söndag 1 februari 2015

Vilddjur

Mjukis eller hårding?
Det är en fin och kärleksfull ambition att alltid försöka möta hot, våld och övergrepp av alla slag med ord och förlåtelse. Att alltid möta hot med hot och våld med våld är ingen klok väg framåt då det generellt tillämpat leder mot ett samhälle som få vill leva i. Men är vi inte lite väl mesiga i Sverige när lagar tillämpas och rättskipning ska utkrävas? Hur rimligt är det att personer som har månadskort till fängelser gång efter gång friges långt tidigare än det straff de dömts till? Är det rimligt att grovt kriminella ska få nya identiteter, om de inte blivit informatörer åt Polisen, för att de hotas av andra grovt kriminella?

Vår mänskliga historia är full med exempel på hur vansinniga och barbariska människor getts möjligheten att ta över makten på grund av flathet och "allt för mycket kärlek" från en naiv omgivning. Det finns onda människor alldeles oavsett skälen till varför de blev sådana. Visst ska vi försöka hjälpa människor att göra positiva vägval men om försöken gång efter gång misslyckas, hur många oskyldiga och laglydiga ska få drabbas för att återkommande våldsamma och onda människor ska få chans efter chans?

Jag såg igår "Night Will fall" på SVT-play. En dokumentär om Nazisternas vidriga förbrytelser bland annat utförda i alla deras så kallade fång och arbetsläger. Redan tidigt 30-tal inleddes dessa vidriga övergrepp främst organiserade genom Hitlers SA. Och det övriga samhället bet inte ifrån ordentligt. Och varför tilläts ISIS växa sig så starka att de nu välorganiserat kan slakta "vanliga" människor? Om priset för att bekämpa dem innebär totalt sönderbombade städer som i Kobane blir det högt, men kanske nödvändigt när vi låtit dem växa sig så starka. Om vi blir betydligt bättre på att tidigt bita ifrån hade miljontals vanliga människors liv räddats. Och nya människoliv kan försvaras.

Än en gång får vi läsa om skottlossningar och mord i Malmö. Även i Göteborg äger regelbundna skottlossningar rum som utsätter vanliga människor för stor fara. Vi behöver bättre säkra människors trygghet! Annars är också vår demokrati hotad!
http://www.expressen.se/kvallsposten/person-skottskadad-i-malmo/


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar