söndag 20 oktober 2019

Så mycket bättre

Attraktivitet och konkurrenskraft
Är det den svaga kronan och de låga räntorna i världen som fortsätter att driva på de svenska börserna, trots att massor av varningslampor blinkar kraftigt och larmen tjuter? Det måste i vart fall vara ett stort skäl till att inte aktiemarknaden får en ordentlig nedåtkorrigering. Precis som Andreas Cervenka skriver har stora delar av världen nu gjort konstgjord andning inom ekonomin under lång tid. Nedan artikel i Di är mycket viktig och mörk. ”Och trots alla stimulanser har hoppet om en återgång till ”normal” tillväxt och inflation grusats gång efter gång. Varför går det så trögt”? Att Sverige grävt en särskilt djup mörk grop åt sig själv gör inte framtidens utmaningar mindre.

Trots många års experiment med noll- och minusräntor lyser tillväxt och inflation med sin frånvaro. Världen tycks nu mer sårbar än någonsin för en ny kris.” 
https://www.di.se/nyheter/inget-vi-gor-funkar-ekonomin-ar-fast-i-ett-svart-hal/
Och marknaden för pengar kämpar på med att förmå företag, offentliga verksamheter och privatpersoner att shoppa och investera kortsiktigt billigt. Under 90-tals krisen var Riksbankens ränta 500% under ett tag! Sug på den du som inte fick uppleva den tiden. Vad ska de hitta på för att stimulera ekonomierna när lågkonjunkturen slår in? Pressa oss att konsumera och investera ännu mer trots att de flesta redan shoppat hårt och är färdiginvesterade på grund av låga räntor under lång tid? Jag säger som Warren Buffet sa innan IT kraschen, ”jag förstår inte marknaden längre”. Sen kom också en ordentlig börskrasch. Och du har väl läst på om en av de första finansbubblorna som handlade om tulpanlökar? En sak är säker, vi lever i spännande och osäkra tider. En annan sak som är säker är också att när ”korten” sorterats ur i den brytningstid vi lever i, och en ny ekonomisk ordning skapats, blir det goda tider igen. Vem har inte spelat Monopol och/eller Nya finans? Goda och dåliga tider löser med mer eller mindre lång regelbundenhet av varandra.

”Hösten och vintern 1636–37 drabbades Nederländerna av tulpanmani. Priserna på tulpaner haussades tills en enda lök av den eftertraktade sorten Semper Augustuskostade lika mycket som ett bättre hus i centrala Amsterdam. När bubblan brast i februari 1637 gick luften ur marknaden. Tulpaner som betingat fantasisummor gick plötsligt inte att sälja.”

”Viruset väckte speldjävulen i en växande krets av spekulanter på den nya blomstermarknaden. På 1620-talet köptes och såldes tulpanlökar styckvis. Tio år senare infördes ett viktsystem där fina lökar såldes per ess, en viktenhet som hämtats från guldhandeln och som drev upp temperaturen i tulpanhaussen. Lökarna planterades på hösten, gick allt väl växte de. På nio månader kunde vikten – och priset – femdubblas.”

”Priserna hade gått upp så mycket att inga nya spelare vågade eller kunde hoppa på karusellen. De som redan var inne i virvelvinden hade spekulerat långt över sina tillgångar. Ryktet spred sig snabbt och på kort tid kollapsade värdshushandeln. De tulpanlökar som alls gick att sälja kunde i bästa fall betinga någon procent av sitt tidigare värde. Spekulationsbubblan hade nått sin logiska slutpunkt.”
https://www.va.se/nyheter/2019/10/18/bolan-shb-sanker-rantorna-pa-bunda-lan/
https://popularhistoria.se/samhalle/handel/tulpanmani-borskrasch-under-barocken

TV-produktionen ”Så mycket bättre” är populärt. Kanske dags för förtroendevalda att göra något liknande inom politiken... Hur skulle det ”låta”... Har något parti konstruktiva idéer om hur man ska lindra en lågkonjunktur om många medelklassinvånare snart hamnar i ekonomiska bekymmer? Många av våra invånare får snabbt ekonomiska bekymmer om arbetslösheten under en tid breder ut sig.

Dagens besvikelse
De partier som drev igenom den mycket oansvariga gymnasielagen. Det minsta man kan förvänta sig av förtroendevalda är att de lyssnar på experter och att de i vart fall har en liten förmåga till konsekvenstänkande.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/skl-gymnasielagen-har-kortslutit-sig-sjalv?fbclid=IwAR1ko_m6_i3OLX5mi5jJZjz85u5btCbAMBvuQGlGS4yZUTrEADvWn-Gu4vg

Dagens stjärna
Jan Larsson. Han är både kunnig, erfaren och klok. Du som förstår att politiken har betydelse för vår framtid läser med fördel Larssons reflektioner nedan.

”All politisk strategi bygger på två enkla frågeställningar: Vilka frågor tycker väljarna är viktiga? Och, vilket parti tycker väljarna har bäst politik i de viktigaste frågorna? Det parti som har högst popularitet i de viktigaste frågorna vinner. Svårare än så är det inte att vinna val.”

”På den tiden då partier lutade sig mot ideologier och människor upplevde tydliga politiska skillnader så handlade politik till stor del om att övertyga om varför de egna uppfattningarna var de bästa. När det väl blev valrörelse var det för sent att argumentera, så i stället handlade valtaktiken om att sätta agendan – få problemformuleringsprivilegiet.”

”Fredrik Reinfeldts motdrag blev öppna era hjärtan. Flyktingmottagande ställdes mot välfärd. Resten av valrörelsen kom att handla om flyktingpolitik. MP och V tappade tillsammans fem procentenheter. SD vann fyra och blev vågmästare. Inte på grund av ny politik. På grund av ett nytt perspektiv.”

”År 2001 myntade Metallordföranden Göran Johnsson uttrycket kvartalskapitalism för att beskriva börsbolag som till varje pris vill möta aktiemarknadens krav på stigande vinster vid nästa kvartalsrapport. Men kortsiktigheten gröpte ur förtroendet hos medarbetare och kunder och ställde sig i vägen för innovation, affärer och tillväxt. I dag är långsiktighet, hållbarhet och delaktighet ledstjärnor i de flesta företagsstrategier.”


”Kvartalskapitalismen är borta. Kvartalspolitiken är här – med fokus på att leverera nästa överenskomna reform, undvika konflikt och inte gå utanför fattade överenskommelser. Att adressera och problematisera nästa strukturella samhällsförändring kan leda till konflikt och spräcka samarbetet. Tryggare då att hålla sig till 73-punktsprogram och framförhandlade talepunkter. På så sätt kan man undvika misstag, men samtidigt gör man det omöjligt att sätta agendan. För bostadsbristen, skolans resultat, växande klyftor, stigande arbetslöshet – inga frågor blir spännande vare sig för media eller för väljarna om de varken är nytänkande, utmanande eller skapar politisk konflikt.”
”Brott och migration kommer därmed att leva vidare som viktiga frågor. Vågar JA-partierna inte släppa sargen och börja utmana – andra och varandra – inom andra områden så blir det en politiskt tråkig mandatperiod. Men det kan å andra sidan bli ett dramatiskt valresultat. För det parti som är populärast i de viktigaste frågorna vinner.”
https://www.affarsvarlden.se/kronikor/jan-larsson/kortsiktig-kvartalspolitik-6974974?fbclid=IwAR1aOXuah62fW89kBa_MT6KQ0tvIz_bDgz2S17I2-XiTisZmVrBcNmpumuA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar