söndag 6 mars 2016

Frihetens samhällskontrakt

Vilket samhälle vill vi leva i
Sveriges svaga regering gör allt mer för att försöka hantera folkvandringsutmaningarna. Alla folkvandrare som inte anses ha asylskäl ska ut ur landet. Även EUs Donald Tusk är tydlig i sin kommunikation typ "du som inte kommer från krig och självklart förtryck, kom inte till EU länder! Ni är inte välkomna". Utmaningarna är stora och Socialdemokraterna är allt tydligare med att de tänker försvara den sociala välfärden för svenskarna, och då krävs nu hårdare tag. Mjukisretoriken är borta. Socialdemokraterna är också tydliga med att de inte ser mycket lägre ingångslöner som en positiv väg framåt. Oavsett om man tycker det eller inte undrar jag vilka alla dessa enkla jobb är som någon är beredd att betala för? Men det är klart att de som sliter hårt med jobb och familjeliv blir nog glada om RUT både är kvar och att priset på de uppskattade tjänsterna kraftigt minskar.

Mycket tyder på att det blir svårt för Sverige att utvisa många av de människor som fått avslag på sina asylansökningar och andra som befinner sig här olagligt. Om vi under 2016 ser ytterligare runt 100.000 asylsökande och anhöriga till invandrade med uppehållstillstånd, då har vi ett helt nytt socialt läge i Sverige. Då är det sannolikt klokt att reka läget och planera för ett 2/3-samhälle. Många har det bra men typ1/3 har det mer eller mindre risigt. Vi tvingas också smärtsamt förhålla oss till barnens utsatthet i denna nya svenska tuffare tid. En och annan kanske föreslår att barnen som lever här olagligt ska omhändertas trots att grundregeln är att de ska få vara med sina föräldrar. Är det en rimlig väg framåt kopplat till barn med föräldrar som lever i Sverige olagligt?
http://mobile.nytimes.com/2016/03/04/world/europe/eu-leader-sends-economic-migrants-a-blunt-warning-dont-come.html
http://www.di.se/artiklar/2016/3/4/sa-ska-regeringen-fa-fler-att-lamna-sverige/
http://www.di.se/artiklar/2016/1/27/tiotusentals-asylsokande-avvisas/
http://www.svd.se/roda-korset-indragen-ersattning-kan-fa-fler-att-stanna

Intolerans och auktoritärt styre
Varför vinner intoleranta och auktoritära politisk mark? Självklart för att vi lever i oroliga tider och för att breda partier, som inte bygger sin politik på att skapa konflikter mellan samhällsgrupper, kraftigt misslyckats att beskriva en trovärdig verklighet och ingen attraktiv och trovärdig morgondag. När "seriösa" partier misslyckas med att vara nära folket och möta dem där de är i sin retorik, då lämnas fältet fritt för mörka krafter. Överklassen är ur ett strikt demokratiskt perspektiv väldigt svag. Det är bland medelklassens olika delar som makten över det gemensamma vinns. Särskilt i ett land som Sverige där inkomstskillnaderna är allt för små (om vi exkluderar de få klassade som överklass) är medelklassen stor. Ytterligare ett skäl till varför liberalismen tappar mark är för att många tar den för given medan andra tycker den gått för långt. Pendeln svingar.. Kan vi undvika att intolerans tar över? Bara om vi tydligt står upp för vår svenska värdegrund.
http://mobil.dn.se/ledare/signerat/peter-wolodarski-langtan-efter-stark-man-som-pekar-med-hela-handen/

Stolta över frihetens berättelse
För att klara bra inkludering av nya invånare runt om i Sverige måste vi vara stolta över vår frihetshistoria och vår värdegrund. Sverige bär på en av de starkaste och längsta frihetsberättelserna på vår jord. Och Sveriges rikes lag bär komplicerat på vår världsunika värdegrund. Många, många generationers svenskar har lagt den grunden. De som inte förstår kraften i detta bidrar till att mörka krafter vinner terräng i det politiska landskapet. De som inte heller förstår att skattebetalare i Sverige har en dyr "deal" med det offentliga. Skatterna i utbyte mot ett fungerande samhällskontrakt där invånarna/medborgarna får bra utbildning, nödvändig infrastruktur, omsorg, sjukvård, ett fungerande rättssystem och ett försvar. Om vi inte får bra kvalitet i det kontraktet och om det offentliga systemet upplevs orättvist då har allt fler invånare och det offentliga ingen "deal" längre. Vi kan inte prioritera invandrade svaga före infödda svaga. Om samhället tillåts bli socialt oroligt, särskilt i storstäderna, då  minskar vår trygghetskänsla och vi känner oss mindre fria. Det vill inte de flesta och då är det lätt att söka sig till politiska enkla budskap. Är det svårt att förstå?
http://mobil.unt.se/uppland/uppsala/det-okanda-har-en-skrammande-effekt-pa-vissa-4134849.aspx

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar