Vår personliga och gemensamma verklighet förändras ständigt. Enskilda människors ambitioner och hårda ansträngningar gör ständigt skillnad. Igår träffade jag bland annat finalister till utmärkelsen Årets Uppsalabo, Årets mest kreativa Uppsalabo och Årets marknadsförare av Uppsala. Fantastiska människor som påverkar vår nutid och framtid på påtagliga sätt. Mycket inspirerande att träffa människor som vågar testa gränser och satsa mycket för att göra det som engagerar dem mest.
Entreprenörer tillhör skaran som vågar prova att skapa nytt och att utmana gällande ordning. I den digitala världen är det fullt av nya idéer som testas och enskilda drömmar som prövas. Det är fantastiskt för människans utveckling. Samtidigt ska dessa idéer och ambitioner testas mot hållbarhet kopplat till ett samhälles gemensamma ambitioner. Till exempel ambitionen att ge alla svenskar en god vård efter behov och inom ramarna för begränsade medel. Ann-Charlotte Marteus reflektioner nedan kopplade till nätläkartjänster är exempel på att det är viktigt att hitta balans mellan entreprenörsanbitioner och det större samhällsintresset.
”Nätläkarna tuggar stora hål i landstingens budgetar och kostnaderna har fått skena. 2018 kostade besöken över en kvarts miljard kronor - en ökning med 80 procent jämfört med 2017. I Region Stockholm, där mobilerna går särskilt varma, gick notan på mer än 100 miljoner kronor. Det motsvarar mellan 80 och 120 läkartjänster i Stockholms riktiga sjukvård.”
”Digitala vårdtjänster har visst en plats inom modern sjukvård, men de måste integreras i den vanliga vården och användas på ett sätt som gynnar sjukvården och folkhälsan som helhet. Politikerkåren måste ta sitt ansvar. Riksdagspartierna älskar att tävla i grenen ”bättre tillgänglighet i vården”. De verkar ibland vara blott ett snäpp ifrån att erbjuda varenda väljare en egen doktor på sängkanten. Men det finns andra värden som inte får kompromissas bort: sjukvården ska vara behovsstyrd, jämlik och effektiv.”
https://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/nej-natlakarna-avlastar-inte-den-riktiga-varden/Dagens besvikelser
De politiker som inte bra respekterar rollfördelningen som är viktig inom en kommun. Vissa har i samband med lanseringen av Utvecklingspartiet Demokraterna ondgjort sig över att likna en politiskt tillsatt styrelse med en företagsstyrelse. Det vittnar om stor okunskap om hur välskötta bolagsstyrelser fungerar. Ett företag med en mängd aktieägare, utan någon mycket dominant huvudägare, kan mycket väl jämföras med en kommunstyrelse som ska företräda alla medlemmar som ingår i en kommun. Skatteskriva människor och organisationer med sitt huvudsäte i en kommun är medlemmar i kommunen.
En bolagsstyrelse ska företräda alla sina aktieägares bästa. En kommunstyrelse ska företräda alla sina medlemmars bästa. Rollfördelningen mellan att vara ägarrepresentant eller verkställande ledning ska vara glasklar. En styrelses förmåga att göra ett gott arbete för dem de representerar förutsätter relevant kompetens. Den utgångspunkten har alltid professionella bolagsstyrelsers valberedningar. Så fungerar inte valberedningar till politiska ledande uppdrag. Om en styrelse är kompetent och dess medlemmars kompetenser kompletterar varandra kan de med kvalitet både stötta och klokt utmana den verkställande ledningen. Den verkställande ledningen, i ett bolag och i en kommun, ska vara kompetent för sina uppdrag och verka med stor integritet i förhållande till styrelsen. Styrelser ska säkerställa att uppsatta mål genomförs och löpande pröva om övergripande strategier behöver omprövas på grund av ständiga förändringar i omvärlden. Det operativa ansvaret ska ligga på välbetalda tjänstemän. Trots att det är våra ledande politiker som är ansvariga för kommunala och regionala verksamheter är denna ordning viktig.
Nedan analys, artikel i Dagens Samhälle, av hur många kommundirektörer som fått sparken de senaste åren vittnar om ett dysfunktionellt ledningssystem. Tveklöst finns direktörer som inte är kompetenta för det uppdrag de tagit på sig. Omsättningen på kommunala direktörer vittnar enligt mig om att statens orimliga krav på kommunerna och politikernas oförmåga att i tuffa tider ta ansvar för nödvändiga prioriteringar drabbar även skickliga direktörer och oss medlemmar i en kommun. När politiker inte tar ansvar för sin egen oförmåga att prioritera inom begränsade resurser är det kortsiktigt lättare att skylla på tjänstemannaledningen. Och tjänstemannaledningar som bara lallar med utan tydlig professionell integritet i förhållande till oss politiker är lika skadliga för kommunens medlemmar som en dysfunktionell styrelse.
https://www.dagenssamhalle.se/nyhet/var-fjarde-toppchef-har-bytts-ut-efter-valet-29827
Riksbankens ledning. NU tycker de att räntehöjningar kan vara lämpliga. Jag blir inte klok på hur Stefan Ingves och hans kompisar tänker. Det är hög tid att utse en ny riksbankschef.
https://www.di.se/live/riksbanken-lamnar-rantan-oforandrad-pa-minus-025-procent/
Dagens stjärnor
Många av våra grannländers rikspolitiker. Gång efter gång visar de på en betydligt snabbare förmåga att anpassa lagstiftningen till nya samhällsmönster. Till exempel möjligheten för anonyma vittnesmål under ordnade former. Det är bland annat kloka vägval när vårt tillitssamhälle utnyttjas maximalt av till exempel de hänsynslösa nigerianska organiserade brottslingar som nu etablerar sig i Uppsala och andra av Sveriges större städer.
https://mobil.unt.se/nyheter/uppsala/vastafrikanskt-gang-etablerar-sig-i-uppsala-5435544.aspx
http://www.diva-portal.se/smash/get/diva2:1186731/FULLTEXT01.pdf
https://www.google.se/amp/s/www.nj.se/nyheter/anonyma-vittnen-hot-eller-mojlighet%3fhs_amp=true
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar