lördag 19 oktober 2019

Värderingar och trovärdighet

Värderingar och riktning
Januariöverenskommelsen är lika fel som den tidigare Decemberöverenskommelsen. Det är hög tid för att stärka svensk demokrati genom omfattande demokratiska reformer. De två senaste demokratiutredningarna, rapporterade 1997 och 2006, resulterade knappt i en ”tummetott”. Det är ett klarlysande exempel på riksdagens oförmåga att reformera sina egna demokratiska arbetsmetoder. De vill helt enkelt inte inkludera invånarna mycket bättre i beslutsprocesserna. Det finns säkert undantag men resultaten talar sitt entydiga språk. Många av de förbättringsförslag som utredningarna efterlyst skulle tveklöst stärka demokratins legitimitet. Förslagen kräver dock att partierna kraftigt ska minska sin navelskådning och sitt internfokus. Den verkliga verkligheten är ute bland de invånare vi politiker ska företräda. Att inte stora demokratireformer genomförts vittnar om bristande demokratiska värderingar och om att många i Sveriges riksdag ungdomsförbundigt gillar det internpolitiska spelet som leder till demokratiskt vidriga december- och januariöverenskommelser. Uppsala och Sverige behöver nya moderna politiska alternativ.
https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/kommitteberattelse/demokratiutredningen-sb-199701_GLB2SB01
https://www.regeringen.se/48ef3b/contentassets/d07d9de947cf4709bdb8feb527bfec45/sou_2015_96_webbpublicering.pdf
https://wastberg.se/category/demokratiutredningen/

Och svensk misslyckad migrations- och integrationspolitik gör behovet av demokratisk reenginering ännu större. Det brådskar om Sverige ska vända den negativa konkurrenskraftsutvecklingen. Den offentliga utvecklingen och förvaltningen har mycket att lära av näringslivet. Alla verksamheter som inte är konkurrensutsatta har mycket att lära av dem som är det. Konkurrensutsatta verksamheter måste vara kundfokuserat, utvecklande och effektiva för att överleva. Nationer som Sverige och närsamhällen som Uppsala måste också vara invånarfokuserade, utvecklingsdrivna och effektiva för att kunna erbjuda sina unika invånare ett generellt högt välstånd. Soheila Fors beskriver tydligt ett svenskt samhälle som inte levererar framtidstro och ett generellt högt välstånd till sina invånare. Denna negativa utveckling går att vända. Framtiden kan bli ljus även för ”vanliga” Uppsalabor och svenskar om 20 år. Det kräver dock ett nytt politiskt ledarskap. Och med fördel tar sig nya demokratiska krafter sig ann möjligheter och problem utifrån ”ett vitt papper”. Nya politiska krafter utan trasigt förtroendekapital.

”Svenskarna har inte uppfunnit segregationen, den hade vi med oss. Vi är mästare på den. Vi har under tusentalet år cementerat vår segregation under press från majoritetssamhället. Men svenskarna har inte gjort segregationen mindre. Genom att placera oss i förortsakvarier där vi matas med bidrag men hålls väl skilda från storsamhället och genom att ge bidrag till föreningar vars huvudsyfte är att motverka integration och bevara särart har segregationen djupnat. Ändå finns det sådana som gått över gränsen, som bytt tro och kultur. Jag träffar ett par som gjort det.”
https://www.aftonbladet.se/debatt/a/70JoM8/vi-bor-i-forortsakvarier-och-matas-med-bidrag?fbclid=IwAR3lw9dqg_g0fwh6FrNrCL2aXGL1fijX-T8aRBESI7r6Nl1A9zD_L4WsTb4
http://www.businessdictionary.com/definition/reengineering.html
Dagens besvikelser
Stefan Löfven och hans Socialdemokraterna. Det är ohållbart att inte i huvudsak ha integriteten att driva sin egen politik i för partiet viktiga frågor. Om det inte går ska man vara i opposition. Tänk att inte det är självklart. Nu kommer Sverige ha en svag och rörig regering i en ny kristid.... Håll i hatten.
https://www.expressen.se/ledare/jokens-pris-lofven-sag-smatt-gratfardig-ut-i-agenda/

Den politiska och tjänstemannaledningen inom Region Uppsala som fortsatt ställt till det så att många människor i behov av vård inte får det. Och att de på grund av bland annat bristande kvalitetsledningssystem skämmer ut tusentals fantastiska människor som arbetar inom vården för att hjälpa behövande medmänniskor. Det som händer får inte hända! Och på toppen av denna extrema vårdsituation levererar Regionledningen ännu mer miljoner i ekonomiskt underskott. Regionerna borde läggas ner! Universitetssjukhusen bör lyda under statens ledning (trots bristande förmåga att leda Polisen, Försvaret, Arbetsförmedlingen och Domstolsverket bara för att nämna några exempel. I övrigt får kommunförbund lösa övrig omsorg och sjukvård. Dagens regionala sjukvårdsfinansiering är mycket dysfunktionellt.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/operationsstopp-pa-akademiska-sjukhuset-forlangs-till-tisdag
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/sa-drabbas-barnoperationsavdelningen-pa-akademiska-sjukhuset-av-materielbristen
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/region-uppsala-star-over-stor-krisovning-ovar-sjalva-pa-hemmaplan
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=7324855
https://mobil.unt.se/nyheter/uppsala/det-kan-ta-tre-manader-innan-krisen-ar-lost-5432082.aspx

Dagens stjärna
Expressens ledare. Det som händer inom sjukvården och som allvarligt drabbar många svårt sjuka människor får inte hända. Parallellt med att denna allvarliga kris pågår inom bland annat Region Uppsala står regionen över en omfattande krisövning i händelse av en mycket allvarlig regional kris.... Inte ens i fredstid kan verksamhetskvaliteten säkerställas! Det är mycket allvarligt och ansvaret är både de som satt vid makten när upphandlingen gjordes och de som nu sitter vid makten som visat stora brister på att kvalitetssäkra driften av mycket viktig verksamhet. Ett särskilt ansvar får läggas på Miljöpartiet som ingått i ledningen för upphandlingen och nu för den bristande kvalitetskontrollen. Det som händer får inte hända! Det är en stor skandal och ansvariga borde avgå. Befogenheter och ansvar ska tydligt hänga ihop.


Det behövs regleringar och samordningsorgan. Finland har Försörjningsberedskapscentralen. Det kan vi knappt stava till - i någon bemärkelse. Det måste vi lära oss.”
https://www.expressen.se/ledare/vi-kan-inte-lata-lallare-leverera-vardmateriel/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar