tisdag 8 mars 2016

X kraft

Kvinnlig kraft
Ett liv utan kvinnor skulle göra livet ointressant. Så viktiga tycker jag mina äldre kvinnliga familjemedlemmar har varit och är i mitt liv. Så viktiga har kvinnor jag älskat varit och är i mitt liv. Så viktiga har kvinnliga vänner och arbetskamrater varit och är i mitt liv. Min dotter, syster, syskondöttrar och guddöttrar är också X-krafter som jag värdesätter mycket högt. Jag kan inte förstå att det finns män som inte tycker att kvinnor självklart ska ha samma rättigheter och skyldigheter som män. Som pappa till en dotter är det självklart att fostra henne att se alla världens möjligheter och aldrig acceptera kön som kriterium för att inte rättvist få konkurrera om en möjlighet. Sverige har bara haft kvinnlig rösträtt sedan 1921 och i Schweiz beslutade landet det så sent som 1971. Då var jag född. Det är verkligen inte imponerande. Samtidigt har vi kommit långt i Sverige vad avser jämställdhetsarbetet. Men inte tillräckligt. De allra flesta män jag känner håller med. Inte minst min mentor som är gift med en mycket stark och socialt begåvad kvinna. Han har också två döttrar. Vi är många som anser att jämlikhetsarbetet är viktigt. Mycket återstår att förbättra även i Sverige, trots att vi kommit väldigt långt de senaste 100 åren. Särskilt viktigt är det att våga stå upp för och kämpa för flickor och kvinnors rätt runt om i världen. Kvinnor som lever i starkt patriarkaliska samhällen har det oacceptabelt dåligt.
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Kvinnlig_rösträtt_i_Sverige
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Kvinnlig_rösträtt
https://unicef.se/fakta/diskriminering-av-flickor

Jämlikhet
Hur kan någon tycka att ett kön ska favoriseras före ett annat? Hur tänker man om kön är en utvärderingsvariabel för uppdrag? Inom näringslivet och föreningslivet har relevant kompetens, erfarenhet, social förmåga och drivkraft varit det avgörande kriterierna för uppdrag. Inte kön, etnicitet, trosuppfattning eller sexuell läggning. I min värld måste man vara dum om man tycker på ett annat sätt. Samtidigt blir jag trött på människor som förringar våra genetiska skillnader och det fantastiska som det också representerar. Inte minst den fantastiska förmågan att tillsammans föra det mänskliga livet vidare. X och Y är olika och beroende på hur kraftiga dessa särskiljande krafter är påverkar de oss självklart. De kvinnor och män som bättre vill bidra till att jämställdhetsarbetet utvecklas bättre gör klokt i att erkänna att det finns genetiska skillnader. Kraften i de skillnader påverkar faktiskt vårt beteende i olika situationer. Det är inte ointressanta fakta och vetenskapligt säkerställt utom allt rimligt tvivel.
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Könskromosom
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/X-kromosom
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Y-kromosom
https://www.informationsverige.se/Svenska/Samhalle/Samhallsorientering/Sidor/Jämlikhet-och-jämställdhet.aspx

Respektfullt och tryggt
Oavsett vem vi har framför oss ska vi uppträda respektfullt. Varför skulle du inte ha den utgångspunkten i dina mänskliga möten? Självklart har du enligt mig rätten att slå tillbaka om någon annan behandlar dig med förakt och nedvärderat. Då har den människan vägrat att se dig som en jämlik som utgångspunkt. Efter en jämlik start är det ditt och mitt ansvar att förtjäna fortsatt respekt. Ingen människa har rätt att inskränka någon annan laglydig människas frihet. Det är helt oacceptabelt att människor i Sverige inte kan röra sig fritt i samhället. När Polisen går ut och varnar kvinnor för att röra sig fritt har något viktigt gått sönder i Sverige. Det är inte ok. Självklart ska både kvinnor och män kunna vara trygga i vårt samhälle. Den känslan måste vi tydligt kämpa för att upprätthålla. Vad tycker du? Tack alla jordens kvinnor! Ni gör mitt liv mycket rikare och inte minst på dansgolv : )
http://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/polisen-varnar-kvinnor-i-ostersund-for-att-ga-utInga kommentarer:

Skicka en kommentar