onsdag 2 mars 2016

Relationer och Saknad

Konsten att även njuta idag
I torsdags och fredags besökte jag Malmö för att lära mig mer om vilka utmaningar vi har och står inför kopplat till socialt utanförskap och att många är arbetslösa lång tid. Jag lärde mig massor och inser mer än tidigare vilken stor och svår utmaning Sveriges olika delar har. Självklart har vi också möjligheter men då krävs politisk samling runt många nödvändiga reformer och en mycket tydligare kommunikation runt att med rättigheter följer också skyldigheter.

Under torsdagskvällen hände något intressant, jag började sakna pappa väldigt mycket. Livet rullar på trots att vi alla då och då drabbas av att relationer vi värdesatt spricker eller att nära människor dör. Saknaden slog över mig och trots att jag var långt ifrån ensam kände jag mig ensam i min saknad efter intressanta samtal med honom och hans alltid så härliga bamsekramar. Igår bestämde mamma och min syster vilken plats på kyrkogården som pappas kvarlevor ska gravsättas på. Igen kom den starka saknaden och mycket känslor. Inte minst tankarna att mamma också valt den plats där hennes kvarlevor också ska vila en tid. Livet är kort.

Livet är fullt av intressanta möten som representerar stora möjligheter. Möten där vi kan välja att bli berörda av en annan person eller inte. Om vi vågar att beröras utelämnar vi oss också för sorg och saknad när en nära relation spricker eller en kär dör. I huvudsak har jag varit lyckligt lottad och hittills bara förlorat min pappa och mormor av familjemedlemmar som stått mig nära. Samtidigt har jag förlorat några starka nära relationer genom livet som varit och stundtals är jobbiga att acceptera. "It takes two to tango" som man säger och ibland försämras en relation så mycket att man inte längre klarar att vårda det nära och kära som funnits. Ofta på grund av att man inte respektfullt kommunicerar tydligt med varandra eller/och för att man ser olika framtidsbilder som en målsättning av en relation. Saknaden efter en tidigare vän eller partner kan också kännas ibland. Det är självklart för de flesta om man under flera år haft en relation som sedan brutits.

Idag är en så kallad relationsdag i Uppsala. Det är också U! Clubs After-Work för mars månad 2016. Mycket mingel blir det. Många möjligheter att bjuda in till nya relationer som kan leda till "månen". Trots risken att bli väldigt besviken tycker jag man måste våga riskera att bli känslomässigt sårad. Stunderna av positiva känslor är mer positiva än de negativa för de flesta av oss om vi gör så. Och även om vi har mål och ambitioner i livet är det viktigt att också leva här och nu! Glöm inte det! Plötsligt är livet slut. På ett eller annat sätt. "Fånga dagen, i morgon är vi alla mat åt maskarna" som vi så vackert fick höra i den underbara filmen "Döda poeters sällskap". Fånga dagen! Gör du det?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar