måndag 21 mars 2016

Klokhet och skönhet

Visdom
Jag minns ett värdefullt samtal om kunskap, erfarenhet och visdom med den tidigare ledande industrimannen Bo Berggren. Han var en av Wallenbergsfärens tyngsta industriella företrädare. Han var också under en tid del av styrelsen för Näringslivets Framtidsforum som jag var ledare för. Öppna och nyfikna människor som försöker lära sig så mycket som möjligt och som ständigt utsätter sig för nya utmaningar utvecklar erfarenheter som är mer omfattande än de flesta. Den som både har kunskap, gott om erfarenheter och som saknar ett fördomsfullt tankemönster kan nå visdom. Svårt att återge samtalet men det var väldigt intressant och hans varianter av pyramider där han ritade pilar och streck var engagerande. I Sverige talas det inte så ofta om visdom. I de asiatiska kulturerna är visdomsbegreppet ständigt närvarande. Det kanske är en av förklaringarna till att de också har kulturer där äldre personer i huvudsak ses som stora tillgångar. Livets år tenderar att bjuda på både mer kunskap och erfarenheter som kan omsättas i klokare tankemönster än när man är relativt tom på kunskap och livserfarenheter.


Agenda
På SVTs Agenda igår intervjuades Moderatledaren Anna Kinberg-Batra. Hon intervjudades både om folkvandringskrisen och om "konflikten" med Liberaler och Centerpartister på riksplanet om lägre löner. En nyklippt och allt mer avspänd moderatledare tycker jag hanterade journalistens antydningar och frågor bra. Det är löjligt och oansvarigt att framställa en restriktivare folkvandringspolitik som att Sverige inte skulle ta ansvar för människor i nöd. Det är oseriöst att inte medge att vi per capita tagit ett mycket stort ansvar de senaste åren och att det är klokt att ett tag fokusera på att bra klara åtagandena mot dessa nya invånare och de som tidigare bor här uppe i norr. Vad gäller lägre löner tycker jag att hon var mycket duktig. Det är uttryck för visdom att förstå att det är en dum väg framåt att ens hota om lönelagstiftning. Det är klokt att inte tycka något om lönebildningen och låta arbetsmarknadens parter få hantera de frågorna. Det politiska fokuset ska istället läggas på det politiken ska styra. Till exempel stora reformer kopplade till alla bidrag i Sverige. Även till exempel förändringar av lagstiftning kopplade till försörjningsstöd och vilka krav som kan ställas kopplat till att man får liknande stöd. Om politiker börjar ge sig in i lönesättningen i Sverige kommer vi mycket snart ha en havererad arbetsmarknad. Politiker styr ju den allt för stora offentliga sektorn. Partier som vill ändra spelreglerna kan ju som arbetsgivare i olika former börja driva den politik de önskar se förverkligad.
http://www.svtplay.se/video/7234009/agenda/agenda-20-mar-21-15


Körsbärsblomning
Nu är tiden då jag som mest längtar tillbaka till Japan. Den tid jag bodde där var fantastisk och lärorik på många sätt. Särskilt härlig var deras vår. I Uppsala och delar av övriga Sverige firas Valborg. I Uppsala har det blivit ett flera dagars firande för studenterna. Trots att jag har allergier gillar jag våren mest av årets årstider. Grönskan och värmen återvänder. I Japan firas våren välkommen i samband med att körsbärsträden blommar. Det är väldigt vackert. Du som besökt Kungsträdgården i Stockholm när de träden blommar förstår hur vackert det är med massor av körsbärsträd som blommar. I flera veckor firar japanerna! Runt om i landet har man pick-nick bland träden och äter och dricker gott. I "min" park, Yoyogi park, var det magiskt att pick-nicka. Trädgårdens skönhet och parken som var inramad av Shibuyas och Shinyukus mycket höga hus. Japan är ett av de länder där äldres kunskaper och erfarenheter värderas högt. Det märktes på många sätt. Det är svårt att hitta visa yngre personer. Det är dock lätt att hitta fantastiskt engagerade och drivna yngre personer. Som vanligt handlar framgångsbygge om att samverka och utnyttja lagdelarnas styrkor.
https://www.jnto.go.jp/sakura/eng/index.php   
http://www.gotokyo.org/en/tourists/topics_event/topics/120316/topics.htmlInga kommentarer:

Skicka en kommentar