lördag 12 oktober 2019

Så mycket bättre

Perspektiv
Tisdagen den 1 oktober höll min morfar ett fantastiskt rotarytal med sitt eget liv som referensram. Han startade med 1922 och arbetade sig metodiskt och intressant framåt i tiden. Även det stora värdet av hans rotarymedlemskap lyftes fram. Värdefullt oavsett när man kvalificerar in som medlem. En av många saker jag gillar med varje möte med min morfar är att höra berättelserna om förr blandat med hans nyfikenhet och reflektioner om idag och framtiden. En sak är helt säker, framtiden skapas av oss själva varje dag. Och en lika säker sanning är att väldigt mycket har blivit otroligt mycket bättre än vad någon människan hade det för bara 100 år sedan. Det är självklart viktigt att ha klart för sig och att ordentligt uppskatta. Samtidigt är det oacceptabelt att acceptera att det samlade Sverige kraftigt tappar i attraktion och konkurrenskraft när världens länder rankas. Det indikerar att om den utvecklingen inte bryts kommer jag som eventuell morfar få berätta en sorglig utvecklingsberättelse för mina barnbarn istället för en positiv. Vi kan vända Sveriges negativa trend! Det går! Det kräver nya hoppfulla politiska rörelser fulla av ansvarstagande människor för vårt gemensamt bättre. Människor med mycket kunskaper och erfarenheter som kan tjäna vårt gemensamt bättre med kvalitet. Förändring med kvalitet, inget chanstagande med ledare som bara är fyllda med vackra ord och floskler. Med ett betydligt bättre kvalitetsfikus än nu kan även kommande generationer i Uppsala och Sverige njuta av bättre livskvalitet.
Dagens besvikelser
Dåligt praktiskt politiskt ledarskap som inte säkerställer leveranskvalitet i de kommunala och regionala offentliga uppdragen. Jag hävdar bestämt att detta till stor del beror på att de ledande företrädarna för de flesta partier saknar omfattande praktiska verksamhetserfarenheter. Under många år framåt kommer offentliga sektorn, som ska styras av valda politiker, att handla om många praktiska frågor och väldigt få möjligheter till politiska utsvävningar. Så misskött är Sveriges offentliga ekonomi (kommuner, regioner och staten samlat). Det är också känt sedan många år eftersom vår demografi ser ut som den gör. Och en ansvarslös migrationspolitik i kombination med en misslyckad integrationspolitik har i huvudsak gjort hela Sverige och dess kommuner till ett stort städuppdrag. Vi kan inte chansa, vi behöver ett modernt och förändrat politiskt landskap. Det nuvarande klarar inte att ansvarsfullt tjäna sina invånares intressen.

De dyra reformer som regeringen inför med friår och ännu mer föräldraledighet, trots att Sverige redan har världens generösaste villkor för föräldraledighet, är de sista sprattlande försöken att ge skena av politiska möjligheter som inte längre finns. Glöm aldrig den tidigare statsministern Göran Perssons bevingade ord, som sägs finnas i bibeln, ”den som är satt i skuld är icke fri”. Nu är en tid där politiken måste städa och se till så att vi får mer och kvalitet för våra skattepengar. Det innebär en ”tråkig” tid för naivister och ungdomsförbundstänk. I den verkliga verkligheten behövs politiska ledare med omfattande kunskaper och erfarenheter från den verkliga verkligheten. Och i kommuner och regioner är det alltid enskilda politiker som bär ansvar för goda eller dåliga resultat! Därför borde vi invånare få rösta fram ledande kommunala och regionala ledare. Kvalitetsproblemen inom sjukvården och inom färdtjänsten är de ansvariga politikernas ansvar, ingen annans! Om det nu visar sig att sjukvårdens saknade förbrukningsmaterial funnits på ett lager i närheten, vad gjordes direkt när det i så fall blev känt? Åkte i så fall ledande politiker och sjukhusledningen själva och transporterade materiel så att människor i behov av vård också kunde få den? Eller satt de i möten? Detta är så allvarliga misslyckanden att vi både måste gå till botten med vad som hände för att felen uppstod och därefter ta reda på hur de ansvariga agerar/agerar.
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?artikel=7320036&programid=83
https://www.google.se/amp/s/amp.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/han-skulle-boka-fardtjanst-i-uppsala-fick-besked-att-det-inte-fanns-nagra-lediga-tider

Dagens stjärna
Paulina Nauding. Mycket intressant och läsvärd kritisk vinkling mot hur Public service klarar sitt uppdrag. När public service uppenbart och länge misslyckas att beskriva verkliga verkligheter tappar de sin viktiga roll i samhällssystemet. Hur förändras public service från att vara för mycket aktivism till att vara kritiskt objektiva i sin verksamhet?

”Att vara journalist i dag är i första hand att brinna och kämpa för diverse värderingar, snarare än att i första hand förse medborgare med de fakta som behövs för att navigera i en komplicerad värld. Man ser inte längre sitt jobb som en fråga om att leta fram fakta som mottagaren efterfrågar. Jobbet är i främst att förmedla goda värderingar som journalisten har, men mottagaren misstänks sakna.”

”För visst är det så att public service regelbundet misslyckas med att leverera god, saklig och objektiv journalistik. Migrationsvågen och kompetensregnet, som nu slutgiltigt har visat sig inte ha varit ett kompetensregn, är ett exempel bara från den senaste veckan.”
https://www.dagenssamhalle.se/kronika/vi-sokte-en-lagereld-och-fann-en-tesdriven-koloss-29611

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar