torsdag 4 augusti 2016

Draken flyger

Omfattande maktförflyttning
Vi är en bra bit in i en stor förändring av hur vi lever våra liv och vilka som styr oss. Den digitala och globala ekonomin, den kraftiga befolkningsökningen (som är motorn i de miljö- och klimatutmaningar vi har), problemen med tillgångsfördelning och Asiatiska krafters framtåg är mycket stora förändringar. Förändringar som påverkar dig och mig påtagligt.

Draken har lyft
Kina beskrevs under min tid på universitetet som "den sovande Draken". Historiskt bär Kina och den kinesiska kulturen på massor av framstående filosofi, vetenskap, företagande och samhällsbygge. Av olika skäl lyckades anglosaxiska krafter utöva mycket inflytande över detta mäktiga land med ett folk på över 1,3 miljarder människor, varav de allra flesta tillhör gruppen haner. Idag är kineserna åter herrar i sitt eget hus och har på en makalöst kort tid nästan lyckats återvinna den del av vår globala ekonomi som de hade innan "Draken somnade". Idag är Kina väldigt mäktigt och styr och påverkar stora delar av Asien och Afrika. Precis som västerländer hållit på runt om i världen antar jag att Kina avser att fortsätta sin expansion av globalt inflytande. Vad tror du? De har massor av duktiga vetenskapsmän, massor av duktiga affärshens, massor av välutbildade invånare, kinesiska "kolonier" i de flesta länder och många helt makalöst skickliga kulturellt engagerade i akrobatik, dans, konst, poesi etc. Den kinesiska Draken har lyft och kommer under min livstid vara en stark och mäktig drake som man gör klokt i att både respektera och hitta samarbetsformer med.
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Kina

Västvärldens samhällssystem har stora bekymmer i den tid av stora förändringar vi lever i. Det märker vi främst genom att enkla och mörka politiska krafter blir allt starkare. Politikerföraktet växer. Många västländer brottas med svåra strukturella välståndsproblem. USA och Europa är i "kriget mot terror" och ser Ryssland som ett stort hot. På många sätt är nu västvärlden introverta och terrorbekämpningsorienterade. Jag antar att kineserna tackar och tar emot då det öppnar upp värdefulla framsteg för dem runt om i världen vid sidan om "radarskärmen". Jag hoppas och verkar för en fredlig värld framåt. Jing/jang i världens stora spel är främst USA och Kina redan idag. Om EU får till ett mindre och bra samarbete kan vi ha en betydande roll även i framtiden, inte annars. Och vi får inte glömma bort att EU främst är ett samarbete för att försöka främja fred mellan Europas länder.  Det skulle vara intressant att höra vilken "schackstrategi" det kinesiska ledarskapet har.
http://mobil.unt.se/ledare/med-globala-ambitioner-4321392.aspx

Tom Jones och ursprungsslottet
Igår var en särskild Uppsalakväll. Eftermiddagen inleddes med U! Club After-Work på Åkanten, Saluhallen. Det blev en mycket trevlig och givande tillställning. Allt fler Uppsalabor blir med i folkrörelsen som syftar till att stärka Uppsalas attraktionskraft genom att vara goda lokala ambassadörer. Efter AW var det fullt av människor som upplevde Tom Jones konsert i vackra Botaniska trädgården. Själv fick jag möjligheten att tillsammans med ett gäng andra Uppsalabor besöka den ursprungliga slottsdelen av Uppsala slott. Det var en häftig upplevelse och en mycket duktig guide och Uppsalakännare, Mia Uhlin, berättade spännande om den historia som väggarna bar på. Häftigt!
http://www.whatsonuppsala.se/sv/201203/Vasaborgen-Uppsala-slott-1500-talsruiner/
http://uclubuppsala.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar