torsdag 26 februari 2015

Partiledare

Resa, resa och resa
I Uppsala är det mycket snack om partiledaruppdraget just nu. Ebba Thor-Busch vill bli ny partiledare för KD och hon är en av huvudkandidaterna. Som du vet anser jag att det är lämpligt med mer livserfarenhet och mycket arbetslivserfarenhet innan man axlar ledande samhällsuppdrag. Utöver detta perspektiv är hon en lysande person med många kvaliteter som kanske kan ge KD ett större väljarstöd. Men, som tidigare skrivits, hur stort är det möjliga stödet för den politik och den image som KD har?

Alla som tycker att jag ska försöka bli partiledare får samma svar. Jag brinner för Uppsala och har 0 intresse av att ständigt resa runt i landet och träffa 3-21 personer åt gången. Det krävs för framgång och jag har gjort det som ordförande för Juniorhandelskammaren. Och jag har ständigt rest runt om i världen i tidigare näringslivsuppdrag. Den ökande påverkansgraden på partiets inriktning överväger inte värdet av att vara nära och umgås med familj och vänner. Det är dessutom så att jag tror på Sverige som varumärke och lösare sammansatt av starkare regioner inom EU. Sveriges politiska roll är redan mycket svagare än förr och jag tycker den ska bli ännu svagare. Som politiker vill jag också handgripligt kunna vara med och påverka samhällsutvecklingen. Det kan man inom en kommun. Det är väldigt mycket svårare genom riksdagen. Stärk den kommunala självständigheten!

Tiggeri
Intressant att vi allt mer i "gammelmedia" kan ta del av reportage om att EU-migranternas tiggeri inte enbart kan ses som fattiga som tigger. Komplexiteten är omfattande och ansvaret är, och måste vara, hemlandets. Men vi kan väl inte kräva något av Rumänska staten? I Sverige ser ju många krav som ett skällsord. Det är beklagligt. Socialdemokratin gjorde nytta på den tiden då de levde med devisen "Gör din plikt - kräv din rätt". Hur kan det vara svårt att förstå att hållbarheten i vårt samhälle bygger på en balans mellan rättigheter och skyldigheter. Det är inte rimligt att Uppsala och övriga svenska kommuner ska ta över andra EU-länders fattigdomsbekämpning. Uppsala och övriga Sverige behöver nu helt fokusera på att få till mycket bättre mottagande av flyktingar och integration av de flyktinginvandrade. Det är orimligt att vi ska ta ansvar för fattigdomsbekämpningen inom EU.
Stärk det kommunala självstyret och lär av Norge! Det har vi gjort förr med t ex kvinnlig rösträtt! Varför ska inte Sala, Södertälje eller någon annan kommun som önskar bättre ordningsföreskrifter kopplade till det offentliga rummet få införa det? I god demokratisk anda! Demokratiskt har Sverige sannolikt mycket att lära av två av världens rikaste länder, Schweiz och Norge. Och Ebba Busch-Thor har stark anknytning till Norge. Så hon kanske är den utvalde.... att inom kort flytta till Bryssel.
http://www.unt.se/uppland/uppsala/tiggare-tvingas-betala-for-plats-3615447.aspx

4 kommentarer:

 1. Staten och polisen är ett skämt? Måste finnas massor med lagar de kan använda. Kommunen äger marken och nån annan tar betalt för hyra? Garanterat olagligt man får ju inte göra nånting här utan tillstånd. Betalar de skatten på hyran också?

  Varför upprätthåller inte polisen lagen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är hög tid att ta tag i dessa frågor bättre!

   Radera
 2. Rumänska representanter har upprepade gånger bett Sverige förbjuda tiggeri. Det är nog den vägen vi måste gå och en majoritet av opinionen vill det. Till sist måste staten lyda, eller hur? SDs fållor fylls ju och det är endast övriga partiers fel.

  Jag skulle kunna nöja mig med som någon norsk kommun gjort. De kräver att tiggarna registrerar sig som tiggare. 1/3 blev kvar, resten drog. Det torde skrikas om kränkande behandling, men faktum är att vi behöver veta vilka de är, eller hur? Tre-månadersregeln ....

  Det är rent fantastiskt hur många som kommit på ett år, och så många som kvider om att de inte skulle överleva där de kommer ifrån. Hur de nu överlevt hittills, 30, 40, 50 eller ännu fler år .... en mängd påstådda ungar berör mig inte heller utan tänker bara "avhållsamhet/preventivmedel!".

  Det har äntligen dykt upp några namn på organisationer som ska vara pålitliga som man kan skicka pengar till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rättigheter och skyldigheter. Det är rimligt att de som väljer att tigga får ett tiggeritillstånd, utan kostnad, så att socialförvaltning och skattemyndigheter vet vilka de är. Också att Polisen vet hur länge de varit i Sverige. I takt med att skattekollektivet ska ta mer och mer kostnader för att stötta individer som ska stöttas av deras hemländer är det rimligt med lite ordning och reda också.

   Radera