908
http://www.aftonbladet.se/debatt/article19334832.ab
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Lista_över_trosuppfattningar_efter_antalet_bekännareInga kommentarer:

Skicka en kommentar