torsdag 3 oktober 2019

Det liberala kompasset

Altruism och anarki
Måste även liberalismen inkludera avgränsande principer? Ja! De som vill leva i sekulära liberala samhällen gör klokt i att inse att de som skapats också måste försvaras. Det finns gott om samhällen på vår jord där människor inte lever sekulärt eller i liberal anda. Samhällen som de liberalt nordiska är i stor minoritet på vår jord. Allt för många naivister agerar tydligt som att de inte har förstått detta. De har sannolikt inte förstått detta. De lever i sina bubblor och drömmar om hur det borde vara. Denna okunskap skadar vårt unika sekulära samhälle i stor utsträckning.
https://www.ted.com/talks/abigail_marsh_why_some_people_are_more_altruistic_than_others/up-next?language=sv
https://www.so-rummet.se/kategorier/samhallskunskap/politiska-ideologier/anarkism
https://www.synonymer.se/sv-syn/anarki

Det håller inte att se jorden som ett enda stort kollektiv och att alla beslut ständigt ska vara i förhållande till alla på vår jord. Det håller enbart i frågor där inte enskilda samhällen har egna stora möjligheter att styra över utvecklingen och regelefterlevnad. Miljö och klimatarbetet är typiskt ett gränsöverskridande politiskt område. Kampen mot organiserad brottslighet är det också.

Ann-Charlotte Martéus skriver klokt om hur fel vissa medier har gått i sin iver att försvara någon form av altruistisk liberalism. Det finns gott om liberala tolkningar av liberalt inriktade ismer. I en värld som är uppdelad i nationer anser jag att varje land också måste få skapa sin egen samhällskultur inom ramen för liberala värderingar. Vissa delar av de nyliberala idéerna, som företräds av vissa ledande politiker, anser jag vara nästan lika motbjudande som kommunism och självgod nationalism. Maktkoncentration är aldrig positivt utvecklande. Skatteuttaget får inte vara för högt men köpkraften ska säkerställas hos invånare och företagsbyggare, inte enbart hos finansförvaltare.


Per Svenssons lackmustest för god liberalism landar ofta i flyktingpolitiken. I december 2016 kritiserade han Expressens ledarsida. Sidans tes - att det finns en målkonflikt mellan obegränsad flyktinginvandring och välfärdsstaten - raljerade han över. Sidan var ”systemlojal” och tyckte löjligt synd om pressade kommuner.   Enligt Svensson bör en sann liberal alltid ta den enskilda individens parti, inte bete sig som ett ”kamporgan för Kommunförbundet”. 2016 var Per Svensson kulturjournalist, nu är han politisk redaktör. Och politik handlar om fördelning av begränsade resurser. Målkonflikter är oundvikliga. Så hur jämkar Svenssons ledarsida migrationen med välfärden? Ungefär som Annie Lööf: genom att låtsas som om det regnar.”

”Av sådana texter att döma vill DN riva gränsen. Och det kan man göra om man är en sorglös nyliberal: ”Välkomna hit! Bakom berget ligger ett tomt reinfält där ni kan slå upp ert reintält av granruskor. Sedan är det bara att entreprenöra loss som en ivrig centerpartistisk bäver! Snubbla inte i snön, bara.” Men DN Ledare vill inte ha reintält på reinfält, DN Ledare kräver bostad åt alla och ett finmaskigt Välfärdsskyddsnät.”
https://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/dns-liberalism-hanger-inte-ihop/
https://ekonomihandboken.se/den-nyliberala-politiken/vad-ar-nyliberalism/
Dagens besvikelse
Svenska naivister som gång visar sin oförmåga att förstå hur dåliga styrsystem utnyttjas. Naivister som ständigt saknar förmåga att sannolikt bedöma konsekvenserna av önskade beslut. Människosmuggling är en miljardindustri och de svagaste i behov av bättre hjälp har inte en chans att betala för till exempel ankarbarn som människosmugglare tar ordentligt betalt för. De vet ju att de som lyckas får många års bidrag från mottagarsamhällen har möjlighet att lösa skulder. Ofta har också dessa farliga människosmugglare våldsamma metoder för att driva in sina skulder mot släktingar som är kvar därifrån någon fått hjälp att ta sig ifrån.
https://www.expressen.se/nyheter/har-avslojas-s-politikern-som-manniskosmugglare/

Dagens stjärna
Lena Micko, ny sosseminister. Hon fattar att kommunerna allt mer lider av den ohållbara migrationspolitik och utbildningspolitik som regering efter regering drivit. Men, men, men vad ska hon göra åt det? Vad säger Magdalena Andersson?
https://www.dagenssamhalle.se/nyhet/minister-micko-mer-pengar-behovs-till-kommunerna-29477

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar