söndag 13 oktober 2019

Stora arbetsmiljöproblem

Dags för demokratisk nyordning
En allt svagare svensk krona vittnar om att Sverige i snabb takt tappar global konkurrenskraft. Enligt konjunkturinstitutet är det nu dags att förbereda sig för sämre tider. Arbetslösheten ökar och trots den mycket svaga kronan viker exporten. Och det i ett läge där många av Sveriges kommuner redan har stora problem att klara av sina åtaganden mot sina invånare med acceptabel kvalitet! På toppen av det har vi röd flagg för att det globala handelskriget kraftigt bromsar in den sammanlagda världsekonomin. Eftersom Sveriges riksdag och flera regeringar också skapat en social och ekonomisk ohållbar väg framåt, genom en oansvarig migrationspolitik, är Sverige peggat för en ”perfekt storm”. Allt fler utbrända samhällstjänare, inom viktiga offentliga jobb, kommer sannolikt inte att orka parera de kriser oansvarig rikspolitik skapat. Uppsala och Sverige behöver nya demokratiska krafter obefläckade från de senaste årens stora misslyckanden. Det tar tid att bygga fungerande system och förtroende, det går fort att förstöra det som skapats. Karin Pihl, ledarskribent GP, skriver klokt nedan.

”Den annalkande bristen på domare får inte lika mycket utrymme i debatten som krisen inom polisen. Men likväl finns den där. Framförallt saknas domare i de mindre städerna. Och precis som för många andra yrkesgrupper i offentlig sektor hotas domarväsendet av pensionsavgångar. 20 procent av alla domare förväntas gå i pension om några år, enligt fackförbundet Jusek. Resultatet lär bli att ännu fler mål läggs på hög.”

”Ibland undrar man om svenska politiker egentligen har någon respekt för myndigheternas verksamhet. I många fall verkar de tro att förvaltnings-Sverige är en orubblig kraft som aldrig ger vika. Lika solid som landets berggrund antas myndigheterna och kommunernas offentliga verksamhet stå där, redo att hantera alla konsekvenser av politiska beslut. Att prata om värderingar och visioner, som politikerna gör, är enkelt. Men att omsätta detta i praktiken, som myndigheterna gör, är betydligt svårare.”

”Vad konsekvensen blir är inte svår att förutse. Förtroendekurvan för staten lär peka neråt.”
https://www.gp.se/ledare/politiker-tar-myndighets-sverige-för-givet-1.18941206

Det kanske är robotar som planeras ta över alla arbetsuppgifter, så ansvariga politiker bryr sig kanske inte om att många viktiga yrkesgrupper mår uselt på grund av orimlig arbetsbelastning. Volym har alltid betydelse och det tar tid att få fram nya kompetenta och högkvalificerade personer. Det går fort att förlora dem.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/robotar-tar-over-arbete-i-lunds-kommun?fbclid=IwAR3LmNko8PwwAR0M6bsvn_xntDnRMAuqmWGZbnVOEiVVrp1HHPAEiuZXOR0
Dagens besvikelse
Martin Ådahl och övriga C som drivit på för en reform som inte är genomtänkt och som saknar former för att göra ett bättre arbete än det Arbetsförmedlingen gjort. Denna klantiga hantering är ett praktexempel på att de gamla partierna idag styrs av människor utan relevant bakgrund för att ansvarsfullt leda svårt förändringsarbete. Ironiskt nog är det nu ett av våra riksdagspartier som kämpar mest för en ohållbar migrationspolitik som nu sabbat de kortsiktiga förutsättningarna för bättre integrationsarbete. Än en gång tycks de vilja dumpa skattemiljarder till organiserad brottslighet och ”Bert Karlsson typer”. En sak är helt säker, arbetsmiljön på Arbetsförmedlingen är usel.
https://www.expressen.se/nyheter/stor-oro-kring-c-reform-fullskaligt-experiment/

Dagens stjärna
Expressens ledare. Jag tycker absolut att Sverige kan göra som danskarna och köpa fängelsetjänster utomlands. Inte minst blir det sannolikt billigare. Särskilt bra kan en sådan tjänst vara kopplad till människor som efter avtjänat straff ska utvisas. Arbetsmiljön på Sveriges fängelser blir allt sämre och på tok för många får inte skyndsamt det straff de dömts till.
https://www.expressen.se/ledare/kriminalvardens-kris-kan-losas-med-celler-utomlands/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar