tisdag 3 februari 2015

En ideologisk planet

Besök mer av verkligheten
Av alla Sveriges invånare är det få förunnat att på heltid eller deltid få ägna hela sin kraft åt att fundera över samhällsutvecklingen och komma med förslag på bättre vägar framåt, eller bara kritisera andras förslag. Hel eller halvtidspolitiker och ledarskribenter tillhör denna skara. Precis som bland politikerna så finns en stor variation på ledarskribenternas kvaliteter och självklart attraherar de enskilt människor som helt eller delvis lever i samma tankemönster och som ser på världen på ett liknande sätt. Alla ledarskribenter tillför inte mycket ved in i debattbrasan. Och vissa sitter på så höga hästar att de blir pinsamma. Håkan Holmberg på UNT borde gå vidare och göra något annat som han finner utvecklande. Han representerar helt enkelt en usel och mästrande ledarskribent.
http://www.unt.se/asikt/ledare/en-usel-integrationsdebatt-3575464.aspx

Få läsare
Det är inte många som läser ledarsidor. Och de flesta av de få som gör det är ofta cementerade i en politisk uppfattning. Samtidigt kan duktiga ledarskribenter påtagligt påverka samhällsdebatten. T ex Peter Wolodarski, Hanne Kjölle, Patrik Oksanen och Tove Lifvendahl tycker jag ofta reflekterar och tycker saker som jag gillar. En ledarskribent som vill vara relevant måste ha en bred verklighetsförankring. Den förankringen har inte personer som lever i sin isolerade värld bland finintellektuella och ideologiska fundamentalister. Och då blir också den tyckarens åsikter irrelevanta.   Att anse att integrationsfrågorna inte är viktiga är ett tydligt uttryck för att man har en usel känsla för verkligheten. Integrationsfrågorna kan dock inte frånkopplas från Migrationsfrågorna. Och att föra fram "enkla" förslag för att hitta förbättringsvägar kan aldrig vara fel. Vi behöver fler förslag och mer öppna debatter, inte färre. Det är bra att vi äntligen fått igång en öppen migrations och integrationsdebatt i Sverige utan att alla som tycker något annat än nuläget klassas som "rasister", "främlingsfientliga", "fiskar i grumligt vatten" eller någon annan etikett som syftar till att tysta!

2 kommentarer:

 1. I beg to differ. De tystande kommentarerna kommer fortfarande och är fortfarande i majoritet (jag läser massor), skillnaden är att det tystnas inte.

  Dock är det långt kvar till att prata volymer och riktigt stränga tag, dvs se med stor skepticism på ID-lösa och de som vid PUT eller medborgarskap anser sig kunna semestra i landet de flytt ifrån, samtidigt som fler 'flyr' därifrån. Samma länder ska det alltså gå alldeles utmärkt att skicka tillbaka grova brottslingar till. Vidare ska anknytning till Sverige inte vara förmildrande omständighet. Alls.

  /Rick

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att vi äntligen har fått igång en helt nödvändig debatt som handlar om social och ekonomisk hållbarhet och inget annat. Förhoppningsvis kommer snart Sossarna och Moderaterna med sina kort i ämnena. Om de inte är galna så tror jag de kommer med förslag som lägger grunden för förändringar som snabbt, redan senast årsskiftet, kan implementeras. Förändringar som även kommer att påverka volymerna.

   Radera