fredag 4 oktober 2019

Kaosteori och maktskifte

Fjärilseffekten
Visst kan vi förstå att även en fjärils vingslag påverkar vad som händer på jorden? Allt som händer på vår jord påverkar jorden. Mer eller mindre. Med den insikten inser man att vi på många sätt lever i ett ständigt kaos. Människans sätt att förhålla sig till det är att skapa lagar och regler, metoder och system för att skapa lite struktur i kaoset. Människan får anses ha varit framgångsrik i detta utvecklingsarbete.

Runt om i Sverige upplever många kommuner på allvar att det är väldigt svårt att få gamla sanningar att fungera. Och de brottas med allt större sociala- och ekonomiska problem. Samtidigt är regeringen mest besatt av att profilera sig inom miljö- och klimatpolitiken. Trots att Sverige och flera av dess kommuner redan har stor politisk enighet om att miljö- och klimatfrågorna är viktiga och vi redan gör väldigt många positiva framsteg.

Regeringen och riksdagen prioriterar helt fel. Jag tror inte att Socialdemokraterna är problemet. Problemen är MP och C som inte företräder politiska prioriteringar som gör att Sverige med kraft kan påbörja det nödvändiga arbetet att säkerställa social- och ekonomisk hållbarhet i våra unika samhällen. Detta oansvar fortsätter att frustrera allt fler svenskar och denna oansvariga politik leder snart till att övriga riksdagspartier gjort SD till Sveriges största parti. Det är ett gigantiskt svenskt misslyckande. Och skulden faller tydligt på övriga partier som tappat markkontakt och tydligt prioriterat fel. SD bär inte på samhällslösningar som åter gör Sverige attraktivt och konkurrenskraftigt. Trots det kan Jimmie Åkesson snart vara Sveriges statsminister. Ett av många problem med övriga partier är att de tappat sin trovärdighet.

Om inte våra kommuner och Sveriges riksdag kan erbjuda seriösa obefläckade demokratiska alternativ, som lockar många invånare, går landet och dess delar en mycket jobbig framtid till mötes. SD som största svenska parti kommer ha väldigt mycket större negativ påverkan på svensk framtid jämfört med tusen arga fjärilars vingslag. Partiets starka grundläggande isolationistiska hållning skapar inte förutsättningar för konkurrenskraften vi behöver för ett högt generellt välstånd. Jag är helt övertygad om att minst 50% av dem som överväger att rösta på SD gör det på grund av förlorat förtroende för övriga alternativ.

”Socialdemokraterna fortsätter att backa i opinionen och är nu nere på historiskt låga 23,1 procent, med ett tapp på över 5 procentenheter sedan valet. Samtidigt fortsätter Sverigedemokraterna att gå starkt framåt och de två partierna – S och SD – är nu för första gången jämnstora i en mätning från Expressen/Demoskop.
– Nu är avståndet så obetydligt att det inte går att avgöra med säkerhet vilket parti som är störst i Sverige, säger Peter Santesson, opinionschef på Demoskop.
Samtidigt ser det fortsatt dystert ut Nyamko Sabuni, vars parti skulle åka ur riksdagen om det vore val i dag.”
https://sv.wikipedia.org/wiki/Fj%C3%A4rilseffekten
https://svenska.yle.fi/artikel/2013/07/31/kaosteorin
https://www.expressen.se/nyheter/historisk-matning-s-och-sd-jamnstora-for-forsta-gangen/

Dagens besvikelse
Stefan Löfvén och Ylva Johansson, statsminister och EU kommissionär. Jag blir inte klok på hur det kan vara möjligt att dåliga resultat belönas med mycket viktiga uppdrag som drabbar oss alla. Utan en stark arbetsmarknad med ett konkurrenskraftigt näringsliv finns ingen ekonomisk bas för ett generellt välbärgat samhälle. Hanteringen av Arbetsförmedlingen talar sitt tydliga språk, det nationella politiska ledarskapet är långt ifrån tillräckligt kunnigt för att leda ett land framgångsrikt.


Budgeten chockbantas först för att sedan fyllas på med ett litet tillskott. Nya recept skrivs ut: ingångsavdrag, integrationsår, etableringsjobb och utvecklingstid.  Januaripartierna är nog ensamma om att se konturerna av en genial jobbplan.”
https://www.expressen.se/ledare/sicket-praktfiasko-for-lofvens-jobbmal/

Dagens stjärna
Göran Stiernstedt. Ja, självklart ska vi erbjudas bekväm nätläkartillgång när det passar MEN den ska också kopplas till en traditionell plats där "gammelmöten" kan göras mellan upplevd sjuk och en sjuksköterska eller läkare. Varför? Det handlar både om diagnoskvalitet och om hur vi bäst använder begränsade resurser inom sjukvården.
https://www.corren.se/nyheter/utredning-vill-infoga-natlakare-i-vardsystem-om6318572.aspx
http://lakartidningen.se/Opinion/Debatt/2017/01/Natlakare--en-affarside-som-skapar-problem/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar