tisdag 23 augusti 2016

Förtroende

Är det viktigt för dig att du känner förtroende för de människor du umgås med? Att du känner förtroende för de politiker som du röstar på? För de allra flesta av oss är det viktigt, mycket viktigt. Förtroende skapas genom att vi förtjänar det gentemot varandra. Förtroende vinns också genom att man är tydlig med vad man vill och att man också levererar utifrån det man säger. Det tar tid att vinna människors förtroende men går snabbt att förlora det.

Politikens värld kallas för en förtroendebransch. Det är så det ska vara. Det är ju vi politiker som ska företräda de invånare som valt att rösta på ett parti eller i bästa fall också kryssat den person man känner mest förtroende för. Med tanke på att politiker fattar viktiga beslut, som hela tiden påverkar människors vardag, är det viktigt att ta möjligheten att kryssa de personer du tror bäst kan företräda dig på största allvar. Tro mig, det har stor praktisk betydelse vilka politiker som får ledande politiska uppdrag. Samtidigt är det viktigt att förstå att inget parti har egen majoritet i till exempel Uppsala kommun eller i Sveriges riksdag. Därför tvingas självklart partier kompromissa för att vi ska hitta vägar framåt som bedöms som acceptabla. De partier som samarbetar får ge och ta för att samarbetet ska fungera. Att kompromissa är inte att svika löften då det pragmatiskt krävs. Jag anser dock att varje parti måste ha tydliga frågor där man inte är beredd att kompromissa. Om det är frågor där man gör sig omöjlig att samarbeta med så får man ta konsekvenserna av det. Det vill säga att man aldrig i praktiken kan påverka den framtid som skapas inom många sakområden.

Det är mycket oroande att förtroendet för politiker minskar. Det är en allvarlig indikator om att många människor upplever att politiker inte klarar av att förankra sina beslut i den verklighet människor upplever. Det indikerar också att många upplever att man inte kan lita på att enskilda politiker och partier lever upp till de starka löften de givit för att försöka bli valda. Särskilt allvarligt är det när inte partier lever upp till sina hjärtefrågor. De är frågor som jag anser att man inte kompromissar om. Miljöpartiet och dess främsta företrädare är skrämmande exempel, särskilt Gustav Fridolin på att kraftiga löften inte levs upp till. MP har haft många skäl att faktiskt lämna regeringen om de levt upp till det förtroende de fått kopplat till sina hjärtefrågor.
http://www.svt.se/nyheter/svtforum/dalande-fortroende-for-politiker-och-fack
http://www.dn.se/kultur-noje/stort-fortroendefall-for-politiken/

Grattis!
Idag är det 25 år sedan Internet blev tillgängligt för allmänheten! Det har inneburit stora samhällsförändringar. Mycket till det bättre. Och Åsa fyller 50 år! Hipp, hipp hurrra! Nu ska vi fira ida!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar