söndag 15 februari 2015

Medlaren

Ingen lyssnar
Vad krävs för att två, eller fler, parter ska kunna komma framåt istället för att dom bara "säljer" sina egna verklighetsanalyser och framtidsambitioner? En bra start är väl att vara som en duktig säljare och lyssna uppmärksamt på vad de andra säger och försöka förstå vad som sägs och varför. Ett aktivt lyssnande helt enkelt. Vi behöver bli mycket bättre på att tala med varandra istället för om varandra. Då utvecklas t ex föreningar, företag, en kommun, ett land och en region garanterat bättre.
Det finns gott om problem, inklusive stora, som skulle kunna lösas om parterna lyssnade mer och bättre på varandra. Inte minst Ukrainakrisen är ett farligt exempel.

En medlare är en person som både ska ha förmågan att "ställa sig i olika parters skor", måste ha de olika parternas förtroende och måste klara av att utifrån den plattformen mäkla fram kompromisser som kan bära långsiktigt. Jag tror det behövs många fler medlare runt omkring på vår jord. Det skulle vara kul och meningsfullt att vara medlare lite då och då. Du och jag kanske kan bli ett medlarteam?
http://www.socav.gu.se/digitalAssets/1393/1393081_27medling.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar