söndag 21 augusti 2016

Tiggeri och opinion

Är tiggeri en väg ut från tiggeri?
Det är helt klart att de flesta andra Europeiska länder, och större städer, hanterar tiggeri mycket annorlunda än i Sverige. I London, Rom, Neapel och i Barcelona till exempel ser man mycket få tiggare. De få man ser påminner inte om alla de tiggare från Rumänien och Bulgarien vi till exempel har gott om i Uppsala. Intressant att den svenska regeringen efter så lång tid av passivitet signalerar att Sverige behöver tänka om för att få slut på det destruktiva tiggeriet av icke svenska medborgare på Sveriges gator och alla dess negativa effekter. Varför nu? Du kanske vet?

Personligen var jag tydlig i tiggerifrågan för flera år sedan. Jag var bland annat med i en direktsänd debatt i SVT i frågan. Vi ville i Uppsala uppdatera de lokala ordningsföreskrifterna för att försöka minska tiggeriet. Sala och Södertälje hade försökt och fått nej på grund av rikslagar som åberopades. Trist att självklarheter ska ta så lång tid att komma fram till.

Visst är ett perspektiv att Sverige inte kan vara en socialförvaltning för övriga Europa. Det kan vi självklart inte vara. AB Sverige har ansvar för sina medborgare andra länder för sina. Samtidigt är det inte det viktigaste skälet för att motverka denna form av "arbete". Att tillåta tiggeri är inte en väg mot ett bättre liv för alla människor som tar den vägen. Om man verkligen vill deras bästa gör man det mycket svårt att tigga och fokuserar på att strukturellt stötta svaga grupper i deras hemländer istället. Hur kan det vara svårt att förstå? I Sverige arbetade vi bort tiggeriet genom socialtjänst och riktade satsningar mot svaga samhällsgrupper. Det blir intressant att följa var det här utspelet från regeringen landar. Det minsta jag hoppas händer är att kommunerna snart själva får reglera ordningen på våra gator och torg!
http://www.expressen.se/ledare/ratt-signaler-om-tiggeriet/

Opinionsmätningar
Nu börjar nya opinionsundersökningar dyka upp efter sommaren. I de senaste ligger C på samma nivåer som vissa mätinstitut mätte i slutet av 2015. Jämfört med de mätningarna är det inga större förändringar förutom att MP havererat och V vuxit. Om några till mätningar ger liknande resultat tycker jag det är intressant. Massor har förändrats i svensk politik efter årsskiftet och ändå sker inga större förändringar i hur människor skulle rösta om det var val idag. Rörelserna mellan tänkbara partier är kanske mycket större än vad vi tror?
http://www.svd.se/embargo-2200-lordag--loof-sommarens-vinnare--c-nu-fjarde-storsta-parti
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article23366395.ab


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar