onsdag 11 februari 2015

Rasister?

Finns olika mänskliga raser?
Hur är det egentligen med oss människor, tillhör vi olika raser? Det måste väl vara så om några kallas rasister, då måste det väl vara kopplat till att olika folkgrupper har olika egenskaper? På Wikipedia kan vi bl a läsa "Med en ras avses en population som är stambokförd och vars anatomiska särdrag är definierade i särskilda rasstandarder". Oavsett hur det ligger till med olika raser av människor eller ej så används ordet rasist för att beskriva någon som anser att en grupp människor är mindre värd än en annan.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Ras


I Uppdrag granskning, och i många andra mediareportage, har vi kunnat följa exempel på en under lång tid misslyckad integrationen av nya svenskar. Vi har också tydligt fått en bra känsla för att rasismen, så som ordet används, är stark mellan många grupper av människor. Det är lätt att tro att rasism i Sverige enbart handlar om vita människor som ser ner på andra människor. De människorna finns tyvärr men det är viktigt att inse och jobba med olika starka uppfattningar mellan alla folkgrupper som nu är en del av dagens Sverige. I arbetet att kraftigt förbättra integrationen måste vi också inse att det finns väldigt starka negativa känslor mellan olika grupper som kommit till Sverige de senaste åren. Vi måste också inse att det bl a på våra skolor pågår stark rasism mot ungdomar som anses vara mer svenska än andra.


Jag vill leva på en plats där vi inte dömer varandra på grund av vad några släktingar gjorde för + 1.000 år sedan. Jag vill leva på en plats där vi respekterar varandra oavsett etnisk, religiös, politisk, släkt eller sexuell identitet. Att respektera är inte att hålla med. Det är "bara" att inse att vi alla föds i olika sammanhang och att utgångspunkten i vårt gemensamma samhällsbygge ska vara att se värdet i olikheter men att vi försöker sträva åt samma håll. Det är "bara" att aktivt lyssna och försöka förstå den andres perspektiv. Rasism kan enbart bekämpas genom ett mycket bättre integrationsarbete. Bara när vi löser problem tillsammans och strävar mot gemensamma mål kan en genuin och ömsesidig respekt för varandras olikheter uppnås. När vi talar om varandra istället för med varandra uppnås inga förbättringar.
http://www.di.se/artiklar/2015/2/11/wallstrom-rasism-ska-bekampas/

3 kommentarer:

 1. Ja, huruvida raser finns eller inte, forskningen säger nej, men jag förstår egentligen inte varför. Hundraser finns ju ... men inte människoraser? Ras lägger jag inte mycket värdering annat än att vissa nedärvda egenskaper helt visst finns allt som oftast. Bara se D-vitamin debatten. Ljushyade är bättre anpassade att ta åt sig den lilla sol som fås på nordliga breddgrader (men eskimåer är ju inte vithyade precis!).

  Så ok, det finns inga människoraser, därmed borde "Rasism" falla platt, det existerar knappt per definition. Vilket jag då tycker stämmer personligen. Färg säger inte mycket om en människa (D-vitamin ....), etnicitet kan ge en fingervisning, men kulturell bekännelse och/eller religion säger oftast massor. Det som kallas fördomar, men tenderar att vara rätt giltiga.

  Jag har lärt mig ett nytt ord för någon månad sedan. "Rasifierad". Så vitt jag vet är det i stort sett bara anti-rasisterna som använder det på fullaste allvar. Forskningen har det inte lätt ... känslosamma lyssnar inte så bra, kanske för att de skriker för högt :)

  /Rick

  Om

  SvaraRadera
 2. http://www.amazon.com/The-Hundred-Year-Marathon-Strategy-Superpower/dp/1627790101

  Verkar vara en intressant bok med tanke med det geopolitiskaläget!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, oavsett om vi som t ex hundar kan delas upp i olika raser eller inte så kan vi definitivt delas upp i olika folkgrupper. Låt oss t ex anta att det finns 1,4 miljarder kineser på vår jord. 92% av dem räknas som så kallade haner. Det är 1 288 000 000 haner på vår jord. Och finns svenskarna som folkgrupp? Är dom i så fall 1 312 675 stycken?

   Radera