tisdag 16 augusti 2016

Patienten i centrum

Hur bra mår vår sjukvård? Vilka är huvudutmaningarna inom sjukvården? Lever vi upp till relevant värdegrund? Frågorna är många men svaren tycks oroväckande svaga. Att ersätta landsting med större regioner och enkelsalar på specialistsjukhus ska tydligen lösa det mesta... Tillåt mig tvivla.
https://www.vardfokus.se/tidningen/2012/nr-2-2012-2/vardegrund.-floskler-eller-ledstjarna-for-varden/

De gordiska knutarna inom sjukvården är sannolikt en nationell och standardiserad elektronisk journalarkitektur där Datainspektionen också godkänner att jag som patient får tillåta relevant vårdpersonal full tillgång till mina eventuella journalanteckningar. Det andra är att staten borde ta ansvar för specialistsjukvården och kommuner i kommunförbund resten av ansvaret inom omsorg och vård.

I ljuset av att Sverige länge varit föregångare inom digitaliseringen av samhället är det milt uttryckt skandal att vi inte har en sådan standard fullt implementerad i hela landet OCH ett stödjande regelverk för att hantera integritetsutmaningar.

Om man tycker att omsorgen och vården ska vara patientcentrerad, och så nationellt jämlik som möjligt, är det väl klokt att staten får ansvar för all specialistsjukvård? Specialistsjukvården är ju starkt kopplad till relevanta delar av universiteten som idag styrs av staten. Så även ur det perspektivet finns en stark logik att leda båda dessa mycket viktiga verksamheter med en och samma huvudman. Jag är inte någon vän av centralisering. Samtidigt är jämlikhet och sunt förnuft alltid viktiga beslutsparametrar. Personligen kan jag lätt se framför mig många idiotiska framtida politiska beslut inom en eventuell region Svealand. Beslut om att t ex lägga viss specialistsjukvård i Eskilstuna eller Västerås trots att den akademiska kompetensen och infrastrukturen finns i Uppsala eller Örebro....
http://plus.rjl.se/info_files/infosida40263/konsekvensanalys_somatisk_specsjukvard_hearing2012.pdf
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Sjukvårdsregion

Just nu kan vi också följa idiotin som pågår kopplade till brist på specialistsjuksköterskor och stafettläkare. Även för att bättre lösa dessa utmaningar borde staten vara specialistsjukvårdens huvudman. Beroende av landstingens/regioners olika ekonomi och personalbrist vidtas olika åtgärder. Några landsting betalar nu lön till sjuksköterskor som specialistutbildar sig. Åtgärden syftar till att både göra yrket attraktivare och för att få fram önskat antal specialister. Vad tror du denna väg framåt leder mot? Börja bara med att  fundera över hur befintliga specialistsjuksköterskor sannolikt reagerar om yngre kollegor slipper betala för sin vidareutbildning och sannolikt också får en snabbare löneutveckling. Det upplevs självklart som djupt orättvist och kan lätt leda till haveri. Specialistsjukvård bör optimeras på nationell nivå. Fördelarna är många. Bland annat att vi undviker att suboptimerad egennytta att råda. I övrigt kommunförbund där samarbetslogiken känns självklar.
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Specialistsjuksköterska
http://www.vgregion.se/sv/Vastra-Gotalandsregionen/startsida/NY-jobbsida/Aktuelt/Satsning-pa-specialistutbildning-till-sjukskoterskor-/
http://www.arbetsformedlingen.se/download/18.3e6f628912085e3b16880004314/ura02_3.pdf

Framtidens regioner (smart grupperade) kan med fördel ha fokus på tillväxt och kultur. Inte specialistsjukvård. Om tillväxtfrågorna, inklusive kollektivtrafik, sköts bättre fyller regioner en roll som går att motivera. Att den rollen ska inkludera specialistsjukvård anser jag just nu feltänkt! Gör om, gör rätt.

Finns ett skatteväxlingsproblem? Hur svårt kan det vara? Kommunsamarbeten kan se ut som de vill. Regioner inkluderar kommuner och kan följaktligen ta ut en specifik regional skatt kopplad till berörda invånare. Staten kan ha en alldeles egen indelning av Sverige om de vill kopplad till sjukvården, bara den är tydligt kopplad till valfritt antal kommuner. Ur skatteperspektivet kan staten bara ersätta landstingets "sjukvårdsskatt" med en sjukvårdsskatt på säg 9kr/100-lapp. Det är hög tid för en konstruktiv debatt om sjukvården i Sverige. Då kan regionindelningen bli en del i den debatten. Annars är regionfrågan väldigt ointressant för de allra flesta.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar