lördag 20 augusti 2016

Förvirrat och hörlurar

Avancerad kultur
Igår var en intensiv och lång dag. Upp tidigt och en fantastisk tur till Pompeji med det ständigt övervakande berget Vesuvio. Intrycken från besöket i detta välbevarade romerska tidigare samhälle är starka. Inte minst av de människoöden som blev kvar i staden när aska och lava begravde den. Människor som återskapats i den form de hade när de sannolikt kvävdes till döds. Arkitekturen och konsten höll mycket hög kvalitet. Värme och kylsystem av bostäderna. Vatten och avfallssystem som tycks ha fungerat ok. Med tanke på hur de flesta människor i världen levde samtidigt och långt in på 1800-talet var det imponerande samhällsbyggarkonst det romerska riket var uppbyggt kring. Ändå gick det romerska imperiet under... Du tror väl inte att det anglosaxiska system som vi på många sätt lever med idag är vårt sista?...

Elitfotboll
Parallellt med mina kulturella och geografiska äventyr utanför Uppsala rasar ett bråk om elitfotbollens villkor hemma. Som vanligt tycks majoriteten med MP, V och S inte driva utvecklingsförslag i god demokratisk ordning. Helt plötsligt föreslår de att klubben Dalakurd ska etableras på något sätt i Uppsala.... Låter helt galet och dessutom korkat att Uppsala i ett läge där vi har chansen att komma upp i herrarnas högsta division ska skapa lokal elitkonkurrens om till exempel redan mycket begränsade träningsytor. Och Uppsala är inte direkt känt för att ha gott om generösa sponsorer till idrotten. Hela den här historien verkar korkad, på många sätt. Helt klart är att den politiska majoriteten i Uppsala inte är i närheten av romarnas organisationsförmåga. Och det jag kan ta del av kopplat till denna Dalkurdidé är väldigt förvirrat!

Konstigt
Igår gick jag och sonen "all-in" på ett kryssningsfartyg vi besöker. Fulla av upplevelser och intryck från Pompeji begav vi oss på en barrunda som inkluderade gemensamma kareokiuppträdanden slutade i "Red Room", skeppets nattklubb. Det blev mycket dans. Trots det avtrubbande namnet på klubben. De flesta på båten är som jag mörkhåriga. En relativt blond son blev livligt uppvaktad och även jag, trots mitt allt tunnare märka hår blev hela tiden uppbjudna. Just det, vi blev ständigt uppbjudna. Det blev en mycket sen kväll som avrundades med pizzafrossa och politiska samtal 03:15 med två amerikanskor som satsade allt på Trump och som bara såg Clinton som en fullständigt oärlig person. Vi avslutade samtalet med att vi var överens om att vi inte var överens om vilken kandidat som var sämst. Det var ändå kul att höra att de två kvinnorna aldrig skulle rösta på någon som inte ser till amerikanernas bästa. Frågan är vilken politik som gagnar det folk man företräder bäst, det är inte alltid så lätt att förstå i en komplex värld. Som med Romarriket närmar sig möjligen "den fria världen" sin slutfas. Ja, ja kul var det i alla fall. Och på dansgolvet hade man på sig hörlurar där musiken spelades och DJn eldade massorna : ). Tro mig när jag säger att det var en märklig upplevelse. Bland annat att det var väldigt tyst i klubben samtidigt som massor av människor studsade omkring och log. Jubiléumsfirandet går vidare! Roman style! ; )


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar