fredag 1 maj 2020

Håll i hatten

Ett nytt Sverige
Nyliberalerna har vunnit. I den djupa kris vi stigit in i kommer Sverige att förändras i grunden. På många sätt kan det bli bättre. Tyvärr tror jag parallellt att centrala delar av det svenska samhällssystemet, som vår svenska omvärld betraktat som fantastiskt, snart är förlorat. Bidragssystemet kommer att försvagas och privata försäkringar kommer att spela en allt större roll som skyddsnät. Det kollektiva ansvaret minskar och det individuella ökar. Samma väg kommer vi att gå kopplat till sjukvård och skola. Skatter kan inte höjas i takt med att allt färre ska försörja allt fler när skattekraften minskar. Mycket sannolikt kommer vi inte längre kunna säkerställa en hög generell lägsta levnadsstandard bland våra invånare. Mycket sannolikt kommer avgifter och privata försäkringar ge mer eller mindre bra samhällsservice. För nyliberaler är det ljuv musik. Jag tycker det egna ansvaret ska öka men att vi inte längre kan säkra en anständig lägsta levnadsstandard är ett misslyckande. Det finns gott om miljardärer i Sverige. Många av dem har lyckats bli det i Sverige genom att vara duktiga inom sina områden på världsmarknaden. Det går att bli superkändis som svensk, det finns många exempel trots att vi enbart är 10 miljoner invånare. Finns en räddning? Ja. Under överskådlig tid enbart arbetskraftsinvandring av specialister och självförsörjda anhöriginvandringar. Kraftiga satsningar på att integrera invandrare in i det svenska samhället. En betydligt effektivare social- och arbetsmarknadspolitik där tydliga och mätbara skyldigheter matchas mot rättigheter. En rimligare fördelningspolitik där till exempel Facebook, Google, Apple och Amazon får betala rimliga skatter på alla sina svenska intäkter och till exempel vårdpersonalen får behålla mer av sina inkomster. Inget av dessa viktiga perspektiv lyftes av Löfven i hans första maj tal...
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/direktrapportering-forsta-maj

Den verkliga verkligheten är mycket mer än Coronakrisen. Det finns gott om andra problem som fortfarande måste lösas och möjligheter som ska tas till vara. Vi får inte låta Socialdemokraterna komma undan från det ansvarstagandet. Även om vår personliga frihet nu är kraftigt begränsad pågår enorma och snabba samhällsförändringar parallellt. Vi får inte låta regeringen komma undan med att helt försöka gömma sig bakom och utnyttja Coronakrisen för egen vinning. Läs gärna nedan ledar artikel av Adam Cwejman, GP. 

"Få människor på jorden är opåverkade av denna andra maskinålder. Internet, telefoner, analyser av otroliga mängder datapunkter har förändrat vår ekonomi fundamentalt. Bland de högst värderade bolagen i världen finns företag som dragit nytta av den exponentiella utvecklingen av processorkraft. Nu drar den andra maskinålderns företag också iväg på börsen. Medan energisektorn går sämst av alla näringar (ännu sämre än reseindustrin om man får tro börsgraferna) har modern teknologi och sjukvård gått bäst. Teknikgiganter som Apple, Amazon, Microsoft har visserligen minskat något i värde sedan kraschen i mars, men det är marginellt jämfört med andra, hårt drabbade, företag."

"Digitala försäljningsplattformar, både med immateriella tjänster som spel, men även de som löser hemleveranser av mat och andra varor, går hur bra som helst. Klädkedjor med dålig räckvidd på nätet går under medan affärerna som från start haft god nätnärvaro överlever. Nu är visserligen inte näthandel något nytt, men pandemin påskyndar drastiskt människors vaneförändring."

"En annan utveckling som sannolikt kan skyndas på är förflyttningen av tillverkningsindustrin tillbaka till konsumentländer. Automatisering av tillverkningsprocesser har gjort att låga lönekostnader, vilket länge var Sydostasiens konkurrensfördel jämfört med USA och Europa, minskar. Nu är det maskiner och inte människor som bygger diskmaskinerna."

"Även om den andra maskinålderns inträde i våra liv nu ytterligare skyndas på så kommer dess baksidor även också göra sig mer påminda. Brynjolfsson och McAffee varnade för att den nya teknikens stora problem är ojämlikhet, arbetslöshet och att en stor andel av befolkningen inte kommer att hitta ett arbete. De nya företagen skapar visserligen arbetsplatser men de är i regel färre än i de branscher som ersattes."

"Denna baksida kommer vi bli plågsamt medvetna om den kommande tiden. Även om företag som Amazon snabbt skalar upp sin verksamhet så är förlusterna på marknaden just nu betydligt större än vinsterna. Smärtan i omställningen har under det senaste decenniet varit utsmetad över tid, vilket gjort att många friställda hunnit omskola sig och hitta nytt arbete. Det kommer vara annorlunda nu vilket ställer stora krav på våra trygghetssystem att hjälpa till."
https://www.gp.se/ledare/livet-och-ekonomin-efter-corona-1.27267681
Dagens besvikelse
Stefan Löfven. Han är tyvärr Sveriges statsminister och ska självklart ställa upp på intervjuer och svara på relevanta frågor. Patetiskt första maj tal där Socialdemokraterna efter långvarigt avståndstagande frotterar i svenska flaggor och inga starka politiska budskap (förutom flagginramningen).  Sossarnas PR strateger vet att Socialdemokraterna tappar opinionsstöd om inte Löfven bara håller sig till manus och enbart pratar om Coronaperspektiv. Helt oacceptabelt att han som Anna Dahlberg, Expressen, skriver nedan vägrar bli intervjuad! Uselt! Han är en lika dålig statsminister nu som innan Coronakrisen drog igång. Dahlbergs avslut är viktigt att ta på största allvar: ”I en demokrati är det politiska ansvarsutkrävandet en central del. I det ingår mediernas granskning av makten. Stefan Löfven bör inte komma undan med att ducka för svåra frågor.” 

”Sverige har en statsminister som gång på gång tackar nej till tuffa utfrågningar. Denna mediestrategi – ”skydda Löfven” – är djupt problematisk och försvårar det demokratiska ansvarsutkrävandet.”

”Vår egen statsminister har inte ställt upp i Ekots lördagsintervju på över två år, trots upprepade förfrågningar från redaktionen. Samma undvikande mönster märks i förhållande till SVT:s fördjupande samhällsprogram Agenda. Mellan 2017 och 2020 har Stefan Löfven låtit sig intervjuas vid sammanlagt tre tillfällen, och vid inget av dessa har han personligen infunnit sig i studion. Senast Stefan Löfven frågades ut i Agendas studio var hösten 2015.”

”Och när såg någon Stefan Löfven i Aktuellt-studion senast? Under coronaepidemin har han ställt upp på en bandad intervju för programmet på Rosenbad för en månad sedan. Det är allt. I övrigt skickar han fram sina ministrar med Lena Hallengren i spetsen.”

”Statsministern är bara tillgänglig så länge pressekreteraren fördelar ordet och behåller kontrollen.”

Det är inte svårt att förstå tänket bakom regeringens mediestrategi. Stefan Löfven måste till varje pris hållas borta från kritisk mediebevakning. I synnerhet måste han undvika fördjupande intervjuer, där hans dokumenterade svårigheter att formulera sig klart och analytiskt avslöjas. Kalla det ”Operation skydda Löfven”, om ni vill. I november gjorde statsministern ett undantag och lät sig intervjuas av Agenda i samband med de uppmärksammade gängskjutningarna i Malmö. Det slutade i ett fiasko, som ältades i veckor efteråt. Staben runt Löfven tycks ha dragit slutsatsen att han till varje pris måste hållas borta från den sortens tuffa utfrågningar i fortsättningen.”

”Att det pågår en maktkamp mellan medierna och makten tillhör det politiska spelet. Medierna vill dra fram nyheter och ha maximal access till makthavarna. Makten å andra sidan vill vara med och forma bilden av sin insats och få så gynnsam mediebevakning som möjligt. Så långt är inget nytt under solen. Men det som nu pågår saknar motstycke, enligt flera tunga politiska reportrar som jag har varit i kontakt med inför denna krönika. För såväl Göran Persson som Fredrik Reinfeldt var det en självklarhet att vara tillgängliga för medierna.”

”Vi har en regeringschef som väljer och vrakar bland medier på ett sätt som inte är sunt.”

”I en demokrati är det politiska ansvarsutkrävandet en central del. I det ingår mediernas granskning av makten. Stefan Löfven bör inte komma undan med att ducka för svåra frågor.” 

Dagens stjärna
Anna Dahlberg, Expressen. Coronakrisen kan pågå länge. Det är demokratiskt oacceptabelt att tillåta någon form av politiskt undantagstillstånd under år framåt. Coronakrisen är allvarlig och förstärker de problem Sverige fortfarande har och som var i fokus innan Corona har tillåtits ta allt fokus. Misslyckanden i Coronahanteringen, som till exempel avsaknad av skyddsutrustning inom omsorg och sjukvård, ska självklart leda till politiskt ansvarsutkrävande.

”I en demokrati är det politiska ansvarsutkrävandet en central del. I det ingår mediernas granskning av makten. Stefan Löfven bör inte komma undan med att ducka för svåra frågor.” 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar