onsdag 30 mars 2016

Danssteg i motvind

Ta ut svängarna
I en tid då politiska ledare behöver ta ut svängarna, prioritera hårt och kommunicera inkluderande, då dansar de i bästa fall endast tryckare med tidigare kompisar. Nu krävs nytänkande och politiskt mod för att försöka forma nya politiska lag som kan ge någon form av långsiktigt trovärdig stabilitet. Svaga och komplexa minoritetsregeringar skapar till exempel inte den jordmån som krävs för att seriösa företagare ska vilja genomföra viktiga investeringar i Sverige.

"It takes two to tango" säger man. Så är det. Det finns också andra avancerade danser som inkluderar fler än två som behöver verka i samklang. Finns inte möjligheterna att forma nya politiska lag som kan ta ett trovärdigt ansvar för att genomföra nödvändiga reformer i Sverige? Ingen tror väl på allvar att det är möjligt att genomföra stora reformer utifrån svaga minoriteter? Visst är det bra att Alliansen på riksnivå uttrycker en ambition att samarbeta nära inför nästa val, men det räcker inte. Igår fick i vart fall jag dansa med några äldre damer på ett särskilt boende. En av damerna jag dansade med uttryckte sitt missnöje över hur Sverige styrs väldigt rakt. Usch!
http://mobil.dn.se/debatt/alliansen-ska-ga-till-val-med-gemensamt-valmanifest/

Undrar om inte dans är den behandlingsmetod som behövs för att lösa två uppenbara problem. Att många ledande politiker bara tycks klara av att dansa med tidigare partners. Att många kriminella ungdomar i utanförskapsområden bränner bilar och förstör massa annat så fort någon i deras gäng grips, eller bara för att uttrycka sin hopplöshet. Mer danstillställningar kanske kan lätta upp stämningen, inkludera fler och bidra till att negativ energi kan få positiva uttryckssätt. Helt klart är att en tilltagande social oro kräver ett bättre ansvarstagande för en bra framtid.

Under flera dagar har delar av Uppsala återigen drabbats av våld och grov förstörelse. Det är självklart oacceptabelt och tydliga symptom av en misslyckad samhällsutveckling. Den negativa utvecklingen går att bryta. För att lyckas krävs ett tydligt ledarskap, bättre samarbete och en färdplan som ger även våra svagaste hopp om en bättre framtid. Annars blir allt fler hederliga och hårt arbetande invånare lidande av ett allt starkare "vi och dom" samhälle. Det är länge sedan politik var så svårt och viktigt som nu. Trist att den tiden också bjuder på mer och mer politikerförakt. Det är en farlig utveckling. Vi upplever ingen "dans på rosor" just nu. Det blir inte lättare när nästa lågkonjunktur slår till. Vi kan bättre! Vi måste kunna bättre!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar