lördag 6 december 2014

Finns gränser?

PANDORAS ASK
Frihet, jämlikhet, företagsamhet, äganderätt, personlig integritet och mänskliga rättigheter är några mycket viktiga värden att kämpa för. Och det är dumt att ta dessa värden för givna. De av oss som tycker att vi ska försvara bl a dessa värden gör klokt i att engagera sig i ett politiskt parti som kämpar för dessa värden. Även ett litet engagemang gör stor nytta i försvarsarbetet i tider där dessa värden kraftigt hotas.

Mångfald är något som jag gillar och tror skapar bästa grund för välståndsbygge. I min värld innebär också mångfaldsbejakandet rätten för olika samhällen att utveckla sina unika samhällsformer. För att kunna göra det måste man ha rätten att formulera egna rättigheter och skyldigheter för den egna befolkningen i t ex en kommun eller i Sverige. Jag tror inte på och vill inte att alla samhällen i världen, eller inom EU, ska vara lika. I min värld kommer en likriktning inom EU, i ett EU på dekis, att leda mot "a race to the bottom". Att de samhällen som är sämst för våra svagaste sätter ribban eftersom inget generöst enskilt land eller kommun klarar av att de svagaste söker sig till de platser som erbjuder sina invånare EUs bästa och mest generösa sociala stöd.

Tidigare i år fattade Uppsala kommun ett beslut om att under ett år utöka stödet till hemlösa, och särskilt till hemlösa med barn, under årets kalla period. Fler sovplatser och hjälp med omvårdnad av barn är i fokus. Beslutet är generellt eftersom en kommun inte kan fatta beslut som avser begränsade grupper. Men hela ärendet handlar om att antalet fattiga, tiggande och hemlösa EU migranter ökat och ökar snabbt. Centerpartiet i Uppsala gav stöd till ett års prov med utökat stöd. Samtidigt lämnade vi ett särskilt yttrande där vi uttryckte vår oro för att utökat socialt ansvarstagande för fattiga EU migranter riskerar att utsätta kommunens sociala system för betydligt större påfrestningar. Påfrestningar som i kombination med andra stora sociala åtaganden gör att Uppsala får allt svårare att klara av en rimlig social och ekonomisk hållbarhet.

Kommunens huvuduppgift är att värna och stötta de egna medlemmarna. Medlemmar som klagar över att kommunen inte har råd eller bostäder för att stötta kvinnor med barn som flyr från män som misshandlar dem. Eller många unga medlemmar som inte har råd eller tillgång till ett första eget boende. Eller många ekonomiskt svaga medlemmar som när allmännyttan renoverar får kraftiga hyreshöjningar som de inte klarar av att betala. EUs spelregler bygger inte på att fattiga från ett land fritt ska kunna ta sig till annat land med generösare socialt system och få del av detsamma. Ingen skuld faller på de enskilda människor som utnyttjar sina möjligheter men för ett generöst samhälle som Uppsala och Sverige innebär detta att vårt sociala system gungar i grunden och bräckliga ekonomier blir ännu bräckligare, på vilket sätt gynnar det kommunens medlemmar?

I dagens lokala dagstidning kan vi läsa en stor artikel om att en tiggande familj från Rumänien nu återvänt till Sverige och Uppsala. Tidigare hade de haft med sig tre av sju barn. Nu har de med sig samtliga sju barn. I reportaget säger familjen att de vill få bostad och att barnen ska få gå i skolan. Jag önskar att jag kunde hjälpa alla jordens miljarder människor som far illa. Det kan jag inte. Inte heller Uppsala kollektivt kan hjälpa hur många svaga som helst om nuvarande generösa sociala system ska kunna försvaras. Det är naivt att inte fatta det och att inte förstå att vi måste försvara EUs ramverk att man inte ska ta socialt ansvar för andras medborgare. Hjärta och hjärna måste användas vid beslut runt dessa svåra frågor. Det finns många dimensioner på hur man kan vara en god medmänniska. Att av naiva skäl låta Uppsala gå mot socialt och ekonomiskt sönderfall är inte ok. Det är i min värld inte att ta ansvar för Uppsalas medborgare. Det är att urholka vårt samhälles förmåga att vara generöst mot våra svaga.

Det måste vara möjligt för Sverige och Uppsala att utveckla vårt samhälle som vi vill. För att klara det kan vi inte ha ett samhälle dit var och en som önskar ska kunna ta sig och få rätt till de rättigheter som medborgarna har. Hur kan det vara svårt att fatta? Gränser är till för att ge uttryck för rum med egna spelsystem. Spelsystemen måste kunna försvaras.

2 kommentarer:

  1. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19980788.ab

    Hab har fått hybris. Vill han att M ska tappa ännu mer röster? Det här visar det farliga med att befinna sig långt från folket. Varför spotta på sina väljare som är oroliga för framtiden? Han underskattar grovt oron och lojaliteten till moderaterna och alliansen

    Fredrik har glömt att makten kommer från folket och inte politikerna.

    SvaraRadera
  2. Ja! Verkligen tråkigt för oss som inte vill ha vänsterstyrt eller extremt intolerant styre. Folkvalda ska företräda folket! Han har inte varit i närheten av att trovärdigt förklara hur Sverige ska klara detta socialt och ekonomiskt hållbart.

    SvaraRadera