onsdag 16 oktober 2019

Samhällskontraktet

Välfärden
Tobias Baudin, Förbundsordförande i fackförbundet Kommunal har skrivit en debattartikel i Dagens Samhälle som är intressant. Nedan ger jag några av mina reflektioner på den.

Baudin skriver:
"I Sverige har vi valt att organisera skola, vård och omsorg så att den ska vara för alla och finansieras gemensamt. Det välfärdssamhälle vi byggt upp tillsammans är omfördelande mellan både generationer och klass, det förbättrar människors livskvalité och ökar allas individuella frihet. Till råga på allt är den samhällsekonomiskt effektiv och ger såväl hög sysselsättningsgrad som ekonomisk tillväxt. Och – den står på en stabil grund i form av ett mycket starkt stöd hos svenska folket.
Det är imponerande. Att denna fantastiska välfärdsmodell nu står inför flera stora utmaningar är väl känt. Det handlar om den demografiska utvecklingen med fler barn och många fler äldre som ska försörjas av färre. De nu alltmer märkbara effekterna av så väl vinstdriften som den långvariga underbemanningen i äldreomsorgen är också värda att nämna särskilt."
Mina reflektioner:
Ja, Sverige har haft en fantastiskt solidarisk modell som under många år erbjudit en god lägsta levnadsnivå för landets invånare. För att försvara den grundtanken krävs nytänkande då vi både har en tuffare global konkurrens, en demografisk utmaning (många barn och många mycket åldersrika) samt sedan länge en misslyckad migrations- och integrationspolitik. Om facken vill vara med och återupprätta en generell välfärd måste de bidra till att modernisera många av våra tidigare samhällssystem. Att det finns privata alternativ bland leverantörer av offentligt finansierade tjänster är inte ett problem. Problemet är om inte upphandlingar genomförs professionellt och kvalitetssäkring av det som upphandlats säkerställs. Baudin och alla som bryr sig om människorna som lever i Sverige måste hjälpas åt att stärka svensk konkurrenskraft i världen. Annars är det omöjligt att återuppbygga en anständig lägsta levnadsnivå i Sverige.

Baudin skriver:
"Låt proffsen vara proffs. Utveckla en styrning av välfärden som ger professionerna förutsättningar för att skapa en god vård, omsorg och omvårdnad. Enbart så tas den kompetens som finns hos alla anställda tillvara."
Mina reflektioner:
Ja, det är helt idiotiskt hur till exempel den administrativa överbyggnaden inom Uppsala kommun tillåtits växa och hur mycket makt som centraliserats till personer som inte förstår verkligheten på "golvet". Vi måste vända på pyramiderna så som SAS än gång gjorde med ett fantastiskt resultat. Det går att delegera befogenheter om ansvarsfrågan också är glasklar. Den som säger sig respektera kompetens fattar att vi måste decentralisera mycket inom det offentliga Sverige.
https://www.dagenssamhalle.se/debatt/regeringen-maste-forsvara-och-utveckla-valfarden-29656
En sak är helt säker, om inte det svenska samhället är konkurrenskraftigt ur ett globalt perspektiv kommer vi inte heller ha en fortsatt hög generell välfärd. Och det är särskilt vårt näringsliv som måste locka till sig och locka kvar investerare i Sverige. Den som har svårt att förstå hur viktigt det är kan fundera över vilka resurser en fotbollsklubb i division tre har jämfört med en som hör till de bästa i den högsta divisionen. Den enkla jämförelsen talar sitt eget språk. Tro mig, konkurrensen mellan samhälle fungerar lika dant. Det är inte många år sedan som det vackra samhället Härnösand var ett blomstrande svenskt samhälle. Idag är det sedan ett antal år på dekis. Med ett annat lokalt ledarskap hade Härnösand kunnat utvecklas minst lika bra som Sundsvall.
https://www.synonymer.se/sv-syn/konkurrenskraft
https://tillvaxtverket.se/statistik/vara-undersokningar/undersokningar-om-konkurrenskraft.html
https://www.svd.se/sveriges-konkurrenskraft-listad-bland-varldens-basta

Även politiskt ledarskap handlar om att tidigt inse olika verklighetssituationer och utifrån det fatta ansvarsfulla beslut. På Rapport igår var det smärtsamt att se hur ledande rikspolitiker hanterat migrationsfrågan de senaste åren. Sveriges regering har stora resurser till sitt förfogande för att ha koll på läget och för att göra rimliga scenarier. Skulden för att svensk konkurrenskraft kraftigt försvagas ligger hos flera års rikspolitiker, särskilt på dem som suttit på ledande uppdrag. Mest allvarligt är självklart att våra skolor har allt svårare att bidra till att våra barn och unga bygger den kompetens som krävs för att matcha andra länders befolkningar och deras intressen.

Dagens besvikelse
Statens företrädare som återkommande visar sin oförmåga att utveckla Sverige och dess delar konkurrenskraftigt. Snart är det år 2020, då krävs att man har moderna digitala stöd för alla verksamheter, även statliga. Jag åker snart till Tallin, Estland. När jag var yngre var det ett mycket underutvecklat land. Idag är de extremt mycket digitalt moderna än Sverige. Vilka bär ansvaret? Ansvariga politiker så klart! Vad är det som brister? Ledarskapskompetensen och förmågan att fokusera på rätt saker.

"Riksrevisionens granskning visar att det finns föråldrade IT-system hos ett stort antal myndigheter. Det leder till flera olika problem, till exempel att myndigheternas arbete blir ineffektivt."

"För medborgarna torde det vara uppenbart att problemet med usla IT-lösningar inte bara gäller staten, det finns i hela den offentliga sektorn. Numera kan vi betala räkningarna med ett klick på telefonen och boka bord via appar. Men att skicka in en höstlovslapp för skolbarnen innebär ofta ett tröstlöst klickande mellan olika menyer i någon Kafkalik skolplattform."
https://www.expressen.se/ledare/staten-plagar-oss-med-sina-usla-datasystem/

Dagens stjärnor
Herrlandslaget i fotboll. Trist att Sverige tappade 2 poäng under övertid men 1 poäng är mycket bättre än 0 poäng. Janne Andersson är exempel på en ledare som kan leda. Kan det bland annat ha att göra med att han har professionell träning i att just leda en verksamhet som han både gillar och förstår?
https://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/a/awk0R5/sverige-tror-pa-em-biljett-jattesakert

Gunnar Wetterberg. Ja, det finns gott om tyckande om vad man ska göra. Det duger inte. Den som vill få mesta möjliga ut av varje satsad krona använder den på mest effektiva sätt. Den kan man arbeta med att identifiera. Många gånger kan man lära av andra som redan arbetar smartare för att åstadkomma samma sak. Det finns gott om ineffektiva system som behöver vitaliseras, inte minst inom biståndsarbetet.
https://www.expressen.se/ledare/gunnar-wetterberg/priset-slar-rakt-ner-i-bistandsdebatten/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar