lördag 7 februari 2015

Tulpaner

Tiden går fort
Money makes the world Go round, Money makes the world Go round...... Och även om ny teknik och nya metoder ständigt ändrar mänsklighetens spelregler så är vi beteendemässigt väldigt lika människor som levde för tusentals år sedan. I de rika delarna av världen, där rikedomen fördelas bland medborgarna, har vi kommit högst upp i Maslows behovstrappa men glöm inte att alla andra basbehov fortfarande ska tillfredsställas i våra liv.

Internets folkliga genombrott, mobil kommunikation och nu 3D-printingrevolutionen som väntar har i grunden förändrat hur vi lever våra liv. Den nya och kraftfulla informationsteknologin har också kraftigt förändrat villkoren för företagande och all organiserad verksamhet. Och precis som inom brottslig verksamhet är ett säkert sätt att spåra de hetaste framtidsområdena att följa nyinvesteringarna, dvs "follow the Money". Men var försiktig med hur du investerar dina pengar. Jag mins tydligt IT-bommens start och abrupta slut. Jag fick på många sätt vara mitt i denna bransch och investerarutveckling som inleddes genom Netscapes introduktion både på dåtidens slöa och icke mobila datorer och börsintroduktion. Det var i mitten av 90-talet. Och 2000 sprack bubblan. Tiden går fort, och bubblorna kommer och går. Du minns väl tulpankrisen i Holland på 1600-talet som beskrivs som det första riktigt sjuka och masspsykotiska pyramidspel som sprack?
http://www.dn.se/ekonomi/it-bubblan-en-kapitalistisk-kulturrevolution/

Boo.com
Jag minns det som igår när IT-bubblan började brisera. Ericsson värderades till enorma värden, till ett av världens högst värderade bolag. Boo.com, ett svenskt riskprojekt med dåvarande bas i London, hade skyhöga värderingar och bolagets grundare poserade i världens mäktigaste tidningar som superhjältar. För 15 år sedan satt jag i ett krismöte kopplat till Boo.com. En affärsenhet inom Ericsson hade gått in som en av alla som jobbade gratis åt Boo.com (eller för ett litet ägande i luftslottet). Dom behövde desperat mer pengar och mer hjälp av bl a Ericsson. Jag var mycket skeptisk och mitt enkla perspektiv var att jag inte fattade hur idén skulle hålla när INGA människor hade tillräckligt kraftfulla datorer för att klädaffären på nätet och dess provrum skulle fungera. I maj 2000 gick Boo.com i konkurs och det ser jag som IT-kraschens Lehmann Brothers. Drygt ett och ett halvt år senare höll också Ericsson på att gå i konkurs.
http://wwwc.aftonbladet.se/nyheter/0005/18/boocom.html
http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article2593098.ece

Tokvärderingar
Den föredetta finansministern Anders Borg är glad över att få vara vice ordförande i Kinnevik som vill leda utvecklingen inom näthandel. Det råder ingen tvekan om att näthandeln kommer att ta över stora delar av butikshandeln. Den som inte förstår det och som driver gammelbutiker kommer att få allt större problem. Idag finns både smartphones i var mans hand och avancerade logistiksystem som kan hantera distributionen. Trots denna självklara utveckling är det ur mitt perspektiv återigen löjliga värderingar kopplade till nätföretag. Den senaste tiden har Kinnevik investerat i liknande bolag till sjuka värderingar. Jag tror inte alls att dessa värderingar kan försvaras utan återigen har vi en spekulationsbubbla. Varför tror du Kinneviks förra kompetenta VD Maria Brunell hastigt sa upp sig? Tycker du att det är rimligt att t ex ett mat/pizzaboknings och leveranssystem värderas till över 10 miljarder kronor? Tyvärr är ett av skälen till att detta återigen händer är att västvärldens riksbanker pumpar ut pengar på marknaden. Och någonstans ska pengarna ta vägen när inlärningsräntan snart anses bli negativ...
http://www.di.se/artiklar/2015/2/6/svensk-blir-stormrik-pa-stenbecks-pizzakop/
http://www.di.se/artiklar/2015/2/6/hon-grundade-stenbecks-senaste-miljardbolag/
http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article3866317.ece

Kunskapslyftsminister....
Herre jösses... Hur ska det gå för Sverige när Decemberöverenskommelser och ministeransvar ser ut som det gör? Är ministeruppdrag inte viktiga? Man kan tro det när människor med mycket begränsad kunskap och särskilt erfarenhet får viktiga roller... Trist!
http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/peterkadhammar/article19919761.ab

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar