måndag 11 juli 2016

Lagpsykologi

Fotbollsmästerskap
EM i herrfotboll är över. Vinnare blev Portugal som inte imponerat under turneringen men till sist ändå fick höja EM-bucklan till skyn. Matchen startade på ett roligt sätt men bara efter tio minuter tycker jag matchen blev tråkig. Fransmännen var duktigast men vad hjälpte det om man inte klarar av att utnyttja de målchanser man får. Trots att Ronaldo den store tidigt blev skadad och gråtande fick lämna plan höll det portugisiska laget ihop och Eder förvaltade chansen när den kom och avgjorde i förlängning.
http://www.dn.se/sport/fotbolls-em/johan-esk-portugal-spelade-som-om-inget-fanns-att-forlora/
http://www.dn.se/sport/fotbolls-em/ronaldo-det-har-ar-oforglomligt/

Islands mäktiga och imponerande insats i EM gjordes igår ännu större. Islänningarna gjorde tidigare i turneringen en imponerande match mot EM mästarna! "Vulkanen", synkade applåder och vrålet O! Gjorde susen. Ett vrål som nu verkar bli lika stor som ååå å å å å å ååå å å å å å ååå å å å å å : ).
http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/landslagsfotboll/em2016/article23080864.ab

Portugals och Islands lag har under EM, världens bästa kontinent i herrfotboll, visat hur långt man kan komma med en tydlig målbild, väl fungerande lag och en "vi har inget att förlora" attityd! Alla tre perspektiv är viktiga för framgångssoppan. Sannolikt är den sista ingrediensen den viktigaste som gör att lagmedlemmarna inte får favoritskapets låsningar i huvudet och i musklerna. Islänningarna var redan framgångsrika genom att ha kvalat sig till EMs slutspel. Portugal imponerade inte i turneringen men lyckades ta sig till final mot värdlandet Frankrike. Det är klart de ville vinna men en förlust hade inte sett som en skam. För fransmännen var det tuffare. Bland fjärilar och malar förväntades de vinna.  Och Frankrikes president fick nu inte den opinionshjälp som han desperat söker....

EM 2016 går till historien som Portugals och Islands VM. Det mesta är möjligt. Vi får se om Sveriges nya förbundskapten om tre år kan prestera ett svenskt post Zlatalag som levererar framgångsrikt deltagande i prestigefulla turneringar.  Vi har sannolikt fullt av Zlatantyper i våra kraftigt växande utanförsstadsdelar. Fulla av vilja att ta sig därifrån och upp i livets sociala hierarki.
http://www.expressen.se/sport/fotboll/fotbolls-em/island-fick-oavgjort-mot-portugal/
http://www.mentaltraning.nu/idrottspsykologisk-radgivning/idrottspsykologens-roll-pa-faltet/
http://www.addesgolf.se/instruktionsvideor/mental-träning-15655252

Sockerskatt, i någon form
Ronaldo och grabbarna i EM de springer och springer och springer. För att orka det har de tränat massor men också ätit klokt. Bland annat klarar de betydligt mer sockerintag än människor som rör sig betydligt mindre. Högt sockerintag i kombination med låg fysisk aktivitetsnivå leder garanterat mot övervikt och fetma. Till ett allt besvärligare och sjukare liv, helt i onödan. Som vanligt är volym av avgörande betydelse! Bifogad DN deabatt är i huvudsak bra och i linje med vad jag skrev årsskiftet 2010/2011. De två läkare som är med i artikeln vet vad de talar om! Läskskatt! Läskskatt! Läskskatt! Jag hade druckit min läsk och ätit mina chips framför TV och EM final igår även om det varit 25% dyrare! Men de extra intäkterna för det offentliga skulle med fördel kunna finansiera mycket mer gymnastik i skolan, bättre kosthållningsundervisning och till exempel bättre stöd till alla som lider av diabetes. Som Alice T skriver skulle samhällsutvecklingen bli bättre om fler politiker är närvarande i verkligheten och bättre balanserar alla lobbyisters säljagendor!
http://www.dn.se/debatt/infor-en-sockerskatt-och-subventionera-gronsaker/
http://www.gp.se/ledare/teodorescu-låt-dem-äta-bakelser-1.3465921

Grattis Portugal och Island! Bra och imponerande turneringsinsatser! Och tack Alice T för att du så välskrivet gång efter gång "drar ner byxorna" på dagens maktelit och visar att dagens samhällsutvecklingsarbete har stor förbättringspotential.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar