tisdag 8 oktober 2019

Tryggare kan ingen vara

Frihetskampen
Det är viktigt att vi i Sverige på allvar tar kampen för friheten på största allvar. I huvudsak talar jag om den kampen på Uppsalas och Sveriges övriga territorium.

Idag går det att beställa opinionsmätningar av erkänt duktiga opinionsmätningsföretag. Det har jag gjort kopplat till några trygghetsrelaterade frågor i Uppsala. Jag väljer att testa att publicera en debattartikel här kopplat till några trygghetsperspektiv i Uppsala.

Kommunpoliser                                                                                
Trygghetsfrågorna är bland de mest centrala frågorna i ett samhällsbygge eftersom den faktiska och upplevda tryggheten har stor betydelse för hur väl vårt samhälle fungerar. Otrygga samhällen begränsar enskilda människors frihet. Skjutningar, bilbränder, sprängningar, våldtäkter, knivskärningar, bombhot mot Tingsrätten och omfattande narkotikahandel gör vardagen i Uppsala otryggare och våra medborgare kringskurna. Allt fler Uppsalabor, främst kvinnor, väljer att inte gå ut på kvällar, undviker att löpträna och väljer bort kollektivtrafiken. Den personliga friheten begränsas och störningseffekter på hälsa och näringslivsklimat ska tas på största allvar. Genom opinionsmätningsföretaget Provos Research lät jag ställa några trygghetsrelaterade frågor till 650 Uppsalabor mellan 17 och 80 år gamla. Det är tyvärr dags att på allvar överväga behovet av fler dedikerade kommunpoliser. 

I en större nyligen utförd opinionsundersökning med en statistisk felmarginal på ca 5 %, säger över 80 % av Uppsalaborna att trygghetsfrågorna är mycket viktiga. Kvinnor, män samt våra yngre invånare har en gemensam inställning. 84 procent av kvinnorna, 82 procent av männen och 74 procent av våra invånare mellan 17-34 år anser det. Trygghetsläget i Sverige är allvarligt försämrat. En sedan länge underbemannad Polis bär inte skulden till den allvarliga och oacceptabla utvecklingen.

Långsiktigt handlar tryggheten om ett inkluderande samhälle utan kraftig segregation och utan betydande socioekonomiska konflikter. Ett samhälle där vi känner mer tillit till varandra istället för att polariseringen vinner mera terräng. Det kommer att ta lång tid och kräva mycket vilja och resurser att kraftigt minska våra utanförskapsproblem. Samtidigt måste vi så snabbt som möjligt förbättra trygghetsarbetet. Bara orosanmälningarna kopplade till barn i Uppsala har mellan 2007 och 2018 ökat med 364 %. 

Visst utgör de kameror som allt för sakta sätts upp ett litet men viktigt bidrag i trygghetskampen. Visst gör ordningsvakterna många invånare en aning tryggare. Det räcker dock inte för att bryta den negativa trenden. Till exempel bör även Uppsala, som allt fler kommuner, överväga någon form av tiggerireglering för att hindra att dessa utsatta människor utnyttjas och fortsätter att leva i en destruktiv miljö. Enligt den genomförda opinionsundersökningen tycker hela 46 % av Uppsalaborna att ett tiggeriförbud bör införas i vår kommun. 43 procent kvinnor, 48 procent män och 35 procent bland åldersgruppen 17-34. Ett sätt att motverka tiggeri är att som Socialdemokraterna i Eskilstuna införa ett områdesspecifikt tiggeritillstånd. Ett sådant tillstånd gör det bland annat lättare för socialförvaltningen att stötta tiggarna och EUs tre månaders regler för uppehållstillstånd kan betydligt bättre upprätthållas.

För att bättre förebygga brott genom tydlig närvaro, snabbare hantering av orosanmälningar, uppföljning av tiggeritillstånd, bättre säkerställande av att våra ordningsregler efterföljs och avlasta övriga poliser från alla fylleriärenden, bör vi utreda för och nackdelarna med någon form av stärkt kommunpolis. 36 % av Uppsalaborna tycker att kommunpoliser behövs. 42 procent inom åldersgruppen 35-54 och 28 procent inom åldersgruppen 17-34. Kommunpoliser skulle bättre göra Polisen regelbundet närvarande. Poliser med rätten att utföra böter till exempelvis personer som kör på gångstråk, till personer som stör den allmänna ordningen eller skräpar ned. 

En utredning bör genast startas som fokuserar på hur ett stärkt kommunpolisupplägg bäst borde utformas. Till att börja med ska det vara 100 % lokala resurser som ingen central enhet i till exempel Stockholm godtyckligt kan omplacera eller ändra kommendering för. Kommunpoliser kan med fördel bemannas med poliser under praktikutbildning. Även om de ska vara en helt dedikerad kommunal resurs bör de stå under Polisens befäl. Det är Polismyndigheten som har våldsmonopol och ansvaret för att lag och ordning upprätthålls. Eftersom det är riksdagens migrationspolitik och bristande integrationspolitik som förstärkt trygghetsproblemen är det mer än rimligt att statliga medel finansierar uppbyggnaden av dedikerade kommunpoliser. Väldigt många svenskar tycker att Polisen måste stärkas. Många fler dedikerade kommunala polisresurser behöver bli en del av det förstärkningsarbetet.

Stefan Hanna
Kommunalråd





Dagens besvikelse
Rikspolitiker som fortsätter att driva en ohållbar migrationspolitik som dumpar massor av problem i knät på oss förtroendevalda i den verkliga verkligheten, i kommunerna. Mycket bra att Löfvens tidigare minister Hadzialic tydligt uttrycker att regering och riksdag ekonomiskt får städa upp alla problem de skapar genom sin oansvariga politik.
https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/lALAp9/hadzialic-gar-emot-regeringen-om-fattiga-kommuner

Dagens stjärna
Nyamko Sabuni. Av dagens riksdagspartier som gärna förknippas med liberala ideologier får kanske väljarna två alternativ i nästa val. Ett alternativ åt vänster och ett åt höger. Intressant. I Uppsala tycks Liberalerna trivas bra med att styra tillsammans med vänsterpolitiker i minoritet.
https://www.expressen.se/nyheter/uppgifter-nyamko-sabuni-manovrerar-l-bort-fran-s/


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar