lördag 13 augusti 2016

Dömd till livslångt utanförskap

Uppsala län har Sveriges näst lägsta arbetslöshet. Skam vore det annars med tanke på att Uppsala/Stockholm är den i särklass starkaste motorn i svensk ekonomi. Enligt den senaste arbetslöshetsstatistiken har länet 5,6% arbetslöshet, det motsvara i absoluta tal nästan 10.000 enskilda människor. Enskilda människor som inte blir del av ett värdeskapande sammanhang, som inte kan bli självförsörjande, som är beroende av andra och som inte betalar skatt som bidrar till att bära upp bland annat skola, omsorg och vård. 10.000 enskilda personer i den hetaste arbetsmarknaden i Norden! Det är väldigt många människor varav många tycks dömda till livslångt utanförskap. Många enskilda tragedier döljer sig bland alla dessa tillgångar.
http://www.ekonomifakta.se/Fakta/Arbetsmarknad/Arbetsloshet/Arbetsloshet/
http://www.scb.se/
http://www.unt.se/start/fler-fastnar-i-langtidsarbetsloshet-4328041.aspx

Det är främst bland våra svagaste grupper på arbetsmarknaden som arbetslösheten växer. Till denna grupp räknas personer som saknar fullständiga gymnasiebetyg, personer födda utanför Europa, personer med funktionsnedsättningar som drabbar arbetsförmågan och 55+. Av de nästan 10.000 är 6713 personer med ovan "diagnos". Just bland dessa svaga ökar arbetslösheten. Bland dessa svaga ökar också långtidsarbetslösheten besvärande mycket. Inom ett år kommer också väldigt många ytterligare personer från gruppen födda utanför Europa att komma in i statistiken. Sossarna talade mycket om att "något går sönder i Sverige" under valrörelsen 2014. Ja, om vi inte bryter denna mycket negativa trend så går vi i Sverige mot ett kraftigt segregerat Sverige, under Socialdemokratisk och Miljöpartiets ledning. Det är min absoluta övertygelse att vi kan vända denna negativa trend. Det kräver öppna, respektfulla och konstruktiva debatter om vilka reformer som kan bryta denna negativa utveckling. Om du känner till var dessa debatter äger rum får du gärna tala om det för mig! Det brådskar. En av dessa nödvändiga reformer är Inkluderingsreformen som inkluderar arbetslösa med fullt försörjningsstöd i meningsfulla aktiviteter.

Snart är jag 55+.... Hur humant är det att massor av människor döms till livslångt utanförskap "bara" för att vi inte konstruktivt och lateralt (nytänkande) kan enas om reformer som kan inkludera många fler i vårt gemensamma samhällsbygge?

Plus och minus
Stort grattis till det svenska damlandslaget som inatt slog ut USA ur OS. Jag lyfter också på hatten för Pia Sundhage och den taktik som skapade denna framgång. Det är vinst som räknas. Så länge man följer reglerna är en framgång en framgång oavsett om den sker "tjusigt" eller ej! Jag tror nu att de minst får brons! Om de vinner nästa match mot Brasilien kommer de att konkurrera med Stensson om att vinna årets bragdmedalj. Kul, kul och kul.

Så tråkigt att Aida Hadzialic försatte sig i en situation så att hon fått lämna sitt ministeruppdrag. Jag tycker att hon varit en av få ministrar som gett ett bra intryck. Hon har också varit en av få ministrar som uppvisat mod kopplat till svåra och viktiga frågor. Trist, även om jag gärna ser att alla ministrar byts ut. Hoppas hon efter en tids "sårslickande" landar väl.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article23333366.ab

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar