torsdag 24 oktober 2019

Hur positivt stimulera i dåliga tider

Nya tider
Det är alltid klokt att eftersträva balans. I alla sammanhang. Precis som Adrian Wooldridge efterlyste kopplat till liberalismens kris. Om Sveriges partier som har mer eller mindre liberala kompass hade agerat mycket klokare de senaste 10 åren hade aldrig nuvarande politiska läge uppstått. Ett stort misslyckande. I DN/IPSOS senaste mätning är SD Sveriges klart näst största riksdagsparti. Och bara 1% lägre stöd än S bland svenskarna. SD har nu ett mycket större opinionsstöd än C, L och MP tillsammans. Det är en tydlig signal om hur missnöjda väldigt många svenskar är över hur Sveriges riksdag har hanterat sitt ansvar för svenskarnas bästa.
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Opinionsundersökningar_inför_riksdagsvalet_i_Sverige_2022#Ipsos

I dessa politiskt röriga och oroliga tider är vi också påväg in i lågkonjunktur. Då kommer sannolikt inte missnöjet minska, och vilka stimulansverktyg finns nu för att minska de negativa konjunktureffekterna? Hur ska världen stimulera till investeringar i nästa lågkonjunktur när många investeringar redan är gjorda eftersom räntorna länge varit låga? Och många kommuner och länder är upp över öronen skuldsatta. Och att till exempel svenska staten just nu har en stark balansräkning ändras fort när arbetslösheten ökar och skatteintäkterna minskar. Och vi vet redan att Polisen, Åklagarmyndigheten, Domstolsverket och Försvaret är underfinansierat.... Håll i hatten!
Dagens besvikelse
De som inte skyndsamt ser till så att anonyma vittnesmöjligheter i domstol blir verklighet och att straffrabatter kopplade till unga förövare kraftigt minskar.

”Johanna Skinnari, utredare på Brottsförebyggande rådet, säger till SVT att det i kriminella miljöer länge funnits en kultur att inte prata med polisen. Det som är nytt är att synliga kriminella nätverk kräver att även vanliga boende ska följa samma norm.”
https://www.expressen.se/ledare/straffriheten-maste-bort-om-fler-ska-vaga-vittna/

Dagens stjärnor
Chilenare som tydligt säger ifrån att de rikedomar som skapas inte klokare och rättvisare fördelas bland befolkningen. Vem skulle inte gå ut och demonstrera om man till exempel efter ett helt arbetsliv med medellön endast får en pension på minimilönsnivå? I synnerhet om de som aldrig jobbat och betalat skatt samt avgifter får lika mycket. Kan det hända i Sverige? Vad tror du?
https://www.expressen.se/nyheter/har-ar-orsakerna-till-valdsamma-protesterna-i-chile/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar