lördag 21 februari 2015

Plakatpolitik

Dyr symbolpolitik
Jag tänker tjata och tjata om att svenska folket INTE gett någon svensk regering ett mandat att driva vänsterpolitik efter riksdagsvalet 2014! Trots det görs redan försök efter försök att driva samhällssystemen åt vänster. Återigen ses vi invånare som offer och inte kapabla att fatta egna ansvarsfulla beslut. Arbetet att få fokus på hur så många som möjligt kan bidra i samhällsbygget är brutet och återigen handlar den vänsterledda regeringens fokus om bidragstänk. Det är utan tvekan den stora skillnaden mellan borgerligheten och vänstern i svensk politik. En politik med fokus på hur människor bättre kan bidra eller en politik med fokus på hur människor ska få bidrag och tas omhand.

Den som inte lever i en drömvärld förstår att vi bara kan stötta våra svaga medmänniskor värdigt om så många av oss som möjligt jobbar och bidrar till en stark ekonomi. Och av den totala svenska befolkningen behöver vi bli fler och inte färre som jobbar i förhållande till dem som försörjs av andra genom skattsedeln eller försäkringssystem. Och i takt med att vi blir allt fler pensionärer som blir allt äldre krävs inte bara fler som jobbar utan också stort nytänkande runt hur våra omsorgs och omvårdnadssystem ska fungera. Inte minst ny teknologi skapar massor av möjligheter som kan bidra till att nödvändiga reptrick lyckas.

Skrotade etableringslotsar
Nu lägger Arbetsförmedlingen (AF) ner systemet med upphandlade etableringslotsar. Etableringslotsar som främst försökt hjälpa "nysvenskar" att komma in på arbetsmarknaden. Om systemet missbrukats så mycket som det påstås är det rätt att tänka om. Men huvudproblemet är nog att den nya regeringen och AF inte vill ha konkurrens om uppdragen att hjälpa människor från arbetslöshet till arbete. Trots AFs misslyckanden, år efter år, att göra tillräcklig nytta i förhållande till alla skattepengar dom hela tiden får. Sannolikt skulle alla rekryteringsföretag, och kommuner med lagstadgat försörjningsansvar, bättre lösa uppgiften än ett gigantiskt, trögt och egenmäktigt statligt verk. För egenmäktigt är verket helt säkert om man tolkar det Mikael Sjöberg, generaldirektör, säger i bifogad artikel. De har ju så många olika och motsägelsefulla riktlinjer och lagar som styr AF så att de kan göra som de vill... Ja, ja avvecklingen av etableringslotsar är ytterligare plakatpolitik mot Alliansen. Men hur ska vänsterregeringen lösa AFs ineffektivitet?
http://www.svt.se/nyheter/sverige/etableringslotsarna-laggs-ner

2 kommentarer:

  1. Alltså ... nu står det bara etableringslotsar och de är ju inte hela etableringsreformen. Den som är ett praktfiasko av stora mått vilket vanlige men rätt påläste jag förutspådde direkt jag läste om den. Lika stort kommer praktfiaskot bli över "snabbspåret".

    Vilken känd person var det nu som sade något i stil med att definitionen av en idiot är att prova samma sak om och om igen och förvänta sig ett annat resultat.

    Det haglar fantastiskt insiktsfulla artiklar från bloggar ända upp till till och med gammelmedia. Det är bara de senare som sällan drar strecken mellan punkterna som visar den tydliga bilden för varje en som har den minsta analysförmåga. Problemet är "volymer" i första hand och i andra hand den låga utbildningsnivån och man behöver alltså hitta jobb som aldrig kommer att finnas.

    Och jo jag har läst hur "utbildade" syrierna ska vara och mot bättre vetande gick jag på gammelmedias artiklar. Mindre gamla media, men ovanför bloggnivå säger rätt klart och tydligt att politikernas drömmar om att kasta in syriska läkare och sjuksköterskor i systemet är .... naiva. De förväntade 25% högutbildade är troligtvis i bästa fall 11% och de flesta lär behöva läsa på ändå.

    Äkta och lättvidimerade högutbildade söker sig inte nödvändigtvis till Sverige ... dit runt 90% anländer utan ID-handlingar (men utbildningsbevis ska man ha tagit med sig?). Äkta högutbildade tas emot med öppna armar annorstädes och Sverige jobbar enbart för att göra sig känt som ett lätt land att tas in i. Sedan kan man dra dit man egentligen vill.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart är att vi har stora utmaningar. Klart är också att det är svårt att hitta fungerande välståndsbyggande vägar när utgångspunkten nästan alltid är att det är synd om och människor ska tas hand om. I princip alla andra länder på jorden är rättighetssystemen och bostadskvalitetskraven mycket lägre än i Sverige. Alla andra tror att det är rätt. Och i Sverige är många så kollektivistiskt tänkande så att den enskilde individen har aldrig ett eget ansvar. Denna basinställning hos allt för många leder idag inte mot något generellt bättre.

      Radera