fredag 15 juli 2016

Brott och straff

Det tycks finnas gott om skäl för rikspolitikerna att uppdatera våra steaffskalor! Det borde också bli slut med villkorlig frigivning innan utdömd fängelsepåföljd verkställts. I vart fall för grova brottslingar som dömts till minst två års fängelse. Ingen borde heller få villkorlig dom utan att straffet är kännbart. Villkorligt straff utan fängelse borde automatiskt innebära fotboja och konstant övervakning. Visst är det rimligt? Endast mycket imponerande och positiv medmänsklig utveckling bland grova brottslingar borde kunna ge 2/3 av frihetsberövande, men fortfarande innebära full tids övervakning.

Personer som på sannolika skäl är misstänkta för fridskränkning, oavsett mot vem, borde också direkt dömas till fotboja och konstant spårbarhet. Det är inte rimligt att andra människors hälsa eller till och med liv ska riskeras på grund av slapphet att skydda sannolika brottsoffer.

Det blir allt vanligare att personer bär kniv som inte precis köpt en kniv, jobbar med kniv eller jagar. Det är en farlig utveckling som leder till allvarligare skador i samband med konflikter. Högre straffskalor kopplat till att man dagligen bär kniv utan naturlig koppling till ett jobb är väl rimligt för att samhället tydligare ska markera att det inte är acceptabelt och så att den negativa utvecklingen förhoppningsvis kan stoppas?

När jag träffade polischefen i Malmö tidigare i år lyfte han också upp det orimliga med att en person som utreds för ett brott, utan att vara häktad, utan risk för högre straff än det brott de misstänks för, kan begå nya brott fram tills dom faller... Ja, ja nog finns det många förbättringar att genomföra inom vårt rättsväsende. Precis som inom omsorgen och vården kan med fördel modern teknologi användas mer både för att förebygga brott och för att verkställa rimliga straff. Håller du med?
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6471882
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Hemfrid
http://www.synonymer.se/mobil/?query=hemfridsbrott
https://www.kriminalvarden.se/for-domd-eller-haktad/domd-till-fangelse/fotboja/regler-vid-fotboja/
https://www.bra.se/bra/brott-och-statistik/knivbrott.html
http://mobil.unt.se/uppland/uppsala/brott-mot-knivlagen-allt-vanligare-4154451.aspx
www.expressen.se/gt/polis-fick-inte-stoppa-trippelmordaren/
http://www.expressen.se/gt/har-gommer-sig-trippelmordaren/
http://www.expressen.se/gt/emmas-syster-mordades-av-broderna/

Terrorism
Terrormördandet och lemlästandet av oskyldiga människor i Nice, Frankrike, är ett fruktansvärt brott mot mänskligheten. Mina tankar går till alla döda, skadade och deras anhöriga som drabbats. Ynkligheten bland terrorister har nått nya höjder och stimulerar redan farliga främlingsfientliga krafter runt om i ett allt mer polariserat Europa. Det finns inget försvar för liknande dåd. Terrorism måste bekämpas stenhårt. Samtidigt får vi inte tillåta oss att bemöta dessa fruktansvärda illdåd med slutenhet. Om vi går den vägen är vi alla förlorare i en värld som kan erbjuda oss människor så mycket underbart i en fri och rimligt rättvis värd.
http://www.dn.se/nyheter/varlden/lastbil-rammade-folkmassa-i-nice-manga-doda/Inga kommentarer:

Skicka en kommentar