torsdag 10 oktober 2019

Spännande utveckling

Bättre
Det mesta på vår jord har blivit mycket bättre än för 55 år sedan då jag föddes. Så är det. Utvecklingstakten i våra samhällen går bara snabbare och snabbare. Samhällen som vill vara konkurrenskraftiga måste lyckas med att motivera stora delar av sin befolkning att bli och vara välutbildad. De måste också uppmuntra innovationer och företagsamhet samt en lojalitet till närsamhället. Det sista är viktigt för det samhälle som vill behålla talanger.

Idag drivs allt mer av den avancerade utvecklingen från Asien. En enorm mängd av de ledande vetenskapliga framstegen görs idag av asiater. De toppar också allt mer sin bildningskultur med förmågan att skapa framgångsrika företag. Med tanke på att Asien är den kontinent med särskilt många miljarder invånare är det inte konstigt att flera av dessa länder har utvecklats snabbt. Och självklart har de precis som USAs president ofta lyfter fram sitt lands intressen i fokus. Kan ett lands befolkning förvänta sig något annat? Nej. Det är en självklar del av spelet mellan parter som också förstår att de på ett eller annat sätt måste leva tillsammans. Oavsett vad vi gillar det innebär Asiens konkurrenskraft ett ännu högre utvecklingstempo än förr. Finns sätt att minska tempot? En ordentlig lågkonjunktur kyler av ett tag men tro mig, efter några års lågkonjunktur återvänder högkonjunkturen. Riskerna är dock att nästa lågkonjunktur blir väldigt smärtsam på grund av den över tio år långa perioden vi haft med sjukligt låga räntor. Låga räntor som innebär att i så kallad högkonjunktur har många gjort sina investeringar upplevt billigt. Det innebär att de inte hjälper igång marknaderna genom att investera i lågkonjunktur. Det innebär att vi nu har överkonsumerat på bekostnad av dem som lever i framtiden. Och bara för att Sveriges balansräkning ser bra ut idag (tar inte in kommunernas problem) är det inte läget i många andra länder. Nästa lågkonjunktur kommer att bli smärtsam. Livet går ändå vidare. Det blir bara lite tråkigare ett tag.
https://varldenshistoria.se/teknik/uppfinningar/tio-i-topp-historiens-viktigaste-uppfinningar

För ett EU land som Sverige är det mycket olyckligt att britterna snart lämnar EU. Då har inte längre EU något av världens högst rankade universitet... I en allt tuffare global konkurrens är ledande forsknings och utvecklingsförmåga helt avgörande för ett unikt samhälles framtida nivå av välstånd. En konsekvens av BREXIT för Sverige borde vara att samla högre studieresultaten till färre universitet, inte fler. Med fördel kan man organisera våra konkurrenskraftiga universitet med Uppsala universitet och campus Gotland som modell. Gör om! Gör rätt! Nu! Det brådskar!
https://www.listor.se/varlden/varldens-basta-universitet/

Det finns nästan bara tre saker som blir allt sämre, vår personliga integritet, rovdriften av vår miljö och digitaliseringsstressen. Även maktkoncentrationen är allvarlig. Min tolkning av varför Hong-Kong borna fortsätter att demonstrera trots uppenbara faror för sina liv är att de anser att det är hög tid att stå upp för en bättre respekt för den personliga integriteten, rättssäkerheten och för en rimlig distribution av makt. Jag tror att ledningen i Peking inser att det är en väg att vandra som är nödvändig och positiv. Samtidigt vill de att det ska ske under ordnade former. Nästan vem som helst kan förstå att ingen ansvarsfull ledning kommer att ta risker som kan leda till omfattande dödande runt om i ett land med 1,4 miljarder invånare. Jag hoppas att inte upplösningen av demonstrationerna i Hong-Kong slutar ännu blodigare än hittills. Yttrandefrihet, personlig integritet och rättssäkerhet är viktigt att stå upp för i ett demokratiskt land.
Dagens besvikelser
Att EU parlamentet godkände Ylva Johansson. Vilka positiva resultat har hennes ledarskapsuppdrag levererat?
https://www.svt.se/nyheter/snabbkollen/eu-utskott-godkande-ylva-johansson-s

Att det politiska ledarskapet brister så mycket i kvalitetssäkringsarbetet. I Uppsala kommun är färdtjänsten ett mycket misskött verksamhet. Och nu har vi kris i region Uppsala på grund av oförmåga att säkra upp leveranser av viktiga förbrukningsmaterial!
https://mobil.unt.se/nyheter/uppsala/hela-region-uppsala-i-stabslage-5425194.aspx

Dagens stjärnor
Kommunpolitikerna i Utrecht, Holland. De lyckas driva stadsbyggnadsprojekt som både utvecklar en trång stad attraktivt och inom givna ekonomiska ramar. De tycks vara hälsosamt pragmatiska. Jag antar att många av deras ledande politiker har många års arbetslivserfarenhet.
https://www.visit-utrecht.com/

1 kommentar: