fredag 18 oktober 2019

Olikheter mellan människor

Alla är unika
Alla människor är unika. Även du och jag. Många människor strävar efter att vara så lika de flesta i sin omgivning som möjligt för att "passa in". Så länge vi respekterar varandras olikheter är de bara en tillgång. Även den mest inskränkta personen borde kunna inse hur tråkigt det skulle vara om vi alla var lika dana. Det finns likheter i olikheterna. Till exempel är män män och kvinnor kvinnor. Och en ljushyad är en ljushyad bland andra ljushyade. En snedögd är en bland många andra snedögda. En homosexuell är en bland många homosexuella. En blind är en bland många blinda. Men alltid är vi unika individer som mer eller mindre beter oss olika beroende av vårt arv och den kulturella samt sociala miljö vi vuxit upp i.

Östrogen, testosteron, seretonin och dopamin är de fyra hormonerna i våra kroppar som mest påverkar våra personligheter. Visste du det? Så är det. Genom att inse vilken sammansättning av dessa hormoner man har kan man mycket bättre förstå sig själv. Och om du förstår vilken kombination andra människor har kan du förstå varför du gillar vissa och ogillar andra. Kan det vara på detta sätt? Enligt den senaste vetenskapen om hjärnan är det så. Väldigt mycket är med andra ord programmerat redan när vi föds. Låt oss anta att 80% är arv och 20% är miljö, 20% är fortfarande mycket och påverkar definitivt hur vår framtid utformas.
https://www.gp.se/livsstil/h%C3%A4lsa/%C3%B6strogen-p%C3%A5verkar-hela-kroppen-1.198467
https://testosteronbrist.se/scripts/pages/se/vad_aer_testosteron/index.php
https://nootriment.com/sv/serotonin/
https://hälsogurun.online/vad-ar-dopamin/
Dagens besvikelse
Människor som negligerar massvis av vetenskapliga slutsatser som väl beskriver att det är generella skillnader mellan människor beroende av till exempel våra hormonuppsättningar. Det innebär generellt att det är stora skillnader mellan kvinnor och män. Det är inget problem, det är en tillgång. Kvinnor har mer östrogen än män. Män har mer testosteron än kvinnor. Det har stor betydelse för hur vi beter oss. Hur vi beter oss har betydelse i de allra flesta sammanhang. Det är korkat att det finns människor som låtsas att det inte är så. Olikheterna gör oss tillsammans både framgångsrikare och till en art som kan överleva.
"Caster Semenya får allt svårare att övertyga friidrottsvärlden om att hon och andra hyperandrogyna kvinnor ska få tävla utan medicinering. Det ser svenska forskare till. Deras studie visar på ökad prestationsförmåga hos unga kvinnor efter testosterontillskott."
https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/kJ1LxA/svensk-studie-forsvarar-for-semenya

Dagens stjärnor
Adam Cwejman. Nej, Nobelpriset är inte en tävling mellan könen. Det är utmärkelser för extra ordinära forskningsinsatser, oavsett vilken typ av människa som förtjänat priset mest.
"Det finns givetvis fortfarande mycket att göra för att öppna upp de naturvetenskapliga ämnena för flickor. Denna strävan hjälps inte av en förenklad förståelse för de faktiska skillnaderna mellan människor. Människorna på bilden som illustrerar denna text har bidragit med något värdefullt till oss alla, inte sällan genom att offra mycket annat. De har gjort detta för hela mänskligheten, inte för ett kön, en etnicitet eller någon annan identitetskategori. Deras insatser, inte kön, borde stå i blickfånget, både för att hedra deras insatser men även för de som förhoppningsvis följer i deras spår, oavsett om det är flickor eller pojkar."
https://www.gp.se/ledare/nobelpriset-%C3%A4r-ingen-k%C3%B6nst%C3%A4vling-1.19107836

MUF-kvinnorna som skrivit bifogad debattinlägg om vad den feministiska jämställdhetsrörelsen med fördel riktar in sig på. De beskriver också tydligt att inte skillnaderna mellan könen är så hemska som vänstern försöker göra gällande om man rensar bort viktiga jämförelsestörande parametrar.
https://mobil.unt.se/asikt/debatt/lika-forutsattningar-ar-riktig-jamstalldhet-5426507.aspx

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar