tisdag 12 juli 2016

Mobbning

Överallt och hela tiden förekommer mobbning i vårt samhälle. Personligen har jag sedan barnsben alltid försökt behandla min omgivning med respekt oavsett om jag ansett dem vara idioter, jag såg dem som konkurrenter eller om vi tyckte väldigt olika. Med respekt menar jag inte flathet men att försöka lyssna och förstå vad den andra säger och tycker. Och att aldrig själv uttala nedsättande ord eller inleda ett bråk. Jag har aldrig varit flat och har alltid verbalt försökt argumentera för det jag tror är rätt. Mobbning kan självklart vara både psykiska och fysiska kränkningar. Att ignorera utan grund är självklart också en kränkning. Exemplen av människor som på olika sätt känt sig kränkta är många.

Jag har aldrig upplevt mig mobbad. Möjligen skulle vissa delar jag tvingas höra och stå ut med inom politikens värld kunna klassas som mobbning. Verbala personangrepp utan grund och tänkta utfrysningar är spännande delar av min politiska vardag. Eftersom jag aldrig byggt upp mitt liv runt en identitet annan än min personlighet, mina kunskaper och erfarenheter har mobbningsliknande aktiviteter aldrig varit ett problem. Mina nära och kära vet vem jag är och de är inte mina nära och kära beroende av om jag har pengar, är känd, har fina titlar eller vältrar mig i lyx. Jag tror mina vänner och jag är vänner för att vi gillar varandra som människor.

Mobbare ska inte försvaras. De är självklart skitstövlar. Samtidigt är de också svaga människor som känner rädsla, hot eller självhävdelsebehov som driver dem att på olika sätt försöka göra livet jobbigt för någon de av varierande skäl inte gillar. Svaga människor är mobbarna och de som stöttar sådana vilsna själar. Brottslingar ska enligt lag straffas, meningsmotståndare genom ord och text överbevisas och konkurrenter besegras genom handling med kvalitet.
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Mobbning
http://www.1177.se/Uppsala-lan/Tema/Barn-och-foraldrar/Familjeliv-och-relationer/Forandrad-livssituation/Mobbning/
http://www.braattveta.info/mobbning.html
https://www.bra.se/bra/forebygga-brott/mobbning.html
http://www.synonymer.se/mobil/?query=mobbning

Kulturmobbning, finns det?
Visst finns kulturmobbning. Kulturelitisters mobbing av meningsmotståndare är minst lika bedrövlig som annan mobbning. Just nu rasar debatten om Sverige har en egen värdegrund eller ej. Om det är negativ nationalism eller ej att gilla svenska flaggan andra dagar än nationaldagen och midsommarafton... Jag blir matt och konstaterar att mobbningssmockorna, verbala, flyger i luften. Suck. Självklart har vi i Sverige en generellt särskiljande kultur i förhållande till andra samhällen. Den är inte exkluderande. För mig är grundpelarna i vår svenska värdegrund:
- Demokrati
- Jämlikhet
- Individens frihet
- Flit
För mig är vår svenska flagga en fantastisk symbol för dessa värderingspelare som jag är stolt över. Sveriges rikes lag är på många sätt uttryck för värdegrundens pelare. Jag blir trött av att höra och läsa "kulturelitens" nedsättande ord om denna värdegrund som skapat det samhälle vi lever i. Ett samhälle med en kultur som i internationell jämförelse klassas som extrem. För att betydligt bättre än hittills lyckas med inkludering av invandrade förstår internationellt erfarna att tydlighet om värdegrundens pelare är av avgörande betydelse för om inkluderingen blir framgångsrik eller misslyckad! Tänk att det ska vara så svårt att förstå? Sluta mobba och brunetikettera alla fina människor som gillar den svenska värdegrunden och vår flagga!
http://www.gp.se/ledare/boström-visst-finns-det-en-svensk-kultur-1.3472787
http://www.expressen.se/kronikorer/alex-schulman/jag-skams-nar-jag-hor-lofven/
http://www.expressen.se/kultur/vad-ar-sa-svenskt-med-svenska-varderingar/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar