I söndags var det partiledardebatt i SVT. Det var en sorglig tillställning. Sverige styr in mot lågkonjunktur parallellt med att vi redan under flera år tappat global konkurrenskraft. Och det trots en havererad svensk krona. Det finns gott om bekymmer och det hade varit klädsamt om samtliga partiledare kunde vara tydliga med att vi har stora problem inom allt för många sakområden. Samtidigt som probleminsikten förmedlas borde de kunna bära sitt partis tydliga önskebild om framtiden, och förklara hur de anser att vi kan komma dit. Det senare lyser med sin frånvaro. Har de inte förmågan att visualisera en sådan framtidsbild eller är de för fega för att stå för vad de egentligen vill? De kanske tror att det de vill kommer att stöta bort väljare..... Särskilt intressant var det att se att Socialdemokraterna nu kraftigt attackeras från alla håll förutom C, MP och L. Makthungern börjar få ett högt pris både för det socialdemokratiska partiet och för Sveriges befolkning. Sverige behöver städas parallellt med att vi skapar framtidstro.
https://www.svtplay.se/video/23768402/agenda/agenda-partiledardebatt-13-okt-20-00
https://www.svtplay.se/video/23768398/agenda/agenda-partiledardebatt-13-okt-21-15
Dagens besvikelser
Politiseringen av kriminalforskningen. Professor emeritus Christian Berggren skriver läsvärt i senaste Kvartal. Vi behöver ha mindre politiskt lull lull runt viktiga forskningsområden.
”Tvärtemot vad tongivande kriminologer som professor Jerzy Sarnecki hävdar så tyder mycket forskning på att skärpta straff kan vara både bra och lönsamt för samhället och även sänka brottsligheten. Under vissa förutsättningar kan fängelsetid leda till bättre möjligheter för kriminella att återanpassa sig till samhället. Christian Berggren, som är skribent och professor emeritus i industriell organisation vid Linköpings universitet, har granskat forskningen och förespråkar en uppgörelse med den kriminalpolitiska ideologi som länge skymt sikten, både för vad som hänt i Sverige och vad som kan och bör göras.”
https://kvartal.se/artiklar/dags-att-gora-upp-med-stockholmskriminologerna/?fbclid=IwAR2O8Og62jMxhgh0XkDdvI-YvFOt4LcB36bKxl_GdOcyVpjYQOJP7T07f_Y
Politiker som respektlöst hanterar professionella människors kunskaper. De som tycker att positiv utveckling är viktigt respekterar meritokrati. Inom forskningen finns gott om möjligheter att välja att lyssna mer till vissa forskare än andra, så är det. Men kloka politiska rörelser respekterar alltid berörd profession och deras synpunkter när förändringar ska genomföras. Tänk att inte det är en självklarhet. Mycket viktig debattartikel om detta i dagens UNT. Mätbarhet är viktigt, men det gäller att mäta rätt saker och inte för många saker per verksamhetsområde.
"Även om de svenska professionerna inte på långt när är lika utsatta så finns varnande exempel. I vården hotas läkares och sjuksköterskors professionella bedömningar av offentliga administratörers eller privata konsultföretags organisationsmodeller. I skolan hotas lärarkollegiets makt och ansvar över undervisningen av utomstående intressens krav på dokumentering eller på att eleverna får höga betyg. Styrsystemet är politiskt sanktionerat – men det hotar paradoxalt nog de mål och författningar som samma politiska system definierat som medborgerliga rättigheter."
https://www.unt.se/asikt/debatt/ta-inte-ifran-oss-makten-over-tanken-5423468.aspxDagens stjärnor
Widar Andersson. Han har helt rätt. Den nuvarande regeringsbildningen är inte hållbar. Stefan Löfven får chansa på att han tvingas flytta ur Sagerska huset och kicka ut MP från regeringen. De kan ha samma ”status” som Socialdemokraternas kompisar C och L. Då kan i vart fall regeringen undvika att tala med kluven tunga.
”Regeringens två partier Socialdemokraterna och Miljöpartiet är djupt oeniga om invandringspolitiken. Att det förhåller sig på det viset är allmänt känt; inte minst genom att oenigheten har manifesterats vid olika tillfällen.”
https://mobil.folkbladet.se/opinion/statsminister-lofven-har-helt-ratt-om6333755.aspx
Johan Rudström, ledarskribent UNT. Januariöverenskommelsen var fel väg att gå redan från början. Vem blir först att hoppa av? Kanske sossarna, om de vill försvara sin ställning som Sveriges största parti. Eller är det viktigare att Stefan Löfven bor i Sagerska huset?
"Samtidigt som Jaroslaw Kaczynski firade valsegern i Polen med sitt Lag och Rättvisa i söndags kväll, med en egen majoritet i parlamentet inom räckhåll, pressades statsminister Stefan Löfven hårt om migrationen i SVT Agendas partiledardebatt. Och satte sitt hopp till att Polen ska hjälpa till med att lösa krisen i svenska kommuner. Det framstod som hela debattens största ironi. Den socialdemokratiska partiledaren hade alltså tidigare i veckan sagt att det svenska mottagandet av flyktingar måste halveras, ”vi behöver ha färre asylsökande”. Samtidigt regerar han ihop med ett parti (MP) som vill ha betydligt generösare regler, och har kommit överens med ytterligare två partier (C och L) om bland annat anhöriginvandringen. Ställd mot väggen i debatten svarade Löfven med sitt gamla mantra om EU:s gemensamma ansvar. Att Polen, Tjeckien med flera länder plötsligt skulle tycka att ett solidariskt mottagande av flyktingar vore en bra idé verkar inte troligt, milt sagt."
https://www.unt.se/ledare/vem-blir-forst-att-lamna-januariavtalet-5428960.aspx
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar