tisdag 9 augusti 2016

Var kan vi bo i framtiden


Visst känner du till att människor genom vår mänskliga historia ofta fått flytta för att vi idiotiskt och kortsiktigt exploaterat en plats. Visst förstår du att en plats och dess natur är som oss människor, full av möjligheter men också begränsningar. Om begränsningarna utmanas för mycket så ökar riskerna för en plats hållbarhet. Risker som kan få stora negativa konsekvenser och tvinga människor och verksamheter att flytta eller till och med på flykt.

 

Vattnets avgörande betydelse
Uppsala är inget undantag. Försök "bara" föreställa dig att vi förstör åsen och vårt grundvatten. De negativa konsekvenserna skulle bli enorma. Trots det vet jag att det finns människor som negligerar problemen och som tycker att det är värt att ta stora kortsiktiga risker för att uppnå kortsiktiga fördelar. Det är ett idiotiskt förhållningssätt. Det är alltid av central betydelse att utveckla våra samhällen i god harmoni med naturen. I Uppsala gör Centerpartiet allt vi kan för att den känsliga exploateringen av Ulleråkerområdet inte ska leda till oacceptabla risker för vår försörjning av rent vatten.


 
Miljösmart är ekonomiskt klokt
Pär Holmgren är en mycket miljöengagerad Uppsalaprofil. Han gör stor positiv skillnad i kampen om en miljösmartare väg framåt. Personligen tror jag att han i sin nya roll som naturskadespecialist på ett försäkringsbolag gör mer positiv skillnad än någonsin tidigare. Nu talar han mycket om de negativa ekonomiska konsekvenserna av oklok miljöpolitik. Tyckande är en sak, att använda hårda ekonomiska skäl för att snabbare ställa om till ett mer hållbart samhälle är smart. Vi får se om vi klarar av att minska behovet av olja ännu snabbare än hittills, vad tror du? Om vi inte skärper till oss kommer att fler av dagens boplatser bli omöjliga att bo på inom en nära framtid. Det kommer att skapa nya stora samhällsproblem, inte minst folkvandringar som leder till stora påfrestningar både för de som flyr till exempel översvämningar och för de städer som sannolikt ska försöka "husera" väldigt många fler människor...Inga kommentarer:

Skicka en kommentar