fredag 29 juli 2016

Författare

Det är fantastiskt att läsa en bra bok. Jag tycker att sommarledighet också innebär att läsa en eller flera böcker. Personligen väljer jag helst spännande påhittade berättelser eller filosofi. En bra bok förför oss och tar oss in i en ny värld där tydliga bilder och känslor förmedlas samt fantasin får flöda. Den senaste bästa boken jag läst är Shantaram, läs den om du inte redan gjort det!
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Shantaram

Många känner sig kallade att försöka skriva en bok men få lyckas få ihop en tillräckligt bra berättelse eller att nå ut till läsare. Jag är inget undantag då även jag bär på ambitionen att skriva några berättelser dokumenterade i bokform innan jag dör. Förhoppningsvis har jag gott om tid för att förverkliga de ambitionerna. Jag har idéerna : ).
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Författare
http://www.tv4.se/nyhetsmorgon/artiklar/camilla-läckbergs-råd-till-alla-med-författardrömmar-4fbf771e04bf725194000782

Allt guld glimmar inte
Även om en hel del svenskar blivit väldigt rika på sitt deckar- och romanskrivande är det väldigt få som lyckas så väl av de får ur sig en eller fler böcker. Vissa deckarpionjärer har trots sina stora internationella framgångar ändå inte blivit rika. Om det nu är ett kvitto på framgång. Eller har en framgångsrik författare som Maj Sjövall, Sveriges första deckardrottning, bara varit extremt dålig på att hantera pengar? Hörde en kort del av en intervju med Maj Sjövall där hon nyligen berättade att hon aldrig bott i en större lägenhet än en etta! Idag med säng, skrivbord, många böcker etc i det enda rummet på Södermalm. Hon har då och då längtat efter ett separat sovrum. Men hon misströstade inte. Håll med om att man samtidigt blir förbannad över att standardkraven på bostäder höjts till orimliga nivåer idag! Standardkrav som också styr vad helt bidragsberoende kan kräva..
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Maj_Sjöwall
http://www.boverket.se/sv/byggande/tillganglighet--bostadsutformning/bostadsutformning/
http://www.t-d.se/sv/TD2/TIBB/Befintligt-bostadsbestand/Lagar-och-regler/Bygglagstiftningen--krav-pa-bostader--sammanfattning/

Om man jämför med Läckberg, Marklund, Mankell, Guillou och GW Persson har Sjövall verkligen levt ett spartanskt liv. Sannolikt var hon för tidig med sin begåvning och levde i en tid där förläggarna tog det mesta av alla intäkter. Hennes efterföljare, och Mankell såg henne som inspiratör, borde använda några av alla sina miljoner och skänka Sjövall en två så att hon får ett separat sovrum att sova i under sina sista jordeår. Det tycker jag hon gjort sig förtjänt av, men hon kanske inte vill ta emot en sådan gåva? Varför bo i mer än en etta om man är singel? Och varför tror många att hon har ett sämre liv än de författare som badar i pengar? Tacksamhet och tillfredställelse är "a state of mind",  glöm aldrig det.
http://www.svt.se/kultur/miljonsaljande-forfattare
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Kategori:Svenska_författare

Alla är bra på något
Men oavsett om vi som vill lyckas skriva en bok lyckas eller ej är det underbart att leva i ett land där alla har möjligheten att försöka. Och alla som försöker nå sina drömmar, och alla som bryr sig om fler än sig själva, är beundransvärda. Alla har begåvningar som kan göra positiv skillnad i det egna livet och för oss alla. I mitt ledarskap har det alltid inspirerat mig mest att försöka få alla människor att hitta vad som motiverar dem och sina styrkor samt att stärka just dessa. Vi får se om jag lyckas få ur mig en eller några böcker.... Känner du mening med ditt liv? Har du någon nära som inspirerar dig att utvecklas till din fulla kapacitet inom det just du är särskilt begåvad inom och gillar att göra? Jag hoppas det! Jag tror dessa människor är de som mår bäst på vår jord, inte de med flest och dyrast materiella tillgångar. Sjövall tycktes gilla sitt liv. Vad är meningen med livet? Kan det vara livet själv?Inga kommentarer:

Skicka en kommentar