lördag 13 december 2014

Valfrågorna klara

Vilka frågor avgör nyvalet den 22/3?
Socialdemokraterna har fortfarande chansen att ändra sig och ge stafettpinnen om att hitta en regeringslösning till talmannen istället för nyval. Stefan Löfvén har ju visat att han regelbundet kan ändra åsikt så varför inte i denna fråga? Eftersom han inte har någon annan deal med Alliansen än att det alternativ som får flest röster tar makten så är ett val onödigt. Alliansen får äran att bilda ny regering efter 22/3 2015 om nuvarande överenskommelse gäller. Men hur ska de regera? Ingen får majoritet och Sverigedemokraterna blir sannolikt större. Och Socialdemokraterna blir säkert som en sårad tiger och kommer att göra vad de kan för att skada Alliansen.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/lenamellin/article20014678.ab

Om Alliansen gemensamt chockar medborgarna genom att lägga fram en nykter migrationspolitik, och en plan på förbättrad integrationspolitik, "vinner" C, M, FP och KD i det kommande valet. Valet kommer att handla om 1) regeringsduglighet 2) migrations och integrationspolitik. Och jobb samt ekonomi. Nu är det C, M, FP och KDs spelplan. Återigen blir ingen vinnare då ingen får egen majoritet. Och personligen anser jag det demokratiskt fel att ändra riksdagens beslutsformer för att ytterligare låsa fast blockpolitiken och försöka neutralisera SD. Varför skulle S gå med på det? Är inte det rimligaste beslutet att alla partier varudeklarerar i valrörelsen att den som får talmannens uppdrag att bilda regering, utifrån parametrarna X, Y och Z, får igenom sin budget genom att övriga avstår ifrån att rösta.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20015364.ab

Sverige går mot nya större historiska skeenden. Får Sverige snart sin första kvinnliga statsminister? Och en regering som leds av två kvinnor på statsminister och vice statsministerposten. Och utan kvotering har C och M vallat fram dessa duktiga personer.

Men kan blockpolitiken brytas? Det krävs sannolikt om man ser till Sveriges bästa. Kanske bryts Alliansen genom att FP åker ur riksdagen. FP verkar verkligen inte vara i ett positivt flow och nyvalet kan bli riktigt dåligt för dem. Björklund är inte längre en tillgång för dem. Vi får se hur det går.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar