måndag 25 juli 2016

En föredetting

Ledarskapsträning
"Nothing is as past as a past president", det var ord jag fick lära mig tidigt i livet tack vare mitt engagemang i ledarträningsorganisationen JCI. JCI är en global ledarträningsorganisation för alla människor mellan 18-40 som både teoretiskt och praktiskt vill utveckla sin förmåga att leda sig själv och andra. Träningsprogrammen höll ofta världsklass och det globala nätverk av andra ambitiösa människor man lärt känna är "priceless".

Flera av de JCI ledare som kvalificerade sig till JCI global academy i Japan 1991 är idag mäktiga personer inom akademin, politiken, näringslivet och offentlig sektor. Jag var en av dem och fick en fantastisk upplevelse och träning. Kontaktnätet som skapades under intensiva och roliga dagar tillsammans har haft och har materiellt värde än idag. Ett av huvudskälen till att Ericsson i Japan lyckades ta sig in på en ny kund, som visade sig vara mycket viktig för  bolagets utveckling, var mina JCI kontakter.
https://www.jci.cc

Sparken
Runt 8:30 idag började jag uppmärksammas om att Ericsson valt att sparka Hans Vestberg som koncernchef. Så sent som 10:30 hade många av världens mäktigaste nyhetskanaler med finansiella nyheter som innehåll inte någon flash om nyheten. Det säger en hel del tycker jag. Som plåster på såren får Vestberg efter många välavlönade år med sig runt 30-40 miljoner kronor i fallskärm. Ekonomiskt kommer han att klara sig bra, han är ju även ekonom från Uppsala. Men jämfört med tidigare tystnar telefonen, "nothing is as past as a past president". Det är en sanning som även bland annat den nyss avlidne Thorbjörn Fälldin fick uppleva. Han påstås ha sagt "jag är knäckt som politiker, men inte som människa" i samband med att Centerpartiets valberedning sagt sig vilja bli av med honom.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/thorbjorn-falldin-19262016/

Det jobbiga med att förlora en roll som VD eller partiledare är inte ersättningarna, det är tomheten och den förlorade maktkänslan som blir tyngst för de flesta. I synnerhet alla de som får "sparken"

Nu ska Ericsson hitta en ny kapten för den skuta som under många år misslyckats att leverera tillväxt och aktieägarvärde. Bolagets ordförande Leif Johansson talade om att man nu söker kandidater genom en "huvudjägarkonsult". Det viktiga var personligheten och ledaregenskaperna, inte kunskapen om bolaget och dess teknologier. Ja, ja.. Vi får C hur det går. Det står alltid många på kö som tror sig klara av uppdraget. Jag fick själv under en stund uppleva vilket fantastiskt "turn-around" arbete en externt rekryterad VD kan åstadkomma. Louis V. Gerstner gjorde det omöjliga möjligt och vände ett hackande IBM mot nya framgångar.
http://hbswk.hbs.edu/archive/3209.html

Sveriges framgångar inom IT området är starkt kopplade till Ericssons tidigare framgångar och alla duktiga ingenjörer som praktiskt skolats där. Sverige mår väldigt mycket bättre om Ericsson åter blir ett framgångsrikt informationsteknologiskt globalt företag. Den som kan göra Ericsson framgångsrikt igen måste vara en visionär och strategiskt begåvad doer. Möjligheterna är enorma. Nätverksteknologi, "IOT" och "Cloud" är fullt av möjligheter. De måste med bestämdhet fångas. Jag hoppas utmaningen är det viktiga för den nya kapten som rekryteras. Inte att hen årligen tjänar runt vad 42 riksdagsledamöter i AB Sverige tjänar....
http://artikel.di.se/artiklar/2016/7/25/hans-vestberg-far-sparken/
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article23226412.ab

Vestberg är ung och nu än mer erfaren. Jag hoppas hans energi, erfarenhet, kontaktnät och rikedom nu kan göra nytta inom svensk "start-up" miljö. I USA är det en merit att ha fått sparken om man gjorde så gott man kunde. Livet är fullt av möjligheter. En föredetting i ett sammanhang kan snabbt bli en stjärna i en ny personlig verklighet. De egna ambitionerna och orken avgör hur det går.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar