söndag 27 mars 2016

Könskrig, mindre socker och mer fysisk aktivitet

Försiktiga ordval
En före detta statsminister var nyligen ute och talade om hur viktigt det är att vi inte överdriver ord i debatter. Det är intressant att han mästrar på det sättet. Var och en får väl använda vilka ord de vill, men vi får också ta ansvar för våra ordval. Vad är problemet med överord för att förstärka det man vill belysa? Är inte det ett sätt att sätta ljus på det som en enskild eller grupp vill få ljuset på när andra enligt den som använder orden bara skjuter problemen under mattan? Orden har stor betydelse. Mycket stor betydelse. Idag skriver Lena Melin ordet "könskrig" när hon beskriver hur olika kvinnor och män värderar de nationella partiledarna. Har vi ett könskrig i Sverige? Nej! Det behövs däremot ett kraftigt jämlikhetsförsvar i många av våra utanförskapsområden där vänstern inte stått upp för väldigt många kvinnor som i Sverige fortsatt får leva i fullständig underkastelse för män och klantänkande. I Sverige gäller jämlikhet mellan oss människor, inget annat! Om vi antar att Inizios mätning är i närheten av verkligheten. Hur stor del av skillnaderna mellan kvinnor och mäns bedömningar beror på att de flesta kvinnor och män har olika hormonuppsättningar? Du tror väl inte att det inte har någon betydelse?
http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/lenamellin/article22512715.ab


Häslomatchen
Oavsett om vi befinner oss i krig eller ej så är det hög tid för Sverige och dess delar att "shape up"! Visst lever vi i genomsnitt längre men vi måste hålla oss friskare och anpassa oss till en ny verklighet. Den nya verkligheten är att allt för många lever stillasittande allt för ofta framför en eller annan skärm och framför en ratt. Allt för många rör sig på tok för lite i förhållande till hur mycket energi i olika former vi trycker i oss. Den fysiska aktiviteten är inte bara viktig för att bränna onödigt mycket energiintag, den är också viktig för att träna våra balanssinnen och andra förmågor. Jag är inget undantag. Jag äter och dricker mycket mer än vad jag förbrukar i energi. Det som räddat mig är sannolikt rimligt regelbunden träning men framförallt mycket stress. Stressen får jag nog betala för på andra sätt framöver än i form av övervikt och fetma. Mexiko och Storbritannien har visat vägen. Det är hög tid för Sverige att införa en särskild läsk och godisskatt. Jag skulle nog tyvärr äta lika mycket godis och dricka lika mycket påsk must ändå MEN det är ändå rätt väg att gå. Då får vi in mer pengar till förebyggande hälsoarbete och kan täcka mer av alla relaterade sjukvårdskostnader. Jag har också tidigare tjatat om hur viktigt det är med mer gymnastik i skolan! Generellt behöver våra barn röra sig mer OCH när vi vetenskapligt vet att studieresultaten i genomsnitt ökar med 30% om man har regelbunden fysisk aktivitet, då är det tjänstefel att politikerna inte får in mer fysisk aktivitet som en del av lärandeprocessen! Hur svårt kan det vara?
http://www.svd.se/stillasittande-kan-vara-livsfarligt
http://www.lakartidningen.se/OldWebArticlePdf/1/13864/LKT1009s587_588.pdf
http://www.1177.se/Uppsala-lan/Tema/Halsa/Motion-och-rorelse/Motion-och-traning/Rorelse-ar-livsviktigt/?ar=True
http://www.kostdoktorn.se/fantastisk-video-om-socker-och-fetmaepidemin
http://www.folkhalsomyndigheten.se/amnesomraden/livsvillkor-och-levnadsvanor/folkhalsans-utveckling-malomraden/fysisk-aktivitet/
http://perspektiv.nu/sv/socker-halsa/myter-och-fakta-om-socker.aspx
http://www.actic.se/inspiration/battre-vanor/darfor-ska-du-trana-under-din-studietid/
https://lup.lub.lu.se/search/publication/21300


Tack Sture!
En stor svensk personlighet har gått ur tiden. Det är verkligen ingen överdrift att säga att Sture Eskilsson ledde arbetet med att få många fler svenskar att se annat än kollektivism, socialism, höga skatter och missunnsamhet som något positivt. Företagandet och dess viktiga betydelse klev fram från skuggan och allt fler började inse att många delar av marknadsekonomin är det bästa system vi idag känner till för att skapa ett rikt samhälle. Individens betydelse för framgångar eller misslyckanden fick också mer upprättelse. Jag hade förmånen att få stöd av och jobba tillsammans med Sture Eskilsson under slutet av 80-talet och inledningen av 90-talet. Han var informationsdirektör för SAF och grundare av TIMBRO. Jag lärde mig massor under våra samtal, främst på Blaiseholmen och på Grev Turegatan där han hade sina kontor. Jag ska också särskilt minnas våra golfrundor och dess samtal. Jag vann flest gånger. Han var nog Sveriges första och största "spin-doctor" och lobbyist. Den positionen höll han under många år. Vila i frid Sture! Du gjorde stor positiv nytta för svensk välståndsutveckling!
http://timbro.se/allmant/artiklar/timbros-grundare-ar-dod Inga kommentarer:

Skicka en kommentar