söndag 8 februari 2015

Krig

Fred under 200 år
Sveriges ledare har under många år kryssat smart när närområdet i övrigt försökt lösa problem eller bara drabbats av erövrarambitioner genom krig. Många i vår omgivning kallar det inte "smart" utan fegt. De tycker att vi borde ha vågat offra våra egna unga män i kampen mot det mörka och onda. Vad tycker du? Borde Sverige ha krigat på Norge, Danmark, Finlands och Englands sida? Finlands situation var mer komplex så låt oss endast fokusera på de tre andra länderna.

Ryssland och dess ledare Putin känns allt farligare. Och den dödliga konflikten i Ukraina trappas upp.  Det räckte inte för ryssarna att annektera Krim. Ryssarna flexar också med sina vapenmuskler genom att löpande provocera länder runt om sina enorma gränser. Vad händer nu? Hur ska den negativa utvecklingen brytas när Putin bara växlar upp sin aggressiva och nationalistiska retorik? Och övriga världen tycker sannolikt att vi har nog med krigselände och försöker prata Putin till "rätta". Men vad ska få Putin att låta Ukraina vara ifred? Löften om högre oljepriser? Att de får Krim? Att dom får Syrien där Assad blir deras ännu svagare lakej? Finns någon del av Afrika som inte redan kontrolleras av Kina? Olustigt läge är det. Inte minst faktumet att NATO växlar upp i ryssarnas gränsområden. Plötsligt händer något och vi har en stor och mycket farlig konflikt i vår absoluta närhet? Oavsett om vi deltar i ett eventuellt krig i närområdet eller ej är sannolikheten stor att det leder ännu större flyktingströmmar. Vad händer då? Helt klart är att alla människor som tror på en öppen värld fri från nationalism idag har en tuff uppförsbacke. Det är tråkigt och skrämmande att vi har en så orolig tid just nu. Det är en klassisk brytpunktstid.....
http://www.dn.se/ledare/signerat/peter-wolodarski-forlangningen-av-putins-hardfora-retorik/

3 kommentarer:

  1. https://www.youtube.com/watch?v=fWkfpGCAAuw

    SvaraRadera
  2. Det pågår ett proxykrig mellan USA och Ryssland i Ukraina. Problemet med det här kriget jämfört med kalla krigets proxykrig är att det här kriget sker på Rysslandsgräns. Det finns bara ett håll det här kan gå ut och det är utför.

    Ingen verkar riktigt tro på mig när jag tar upp det här. Tror det är lite som ekonomin, Det är lättare att bara leva i total förnekelse.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi tolkar allt runt oss olika. Och i dagens enormt komplexa värld är det mer omöjligt än tidigare att säkert se var vi är i framtiden. Jag delar dock din oro. Ryssarna har historiskt kraftfullt värnat sin buffertkorridor mot moderlandet. Det kan mycket väl bli så att världen snart vaknar upp till ett nytt stort krig som påverkar många länder i Europa mycket mer än alla stora flyktingströmmar från Afrika och Mellanöstern. Precis som länder som England, Frankrike och USA manipulerat resten av världen för egen vinning är det väl inte otänkbart att t ex kineserna gärna ser att Europa försvagas ytterligare, eller?

      Radera