onsdag 20 juli 2016

Pokémon Go

Jag har svårt att föreställa mig hur många upplever den digitala värld vi befinner oss i. Efter mina universitetsstudier har jag arbetat inom IT- och telecomindustrin, och inom några av de världsledande företagen inom informationsteknikbranschen. Jag har också varit egenföretagare inom dataspelbranschen och infotainment. I Japan fick jag mina affärsidéer och kunde inte låta bli att testa. Uppsidan var enorm då jag tidigt såg möjligheterna med QR koder och framtida positioneringstjänster kopplade till spellogik. Som alltid har dock timing en viss betydelse i livet. Lehmann Brothers konkurs ställde till det. Annars hade nog jag varit grundaren till världens mäktigaste annonssajt ; ). Men men... då hade jag aldrig fått och tagit chansen att tjäna Uppsalaborna som deras företrädare! Jag är absolut inte någon tekniskt kunnig person men jag har tidigt insett och fostrats att se och beskriva informationsteknologins möjligheter. Min tacksamhet för allt jag lärt mig, alla skickliga jag fått och får arbeta med är stor. Många har inte min bakgrund men alla lever idag i ett globalt digitalt och mobilt samhälle.
https://digitaliseringskommissionen.se

Hur bra koll har dagens beteendevetare på hur vi i grunden påverkas av den ständigt uppkopplade, digitala, mobila och globala informationsvärld vi nu lever i? Tveklöst ändras våra beteendemönster kraftigt jämfört med förr. Våra unga är uppväxta i denna nya värld och kommer tveklöst föra oss mot nya idag okända verkligheter. Personligen tror jag istort till det bättre.
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Beteendevetenskap
http://www.psykologifabriken.se/att-sitta-fast/

Sociala medier, dating sajter, sjukvårdssajter och appar, livsstilssajter och appar, digitala rekryteringssystem, E-lärande, TED-talks, elektronisk krigföring, egna nyhetsuniversum, självstyrande fordonssystem och digitala spel i alla dess former är bara några exempel på vad den nya digitala världen innebär. Hur bra är vi på att anpassa oss till denna nya värld? Och vad händer med alla som inte klarar av att anpassa sig till denna nya och snabbt föränderliga värld?

Nu har Pokémon Go, spel utgivet av Nintendo, gjort dundersuccé runt om på vår jord. Den digitala, globala och mobila världen har på rekord kort tid visat vad den nya världen kan innebära. Nintendos marknadsvärde har på bara några veckor vuxit med 100% till över 30 miljarder dollar.

Runt om världen syns nu stora samlingar av spelare som samlas på platser där de virtuellt samlar in spelikoner som ger poäng. Augmented reality tar sig nu in i många människors verklighet. Vart kommer detta nya leda oss?
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Pokémon
http://m3.idg.se/2.1022/1.662300/efter-pokemon-go-succen--nintendos-marknadsvarde-dubbleras
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Förstärkt_verklighet

Kanske kan myndigheter i världen börja köpa tjänster av Nintendo för att lösa olika problem. Tänk om tusentals Uppsalabor enbart kan hitta poänggivande ikoner 24 timmar om dygnet i Gottsunda och Valsätra i Uppsala? Under tre månader. Då skulle väl ligisterna som tänder eld på bilar och slänger sten på blåljuspersonal inte få agera på egna villkor? Alla har ju också en kamera med sig där de kan spela in de ligister som är dumma nog att ändå begå brott. Då kan de individuellt avslöjas och ställas till svars...
http://www.expressen.se/ledare/sta-upp-mot-stenkastarna/


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar