onsdag 10 augusti 2016

Farliga förbindelser

Fantastiska Sarah

Ambition och träningsförmåga är basförutsättningar för att ha en chans att bli en av världens främsta inom ett område. Det finns inga undantag! Visst finns tur som en faktor men den är på toppen av ambitionen och den hårda träningen. Det är bara de som föds in i makt och rikedom som kan få status utan att ha eller förtjänar den. Ofta mår dessa människor, som föds in i "makten och härligheten" dåligt eftersom de inte klarar av att leva upp till sin omgivnings förväntningar.


Sarah Sjöström är fantastisk! Så långt ett OS guld och ett silver. Och OS är inte över än! Jag blir så glad när jag ser henne. Hon är så ambitiös, så duktig och så jordnära. På många sätt påminner hon om Usain Bolt. Båda är fantastiska idrottare med fötterna på jorden och de tycks också vara gladlynta och humoristiska personer. Grattis till dom och grattis till oss andra som får njuta av de shower och de fantastiska prestationer de bjuder oss på! Sjöström och Bolt är fantastiska exempel på meritokrati när den är som bäst. De är inte födda med "guldsked" och de har och sliter hårt för att vara där de är. Till skillnad från så många andra sammanhang är idrottens värld skoningslöst rättvis, om vi bortser från alla som dopar sig. Den som är bäst står också högst upp på pallen och förtjänar vår beundran. Tack Sjöström och Bolt för det ni presterar och för det ni representerar! Väldigt mycket är möjligt, om ambition och hård träning finns med i ekvationen.Farliga förbindelser

Tillsammans har Ryssland och Turkiet cirka 144 + 75 = 219 miljoner invånare. Båda länderna har stora och krigsvana arméer. De är dessutom snabbare i tufft beslutsfattande än till exempel i Sverige. Nu ska dessa regimer samarbeta. Det finns mycket att tycka om det, och att oroa sig över. Inte minst undrar jag vad detta kommer att innebära för NATO-samarbetet. Länge såg vi en positiv utveckling där världen blivit mer demokratisk. Kan det vara så att de demokratiska system så som vi känner dem är under enorm press just nu? Om svaret är ja, hur kunde vi låta det bli så?

 

Militära pakter har funnits i alla tider. Under 2:a världskriget kallades "den fria världens" krigslag för "De Allierade" och de krigade mot diktatursamarbetet kallat Axelmakterna. Den nya pakten mellan Ryssland och Turkiet kanske kommer att kallas Rysstur?... Vi lever i en snabbt föränderlig värld. Det var inte länge sedan Turkiet sköt ner ett ryskt stridsflyg och relationerna var mycket frostiga. Vem vet, Trump kanske har lovat att ansluta USA till pakten.....Fakta, fakta och fakta

Hur många gånger har du "hört" mig tjata om behovet av en öppen konferens där migrations- och integrationsutmaningarna läggs på bordet och där det spånas om bättre vägval framåt? Många! Vi kan alla konstatera att det inte ägt rum någon sådan konferens. Varför? Är det så att vår regering har presenterat tydliga åtgärdsplaner och verkställer dem på ett sätt som känns förtroendeingivande? Nej! Klockan går och utmaningarna med utanförskapsproblematik, inklusive parallell samhällen, bara ökar och ökar. I den oroliga värld vi nu lever i är det inte orimligt att tro att det finns krafter som också medvetet understödjer att människor försöker ta sig från en del av världen till en annan. Knappast med en positiv agenda. Ibland kan det säkert "bara" vara ett sätt att bli av med egna problem.

I statistikens paradis Sverige borde vi kunna få ta del av beskrivningar av vilken bakgrund människor har som är kopplade till kriminalitet. Det är relevant. Dels reducerar det kraftigt effekten av den "ryktesspridning" som idag får skapa många människors sanningar. Dessutom gör det våra möjligheter att se tydliga mönster betydligt lättare och därigenom kan vi bättre hitta metoder för att hjälpa många människor som gått snett mot ett liv som bättre samhällsmedborgare. Mot ett liv som positivt delskapande samhällsmedborgare. Dessutom har det självklart säkerhetspolitisk betydelse. Det är feltänkt att undvika liknande fakta. För oss som vill bidra till samhällsförbättringar är det relevant. Den misslyckade migrations- och integrationspolitiken har gjort denna kunskap ännu viktigare för att snabbare vända negativa trender. Alice Teodorescu och Staffan Danielsson skriver klokt om detta i bifogade artiklar.  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar