onsdag 23 mars 2016

Svarta krafter

Vilket samhällsvärde?
Oron har på riktigt kommit till Sverige och svenskarna. Lugn och relativ ro är inte längre verklighet för oss här uppe i norr. Är det så, eller är det inte en korrekt beskrivning av verkligheten? Tunga skuldbördor, utdöende orter, kraftigt växande storstäder, mer heterogena samlingar människor på små ytor, negativ klimatutveckling, informationssamhället som vill avveckla kontanter, kamp om ändliga och viktiga grundmetaller, antibiotikaresistens, väldigt få enkla jobb, politisk oförmåga att genomföra nödvändiga reformer osv. Varje tidigare generation har upplevt riktigt oroliga tider. Varför skulle 40-, 50- och 60-talister bli ett undantag? Och är en politisk företrädare fågel eller fisk?
http://www.smp.se/ledare/oppet-brev-till-fredrik-reinfeldt/

Samtidigt lever vi i en värld som erbjuder medelklass och överklass mer än någonsin tidigare. Inte minst antal levnadsår. Även om det blivit krångligare att resa efter 9/11, och nu efter Brysselattacken sannolikt blir värre, är världen ändå snabbare tillgänglig än någonsin tidigare. Den mest fantastiska tillgängligheten är kopplad till IT utvecklingen. Livet är fantastiskt och varje dag bjuder på möjligheter och stunder av positiva känslor om man mentalt väljer att se dem. Glöm inte att fånga dagen! Livet är kort och går fort trots att vi lever allt längre.

Politisk oförmåga är kanske dagens största problem i den demokratiska världen. Nya tider möts bäst med nya metoder för att lösa våra basbehov och önskemål. Inte minst krävs snabbare reformer för att matcha den verklighet som ny teknik skapar. Varför tillåts Darknet där kriminella och farliga terrorister lättare kan röra sig och handla till exempel vapen och sprängämnen anonymt? Varför tillåts Bitcoin som gör det möjligt för kriminella och terrorister att köpa och sälja sånt som vi inte vill att de ska komma över eller sälja? Varför är det inte en självklarhet för ledande politiker att stoppa liknande "tjänster"? Vilka är argumenten för att de ska få vara kvar? Är det återigen på grund av okunskap som inte det självklara görs? Den svenska utrikesministern Margot Wallström imponerar inte på mig. Trots det tyckte jag hon igår på SVT sa några kloka saker. Västvärlden måste tydligare och mer bestämt stå upp för våra grundvärderingar. Vi måste sluta mesa om det! Annars vinner de krafter många av oss anser vara mörka. Varför är de flesta av våra ledare så mesiga? I försvaret av det sekulära, jämställda och demokratiska samhället krävs beslutsamhet och tydlighet. Vänsterns mesande måste få ett slut.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar