lördag 5 oktober 2019

Danssteg mot framtiden

Vill du hålla dig frisk i hela kroppen och klar i hjärnan?
Om svaret är ja, då är det klokt att dansa så ofta du kan. Att sjunga i duschen och dansa i vardagsrummet är hälsofrämjande. Enkel och rolig vardagsmotion. Du kan även promenera minst tre gånger i veckan, i hög fart, för att stimulera ditt välmående. Om du inte redan gör det, prova. Din livskvalitet kommer enkelt att förbättras. På nedan länk kan vi läsa om några av alla positiva argument som finns för att dansa så ofta som möjligt. Ta hand om dig!

”Anledningar till varför man ska dansa:
- Det håller både kroppen och hjärnan aktiv och det är bra för alla åldrar.
- Man förbättrar sin styrka, sin flexibilitet som leder till att man håller sig friskare.
- Man får träffa nya människor som man inte hade träffat om man inte började med dans.
- Man lär också känna sin kropp bättre som leder till att man får en bättre kroppshållning och balans.
- Dans kan bidra till att man minskar sin stress, eftersom det vardagliga kan vara en stressfaktor.
- Man för nya möjligheter och ny kunskap som man kan ha användning för i karriären.
- Man kan få en bättre självkänsla genom att börja dansa och att man klarar av ny svårigheter.
- Man kan få uttrycka sin kreativitet, få ta fram sin personlighet med hjälp av dansen.
- Sedan är det fantastiskt roligt med dans och det gör att man kan hålla sig frisk samtidigt som man får njuta av att dansa.”
http://www.agshowacademy.se/

Prova! Vad har du att förlora? En sak är helt säker, forskningen är entydig om att regelbunden fysisk aktivitet, där pulsen blir hög, är mycket bra för att få ett långt friskt och hjärnklart liv. Dansa mer! Och du, alla ska med, även de som dansar i egen takt ; ).
Dagens besvikelse
De politiker som inte prioriterar och säkerställer att våra sköraste äldre invånare får en omsorg med kvalitet. Det är politikerna som tagit ledaransvaret i en kommun som ansvarar inför oss invånare för att vår omsorg och vård fungerar med kvalitet. Förbättringspotentialen är stor. Den Uppsalakända äldreomsorgsaktivisten Lars O Ericsson och jag uttrycker idag, i UNT, vårt missnöje med dålig kvalitet inom äldreomsorgen. Det är oacceptabelt. Alla enorma samhällsförbättringar de senaste 70 åren är resultat av insatser från våra äldsta invånare.
1. Personal saknar ofta legitimation, vissa säger att de aldrig fått någon sådan! 
2. Viss personal glömmer låsa ytterdörr när de lämnar brukaren. 
3. Illaluktande soppåsar glöms ibland i hallen.
4. Brukare som törs påpeka brister får "high five" av personalen.
5. Många i personalen kan alldeles för dålig svenska. 
6. Slarv med medicinska göromål, medicin utdelas på fel tid eller inte alls. Medicin hittas på golvet.
7. En del i personalen signar inte i pärmen som de alltid ska göra när de lämnar brukaren. 
8. Alldeles för stor personalomsättning.
9. Ibland glömmer personalen nyckel, ringer på dörren. Brukaren öppnar inte som den är lärd att inte göra av säkerhetsskäl. 
10. Bättre handledning och bättre arbetsvillkor behöver tillföras denna yrkesgrupp som hjälper de som byggt upp dagens samhälle. Äldrenämnden har nyligen fått brev av några brukares anhöriga i dessa frågor och vi som undertecknat denna insändare har gjort en anmälan till kommunrevisionen!  Åtgärder måste vidtagas omedelbart! 
https://mobil.unt.se/insandare/ska-det-ga-till-sa-har-i-hemvarden-5420715.aspx

Dagens stjärnor
De som förstår att kunskap och erfarenhet är värdefullt när man väljer ledare. Varför blev Sverige så ungdomsfixerat? Varje ålder har sin tjusning. Åldersrikedom innebär för de allra flesta mer värdefulla kunskaper och erfarenheter. Svensk demokrati skulle kraftigt förstärkas om den politiska broilerutvecklingen kan brytas. Det är osunt med en yrkespolitiker som går från ungdomsförbund till partiarvoderade uppdrag under sitt politiska engagemang. Väljarna bestämmer. Jag hoppas att allt fler väljare inser hur värdefullt det är med många fler ledande förtroendevalda med omfattande riktig arbetslivserfarenhet i bagaget. Titta på bifogat youtube-klipp där Ronald Reagan gör en lysande ”bang” kopplat till värdet av åldersrikedom om åren förvaltats väl.
https://m.youtube.com/watch?v=fJhCjMfRndk



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar