onsdag 6 juli 2016

Socialdemokraterna

Social demokrati är i grunden något väldigt bra. Vilka tycker inte det? Vem vill leva i ett otryggt samhälle? Vem anser att det är rättvist att människor som föds med socialt svaga förutsättningar ska vara livstidsdömd att leva utan rimliga chanser att utifrån sin förmåga göra en välståndsresa? Jag tror att över 90% av svenskarna tycker att det är viktigt med en social demokrati där vi gemensamt kan säkra en dräglig levnadsstandard för våra svagaste.

Plus och minus
Löfvéns tal i Almedalen igår var enligt mig det bästa jag hört av honom. Huvudskälet till varför det var det var att hans talskrivare klarade av att både tala om möjligheter och problem. Få saker är enbart svarta eller vita. Och självklart finns både mycket positivt och negativt i vårt samhälle parallellt. I rollen som stadsminister är det särskilt viktigt att lyfta fram.

Inte en isolerad ö
Sveriges folk lever inte på en isolerad ö. Självklart är vi en del av hela världen och dess mänsklighet. Mer än någonsin tidigare är det en verklighet som det är oklokt att drömma sig bort ifrån. Det återkom Löfvén till flera gånger. Han menade att Sverige måste, och klarar, att vara en aktiv del av FN och EU samtidigt som vi jobbar med utvecklingen av vårt eget närsamhälle.

Han talade om att S står för en rättvis och solidarisk politik. Och att andra inte gör det... Med S politik håller vi ihop, med andras spricker vi... Och med nya ord förespråkade han klassisk S politik med ännu högre skatter som lösningen på alla problem. Självklart anklagade han oppositionen för att bara vilja att enskilda hårt arbetande människor ska få bestämma lite mer över de pengar vi tjänar ihop.. Ja, ja... Jag gillade dock att han tydligt poängterade att "med rättigheter följer plikt".

Europa
S EU agenda var tydlig. EU kan inte ställa sina invånare mot varandra. EU ska vara av folket, för folket och för folket. Som den tidigare fackpamp han varit tyckte han att hela EU ska ha samma kollektivavtal. Så kan man tycka men jag tror det blir svårt för EU att bryta många års dålig tillväxt i konkurrens med främst Asien och USA om den vägen vinner pan Europeiskt genomslag. Fokuset inom EU måste vara på innovation, snabbare omställningsförmåga, bättre kommunikation och grön tillväxt i en ny tid med nya spelregler.

Svensk konkurrenskraft
Löfvén betonade att han tror på Sverige. Vi får tacka högre makter för att vi inte har en statsminister som inte tror på Sverige och svenskarnas förmåga. Vi är fortfarande ett kunskapssamhälle och det är avgörande för vår konkurrenskraft. Det händer massor av spännande utveckling i Sverige som per capita är beundransvärt. För att den kraften ska förvaltas väl krävs reformer som i Socialdemokraternas Sverige lyser med sin frånvaro.

Jämlikhet är självklart bra för tillväxt och välståndsbygge. Att driva en jämställd politik är inte bara medmänskligt rätt utan också ekonomiskt klokt. Hans analogi med rökning var dock märklig "Ojämlikhet är som rökning farlig och den dödar."

Jag tyckte att det var väldigt bra att han lyfte fram fantastiska exempel på framgångsrika personer som vuxit upp i Rosengård, Fisksätra, Husby etc. Trots stora problem med utanförskap och en allt mer utbredd hopplöshet i delar av Sverige lyfte han fram exempel på människor som gjort imponerande sociala klassresor. Talskrivarna borde dock ha gjort bättre förarbete om varifrån Zlatan kommer...

Mycket bra att han tydligt markerade att den organiserade brottsligheten kraftigare ska bekämpas. Gängledarna ska tydligen få det hett om öronen framöver och det hoppas jag blir verklighet.

Löfvén vill att S ska bli en pånyttfödd folkrörelse för "den svenska modellen"... Utan tvekan behöver våra partier åter engagera fler men den svenska modellen måste nutidsanpassas i mycket större utsträckning än vad Socialdemokraterna vill eller orkar genomföra.

Sverige kan bättre! Mycket bättre!
http://www.svd.se/sveriges-statsminister-jag-tror-pa-sverigeInga kommentarer:

Skicka en kommentar